چگونه طنز پرداز شويد


 

نويسنده:علي رضا لبش




 
*نگران سوژه نباشيد. چيزي که زياد پيدا مي شود، سوژه است . جامعه اي که بين سنتي بودن و مدرن شدن گير کرده، تمام اشخاص، مکان ها، رفتارها، روابط و اتفاق هايش ، طنز است . فقط کافي است بتوانيد آن ها را بنويسيد. البته يک اشکال وجود دارد:خنداندن آدم هاي چنين جامعه اي به شدت سخت است. تمام لطيفه ها و نوشته هاي طنزآميز براي اين ها خاطره است.
*به هيچ کس رحم نکنيد . براي خنداندن ديگران، همه را مسخره کنيد. از آدم هاي غريبه شروع کنيد تا به دوستان نزديک تان برسيد. اگر جواب نداد، اقوام درجه يک و دو را امتحان کنيد. اگر باز هم کسي نخنديد، خودتان را سوژه کنيد . مطمئناً جواب مي دهد . اگر جواب نداد، شما آدم بي مزه اي هستيد. البته نگران نباشيد، طنزپرداز بي مزه هم زياد داريم که آثارشان را گاهي طنز سياه يا گروتسک مي نامند و گاهي آثار خود را بالاتر از فهم مخاطب تصور مي کنند.

*مي توانيد براي ساختن شعر طنز، دو مصراع بي ربط را در يک بيت جا دهيد. همين بي ربطي باعث خنده مي شود . بسياري از طنزپردازان معروف معاصر از اين تکنيک در شعرهايشان استفاده کرده اند که به آن تکنيک «نامربوط گويي» يا «اين دو مصرع با چسب دوقلو هم به هم نمي چسبند، لطفاً تلاش نکنيد» مي گويند.
*يک گروه حرفه اي خنده تشکيل دهيد. تا وقتي در شب هاي طنز، آثارتان را مي خوانيد، از خنده روده بُر شوند و با خنده هاي خود سالن را منفجر کنند. به بعضي از آن ها بگوييد صندلي ها را از خنده گاز بگيرند و از برخي بخواهيد از خنده غش کنند. اين طوري مي توانيد ادعا کنيد که کار شما گرفته است.
*اگر مي خواهيد طنز پرداز محبوب زير 18سال شويد، در يکي از مجلات«چهل کلاغ»يا «شير تو شير جوان» به نوشتن متن هاي بي نمک و توهين آميز در مورد شخصيت هاي معروف سياسي و اجتماعي بپردازيد، با اين کار هم زنگ خور تلفن تان بالا مي رود و هم به زودي به چهره اي محبوب براي زير 18ساله ها تبديل مي شويد. در نوشته هايتان حتماً به نيک بخت و گلزار و ديگر شخصيت هاي محبوب زير 18سال بپردازيد و از اصطلاحات «خفن»،«نسل سومي»،«جواتي، «آي کيو» و ... استفاده کنيد. مي توانيد براي شهرت بيشتر اسم تان را عوض کنيد و خودتان را ژاله ژوله يا اسماعيل يله بناميد.

*از رو نرويد. در صورت نداشتن استعداد هم به کار خود ادامه دهيد. يا در جواني طنز پرداز يا در ميان سالي مدير اداره توليد و نشر خنده مي شويد يا در پيري به عنوان استاد و پيشکسوت مورد تقدير قرار مي گيريد که در هر صورت شما به عنوان يک طنز پرداز شناخته مي شويد.
مخاطبان را تهديد کنيد که اگر نخندند، ديگر طنز نخواهيد نوشت.مطمئناً آن ها نخواهند خنديد. راه درست تر آن است که بگوييد: اگر نخنديد به طنز نويسي ادامه خواهم داد. آن وقت ببينيد، چگونه از خنده زمين را گاز مي گيرند. درست حدس زديد، در اين دنيا همه چيز برعکس است.
منبع:نشريه ي انتظار نوجوان، شماره ي 58.