اسپاگتي در چند دقيقه


 





 
در اين مقاله، سراغ كشور اسپاگتي و پاستا مي‌رويم؛ کشور ايتاليا كه پيتزا هم متولد آنجاست؛ البته نه اين پيتزاهاي ضخيمي که در ايران مي‌بينيم؛ بلكه پيتزاي اصل که ضخامتش حداكثر نيم سانت است. بسياري از مردم اين سرزمين، رژيم غذايي مديترانه‌اي را دنبال مي‌كنند و سركه بالزاميك، چاشني معروف‌شان است و روغن زيتون، بيشترين مصرف را در كشورشان دارد.
اولين كلمه‌اي كه با شنيدن اسم كشور ايتاليا به ذهن خطور مي‌كند، ماكاروني است. اين غذا اصالتا ايتاليايي است و آنها در عرضه اين ماده غذايي به دنيا تلاش‌هاي فراواني كرده‌اند و در واقع همين بسته‌بندي‌هاي ماكاروني خشكي كه در بازارها مشاهده مي‌كنيد، مديون اين كشور و غذاي بين‌المللي آنهاست. جالب‌تر اينكه مواد اوليه‌اي كه در تهيه انواع غذاهاي ايتاليايي استفاده مي‌شود، شامل 3 جزء است كه نمادي از 3 رنگ پرچم اين كشور است. سفيد (پنير پيتزا)، قرمز (گوجه‌فرنگي) و سبز (سبزيجاتي مانند جعفري و ريحان).
ايتاليايي‌ها زمان زيادي را صرف غذا خوردن مي‌كنند. صبحانه مردم ايتاليا شامل شير گرم و قهوه و يك نوع بيسكويت مخصوص است. ناهار و شام آنها اغلب با يك پيش‌غذا شروع مي‌شود که معمولا نان سير همراه با روغن زيتون است و در بيشتر رستوران‌هاي به سبك ايتاليايي‌ در تهران هم به وفور يافت مي‌شود. سپس يك غذاي اوليه كه شامل يك غذاي اصيل ايتاليايي‌ است، سرو مي‌شود كه معمولا سوپ در انواع مختلف با يك پاستاي سبك است. قديمي‌ترين نوع آن هم همان لازانياي معروف است كه ايتاليايي‌ها از زمان‌هاي قديم، آن را در سوپ مي ريختند.
ايتاليايي‌ها هميشه همراه غذا از مخلفاتي مانند انواع پنير، سبزيجات و انواع سالادها استفاده مي‌كنند. غذا در مناطق مختلف ايتاليا بر اساس وجود و وفور موادغذايي در آن منطقه، متغير است. به عنوان نمونه، در شمال ايتاليا به دليل وفور گوشت گوسفند و گوساله، در هر وعده غذايي‌شان مي‌توانيد مقادير زيادي تكه‌هاي بزرگ گوشت ببينيد. اما هرچه به منطقه مركزي در اين كشور نزديك‌تر مي‌شويم، شاهد مصرف گوشت كمتر و سبزي‌ها و پنير بيشتر هستيم. نمي‌توانيم از ايتاليا و غذاي ايتاليايي صحبت كنيم اما حرفي از پيتزا نزنيم. اين غذا كه در انواع مختلف آن بسته به مخلفاتش تهيه مي‌شود، طرفداران زيادي دارد و مشخصه آن، خمير پيتزاي ايتاليايي است كه بسيار نازك درست مي‌شود و کلي هم پنير پيتزا! يكي از معروف‌ترين پيتزاهاي ايتاليايي‌ مارگاريتاست كه به نام يكي از ملكه‌هاي قديمي آن سرزمين نامگذاري شده است.

مـواد لازم (براي4 نفر)

اسپاگتي

8

ليوان

640

كيلوكالري

سير

4

حبه

15

كيلوكالري

جعفري

1

ليوان

25

كيلوكالري

فلفل‌دلمه‌اي قرمز

5/0

ليوان

15

كيلوكالري

روغن زيتون

3

قاشق غذاخوري

270

كيلوكالري

نمك و فلفل سياه و قرمز

 

به‌مقدار لازم

0

كيلوكالري

ابتدا سيرها را ساطوري کنيد و در روغن زيتون كمي‌تفت بدهيد. فلفل‌دلمه‌اي قرمز و جعفري را اضافه كنيد و بعد از چند ثانيه، تمام ‌مخلوط را از روي حرارت برداريد. در قابلمه‌اي بزرگ، اسپاگتي‌ها را در آب جوش بريزيد تا نرم و به قول ايتاليايي‌ها «آلدانته» (نه خيلي نرم، نه خيلي سفت) شوند. بعد از آبكش كردن، ادويه‌ها را اضافه و سس تهيه‌شده را با اسپاگتي‌ها مخلوط كنيد.

اين غذا چند كالري دارد؟
 

اين غذا در مجموع 960 كيلوكالري انرژي دارد و در صورتي كه به 4 قسمت تقسيم شود، به هر نفر 240 كيلوكالري انرژي خواهد رسيد.
در خانواده ماكاروني، اسپاگتي همان نوع رشته‌اي است كه پس از تهيه به دور چنگال پيچيده مي‌شود و مورد استفاده قرار مي‌گيرد. نكته‌اي كه درباره اسپاگتي بايد به خاطر داشت، آن است كه اين ماده‌غذايي منبع كربوهيدرات پيچيده (قند مرکب) است و به راحتي مي‌تواند كالري دريافتي بدن را افزايش دهد. پس بايد در خوردن آن دقت لازم را داشت. يادتان باشد كه هر نصف ليوان ماكاروني پخته، يك واحد نان و غلات به حساب مي‌آيد و داراي 80 كيلوكالري انرژي است. بهترين روش خوردن اين ماده غذايي مخلوط كردن آن با سبزيجات و مصرف آن به صورت دم نشده است. به اين ترتيب انديس گلايسمي ‌اين غذا كم مي‌شود و قدرت سيركنندگي‌اش بيشتر خواهد شد.
اين سبزي، گزينه مناسبي براي مصرف در اين روزهاي اوج آلودگي هواست؛ زيرا مقادير قابل‌ملاحظه‌اي آنتي‌اكسيدان و ويتامين C فراواني دارد و مملو از بتاكاروتن است. مطالعات نشان داده‌اند با خوردن يك ليوان فلفل‌دلمه‌اي قرمز خام 140 ميلي‌گرم ويتامين C و 3800 ميكروگرم بتاكاروتن به بدن مي‌رسد و اين يعني مقدار باورنكردني آنتي‌اكسيدان كه هم موجب خنثي شدن اكسيدان‌هاي دريافتي مي‌شود و هم جذب املاحي مانند آهن را از منابع گياهي بيشتر مي‌كند. بنابراين، خوردن اين سبزي هم از بروز سرماخوردگي جلوگيري مي‌كند و هم احتمال بروز سرطان را به صفر مي‌رساند و از همه مهم‌تر خطر بروز عفونت‌ها را پايين مي‌آورد.
اين سبزي در ميان ساير سبزي‌هاي برگ سبز، ويتامين C و البته آهن بيشتري دارد بنابراين گزينه مناسبي براي كساني است كه از كم‌خوني رنج مي‌برند يا گياهخوارند. البته کاهش‌دهنده اسيداوريک و پايين آوردن فشارخون است بنابراين مصرف آن براي ميانسالان توصيه مي‌شود. اما چون گياه قاعده‌آوري است مقادير زيادش، بيش از 200 گرم در روز براي زنان باردار خطر سقط را به همراه دارد. ضمن اينکه بعضي افراد به گياهان خانواده جعفري حساسيت دارند. به اين ترتيب که اگر جعفري مصرف کنند و در معرض نور آفتاب قرار گيرند، روي پوستشان بثورات پوستي ظاهر مي‌شود. به اين عارضه مي‌گويند حساسيت نوري و کساني که اين علايم را داشته باشند، مصرف گياهان خانواده جعفري. در ضمن نبايد فراموش كرد كه هريك ليوان خام اين سبزي 25 كيلوكالري انرژي دارد و معادل يك واحد سبزي محاسبه مي‌شود.
اگر هواي شهرتان آلوده است
بهتر است سبزي‌هاي بيشتر مانند سير، فلفل‌دلمه‌اي، هويج و البته كلم بروكلي را در كنار گوجه‌فرنگي و سبزي‌هاي ياد شده در اين غذا استفاده كنيد تا آنتي‌اكسيدان‌هاي دريافتي‌تان بيشتر شود. به اين ترتيب تا حدودي توانسته‌ايد از آثار مخرب آلودگي هوا پيشگيري كنيد.
اين غذا گزينه مناسبي براي شماست؛ البته اگر آن را با كمي‌ ذرت، نخودفرنگي و سيب‌زميني‌هاي خردشده مخلوط كنيد. به اين ترتيب، در يك حجم كم، كالري زيادي دريافت خواهيد كرد.
سير مصرفي‌تان را بيشتر کنيد و پيازچه و كرفس را نيز در اين غذا به كار ببريد. به اين ترتيب به كنترل بيماري شما كمك بيشتري خواهد شد البته يادتان باشد كه چاقي، خود، عاملي براي تشديد فشارخون است پس در خوردن تعادل به خرج دهيد.
نظر كارشناس/ دكتر گلبن سهراب، متخصص تغذيه
ايتاليايي‌ها ماكاروني را دم نمي‌کنند
يكي از عادات غذايي ايتاليايي‌ها، مصرف زياد ماكاروني به صورت آبكش‌شده است. مصرف ماكاروني به اين شكل عادت مناسبي است زيرا مرحله دم كردن به شكلي كه ما ايراني‌ها انجام مي‌دهيم، باعث مي‌شود انديس گلايسمي اين ماده غذايي بالا برود و بعد از مصرف، قندخون ناگهان افزايش يابد.
افزايش قندخون، باعث افزايش ترشح انسولين و در آينده ممكن است موجب مقاومت بدن به انسولين و بروز نشانگان متابوليك و ديابت شود. امروزه اكثر متخصصان تغذيه توصيه مي‌كنند غذاهايي با انديس گلايسمي پايين مصرف كنيم تا بدن به انسولين مقاومت پيدا نكند و زمينه‌ساز ابتلا به ديابت نشود.
نكته ديگر اينكه ايتاليايي‌ها برعكس ما معمولا ماكاروني را با سبزيجات مصرف مي‌كنند. سبزيجات منبع غني فيبر و انواع ويتامين‌ها به‌خصوص پيش ساز ويتامين A و C هستند كه خواص ضدسرطاني دارد و از بسياري ناراحتي‌هاي قلبي و عروقي جلوگيري مي‌كنند. در كشور ما كه مصرف فيبر بسيار پايين است، خوردن سبزيجات همراه غذا عادت بسيار خوبي است و توصيه مي‌شود. در واقع فيبر بالاي سبزيجات كمك مي‌كند قند و كلسترول غذاها بسيار آهسته‌تر جذب شود و سطح شان در خون ديرتر بالا برود. به همين دليل به افراد مبتلا به ديابت توصيه مي‌شود هم ماكاروني را به شكل آبكش مصرف كنند و هم در كنار آن سبزيجات زيادي بخورند.
يكي از سبزيجاتي كه ايتاليايي‌ها همراه با غذا زياد مصرف مي‌كنند، ريحان است. ريحان حاوي مقادير فراواني اسيدفوليك و ويتامين C است. سبزيجات برگي مقدار ويتامين C بيشتري در مقايسه با مركبات در وزن مساوي دارند ولي در مصرف عادي ما چون مقدار سبزي‌اي كه مصرف مي‌كنيم كم است به عنوان منبع اين ويتامين توصيه نمي‌شود اما براي دريافت اسيد فوليك و فيبر مصرف آن بسيار مفيد است.
يكي ديگر از عادات مردم ايتاليا مصرف سركه بالزاميك است. سركه بالزاميك از انگور سفيد تهيه مي‌شود و محصولي تخميري است و دوره تخمير آن بسيار طولاني است و به همين علت است كه در مقايسه با ساير سركه‌ها قيمت بالايي دارد. مصرف آن به جاي سس مايونز و سس سالاد عادت غذايي فوق‌العاده‌اي است زيرا سس‌ها حاوي چربي بالايي هستند در صورتي كه سركه آن مقدار چربي را ندارد و به دليل خاصيت اسيدي به هضم غذا و جذب املاح دوظرفيتي مانند آهن و كلسيم كمك مي‌كند. البته برخلاف تصور عموم، سركه حتي انواع بالزاميك آن سبب دفع چربي يا سوختن آن نمي‌شود و تنها خوردن حجم زيادي سركه مي‌تواند چنين خاصيتي را در پي داشته باشد كه اين كار دور از عقل است.
منبع:www.salamat.com