روش هاي اندازه گيري فشارخون


 






 
اندازه گيري فشار خون در خانه نشان مي دهد که در طول روز چقدر فشار خون تان تغيير مي کند و پزشک شما از روي عددهايي که نوشته ايد، پي به اين نکته مي برد که داروهاي تان براي کنترل فشارخون بالاي شما چقدر مؤثر است. در واقع اندازه گيري فشار خون نوعي مديريت سلامت بدن مي باشد.

براي اندازه گيري فشارخون به چه وسايلي نياز است؟
 

براي اندازه گيري فشارخون در خانه، مي توانيد از مونيتور آنرويد يا مونيتور ديجيتالي، بر حسب نيازتان استفاده کنيد. مونيتور آنرويد، داراي اعداد و ارقامي است که با نگاه کردن به صفحه نمايشگر، کاملاً مشخص مي شوند. اين نوع از دستگاه هاي اندازه گيري فشارخون روي بازو بسته و بعد با دست باد مي شوند ( با باد کردن يک حباب پلاستيکي که به دستگاه وصل است). مونيتور ديجيتالي روي مچ دست بسته و ميزان فشار خون روي يک صفحه کوچک نمايشگر، ثبت مي شود.
مزايا و معايب مونيتورهاي آنرويد
مزيت اصلي مونيتورهاي آنرويد اين است که به راحتي از جايي به جاي ديگر منتقل مي شوند. اين نوع از فشارسنج ها معمولاً از فشارسنج هايي که مونيتور ديجيتالي دارند، ارزان ترند، اما کار کردن با آنها کمي پيچيده است و به راحتي دچار اختلال شده و در اين شرايط اعداد و ارقامي که نشان مي دهند، ديگر دقيق و درست نيستند. به علاوه، ممکن است باد کردن حباب پلاستيکي کمي دشوار باشد. در ضمن افرادي که ناشنوايي دارند، نمي توانند از مونيتور آنرويد استفاده کنند؛ زيرا با گوشي ضربان
سنج قادر به شنيدن صداي قلب نيستند.

مزايا و معايب مونيتورهاي ديجيتالي
 

از آنجايي که مونيتورهاي ديجيتالي خودکار هستند، يکي از متداول ترين دستگاه ها براي اندازه گيري فشارخون محسوب مي شوند. با اين دستگاه ميزان فشار خون به راحتي خوانده مي شود؛ زيرا اعداد روي يک صفحه، نمايش داده مي شوند. استفاده از آنها به مراتب ساده تر از مونيتورهاي آنرويد است. در ضمن افراد ناشنوا نيز به راحتي مي توانند از آن استفاده کنند؛ زيرا نيازي به شنيدن صداي قلب از طريق گوشي نيست. اما عيب اصلي اين دستگاه ها اين است که صحت و دقت اعداد با هر تکان
بدن تغيير مي کند و ديگر اينکه نياز به باتري دارند. برخي از انواع مونيتورهاي ديجيتالي به نوعي طراحي شده اند که فقط براي دست چپ قابل استفاده هستند.

آيا مي توان از مونيتورهاي انگشتي براي اندازه گيري فشارخون استفاده کرد؟
 

تحقيقات نشان مي دهند که مونيتورهاي انگشتي دقت بالايي ندارند و ضريب خطا در آنها کمي بيشتر است. همچنين نسبت به تکان هاي بدن بسيار حساس هستند و البته در مقايسه با ساير دستگاه هاي فشارخون، قيمت بالاتري هم دارند.

ويژگي هاي مونيتور فشار خون
 

مونيتور فشار خون از نوع مچ دست، بايد اندازه اي متناسب با مچ دست شما داشته باشد. به هنگام خريد حتماً از فروشنده متخصص بخواهيد که با توجه به اندازه بازو و مچ دست تان مونتيور مناسب به شما بدهد.
* اعداد روي مونيتور بايد به آساني خوانده شوند.
* اگر از گوشي ضربان سنج استفاده مي کنيد، بايد صداي قلب خود را با آن بشنويد.
* از آنجايي که دستگاه هاي فشارخون خانگي قيمت هاي متفاوتي دارند، نسبت به مبلغي که پرداخت مي کنيد، حواس تان جمع باشد.

چطور مي توان از کارکرد صحيح دستگاه مطمئن شد؟
 

وقتي که دستگاه را مي خريد، بهتر است آن را به پزشک خود نيز نشان دهيد تا نسبت به درستي آن اطمينان حاصل کنيد. هر سال يک بار مونيتور فشارسنج خود را چک کنيد. همواره از آن مراقبت کرده و از قرار دادن در محيط بسيار گرم خود داري کنيد. اگر مونيتور شما داراي تلمبه بادي است، مراقب باشيد که دچار بريدگي و سوراخ شدگي نشود. براي اطمينان بيشتر مي توانيد از يک پزشک يا يک پرستار بخواهيد که طريقه استفاده صحيح آن را به شما آموزش دهد. با استفاده صحيح از وسيله اي که
خريده ايد، مي توانيد همواره فشار خون خود را کنترل کنيد.

اطلاعاتي که روي مونيتورها نمايش داده مي شوند:
 

فشار خون: نيروي خون که به ديواره رگ هاي خوني وارد مي شود (Blood Preseure)
فشار خون بالا: Hypertension
فشار خون پايين: Hypotension
رگ هاي بازويي: رگ هاي خوني هستند که از شانه ها مي آيند و تا پايين آرنج ادامه دارند و شما فشار خون را در اين رگ ها اندازه گيري مي کنيد (Bracial artery).
فشار سيستوليک: بيشترين فشار در رگ هاي خوني است؛ يعني وقتي که قلب مثل تلمبه، خون را به همه جاي بدن مي رساند.
فشار دياستوليک: کمترين فشار در رگ هاي خوني؛ يعني وقتي است که قلب در حال استراحت مي باشد.
ميزان فشار خون: منظور فشار سيستوليک و دياستوليک است و معمولاً به اين شکل نوشته مي شود: ( مثلاً120/80 ) بالاترين عدد مربوط به فشار سيستوليک اول مي آيد.

قبل از اندازه گيري فشار خون، بايد چه کرد؟
 

* قبل از اندازه گيري فشار خون، ( حدود 30 دقيقه قبل)، از مصرف کافئين، الکل، توتون و امثال اينها خودداري کنيد.
* به دستشويي رفته و ادرار کنيد.
* 3-5 دقيقه در حالت استراحت قرار بگيريد و حرف نزنيد تا اندازه دقيق تري به دست آيد.
* در يک موقعيت راحت بنشينيد. دست ها و پاهاي تان را به هم نچسبانيد.
* دست چپ خود را در راستاي قلب تان دراز کنيد يا روي ميز بگذاريد تا ثابت بماند.
* آستين لباس تان را بالا بزنيد و دستگاه را به آرامي روي دست خود ببنديد.

طريق استفاده از مونيتورهاي آنرويد يا دستي
 

1- گوشي ضربان سنج را به گوش بزنيد.
2- بازوبند را دور بازوي خود بپيچيد. خيلي محکم و يا خيلي شل نباشد.
3- حباب پلاستيکي را با سرعت باد کنيد. ( آرام باد کردن درصد خطا را افزايش مي دهد)
4- به آرامي دريچه را شل کنيد و اجازه دهيد هوا کم کم از قسمت بازوبند دستگاه خارج شود و بعد آن را در هر ثانيه به اندازه 3-2 ميلي متر، باد کنيد. اگر مقدار باد خيلي زياد باشد، نمي توانيد رقم دقيق فشارخون را متوجه شويد.
5- به محض خروج هوا از بازوبند، صداي ضربان قلب را خواهيد شنيد. به اولين صداي قلب خود توجه داشته باشيد. آن عدد فشار سيستوليک را نشان مي دهد.
6- باد کردن بازوبند را ادامه داده و به صداي ضربان قلب خود گوش دهيد. برخي لحظات صداي ضربان قلب تان قطع مي شود ( حالت استراحت قلب) عددي که در اين لحظات روي نمايشگر مي بينيد، فشار دياستوليک شما را نشان مي دهد.
7- اگر مي خواهيد اندازه گيري فشارخون را مجددا تکرار کنيد، 2-3 دقيقه صبر کنيد و بعد اين کارها را دوباره انجام دهيد.

طريقه استفاده از مونيتورهاي ديجيتالي
 

1- دستگاه را به دور بازوي خود ببنديد و دکمه روشن شدن دستگاه را فشار دهيد تا شروع به کار کند.
2- دستگاه به طور خودکار باد مي کند و شما فقط بايد يک دکمه را فشار دهيد. بعد از باد شدن، دستگاه به طور خودکار شروع به خارج کردن باد کرده و فشار روي دست کمتر و کمتر مي شود.
3- با نگاه کردن به مونيتور دستگاه مي توانيد فشار خون خود را روي آن بخوانيد. اين دستگاه فشار سيستوليک و دياستوليک شما را نيز روي صفحه نمايش مي دهد.
4- دکمه اتمام کار ( خروج) را بزنيد تا تمام باد خارج شود.
5- در صورت تمايل به تکرار اندازه گيري 2-3 دقيقه صبر کنيد و بعد اين مراحل را انجام دهيد.
فشار خون طبيعي 120/80 يا کمي پايين تر و فشار خون بالا 140/90 يا بالاتر است. اگر فشار خون شما بين 120/80-140/90 باشد، وضعيت شما وضعيت قبل از فشار خون بالاست؛ ( Prehy pretension) به اين معني که در مراحل نخست خطر بالا رفتن فشار خون هستيد. در افرادي که ديابت يا مشکلات کليوي دارند، ميزان فشار خون شان در مقايسه با افراد ديگر بايد کمتر باشد. فشار خون پايين نيز مربوط به زماني است که فشار سيستوليک کمتر از
90 باشد. فشار خون بسيار پايين ايجاد شوک مي کند و خطري بسيار جدي تلقي مي شود.

طبیعی

سیستولیک (اولین / بالاترین) کمتر از 120

دیاستولیک (دومین / پایین عدد) کمتر از 80

فشار خون بالا: مرحله 1

159-140

99-90

فشار خون بالا: مرحله 2

160 یا بالاتر

100 یا بالاتر


منبع: دنياي سلامت( شماره 61)
ae