با دندان اضافي چه کار کنيم؟


 

نويسنده:دكتر سيد مهدي هاشمي*




 

در هر قسمتي از دهان ممکن است دنداني به صورت اضافه تشکيل شده و رشد کند. بيشترين شيوع در سمت قدامي دهان و سپس در قسمت انتهايي دهان است. اگر بخواهيم از نظر ظاهر و شکل اين دندان‌ها هم آنها را تقسيم‌بندي کنيم مي‌توان آنها را به 2 گروه «شبيه به دندان‌هاي اصلي» و «غيرشبيه» دسته‌بندي کرد.
دندان‌هاي اضافي در ناحيه پره‌مولري يا آسياهاي کوچک معمولا جوانه دنداني دندان‌ساز در اين ناحيه در بعضي افراد فعال باقي مي‌ماند و دنداني شبيه ساير دندان‌هاي آسياي کوچک مي‌سازد. اين دندان اضافي به دليل رويش يافتن بعد از روييدن همه دندان‌ها (به جز دندان‌هاي آسياي بزرگ سوم يا عقل) معمولا خود را به صورت نابجا نشان مي‌دهد. مگر اينکه باز هم فرد خوش‌شانس باشد و در حالت عادي فاصله بين دندان‌هايش (در همين ناحيه) وجود داشته باشد که در اين صورت اين دندان مي‌تواند فاصله را پر کرده و مانند يک دندان براي فرد عمل کند. در صورت رويش نابجا (که معمولا خود را در قسمت زبان يا به سمت گونه نشان مي‌دهد) بايد به بررسي شرايط پرداخت. اگر دندان‌هاي نزديک به محل رويش اين دندان‌ دچار آسيب‌ديدگي شديد باشند که نيازمند ترميم وسيع يا درمان ريشه يا حتي کشيدن باشند، در اين صورت مي‌توان آن دندان‌ها را خارج کرد و اين دندان سالم را با کمک درمان ارتودنسي و جابه‌جايي ساير دندان‌ها در رديف دنداني آورد و به جاي آن دندان از دست رفته استفاده کرد. در غير اين صورت خارج کردن اين دندان مشکل را برطرف خواهد کرد .
 


دندان‌هاي اضافي در ناحيه پارامولر يا اطراف آخرين دندان فک‌ها معمولا اين دندان اضافي، خود را در پشت آخرين دندان در هر فک و گاهي در کنار ساير دندان‌هاي آسياي بزرگ نشان مي‌دهد. اين دندان اگر شکل و اندازه مناسب تاج و ريشه را دارا باشد و در تماس با دنداني در فک مقابل باشد مي‌تواند به فرد کمک کند و بنابراين مي‌توان آن را حفظ کرد. در غير اين صورت به دليل مشکلات احتمالي بعدي مي‌توان در زمان مناسب براي فرد، اين دندان را خارج کرد .
در نهايت بايد گفت در خصوص دندان‌هاي اضافي شبيه دندان‌هاي اصلي با توجه به تنوع شرايط و احتمالات دهاني-دنداني- صورتي افراد، تصميم درخصوص حفظ آنها يا کشيدن آنها با در نظر گرفتن جميع شرايط فرد بايد صورت گيرد .

پي نوشت ها :
 

*متخصص ارتودنسي

منبع:www.salamat.com