30 كيلو كاهش وزن در يك سال
30 كيلو كاهش وزن در يك سال
آزاده بهرامي که توانسته طي يک سال از 90 کيلو به 60 کيلو برسد، ميگويد: مـن از بـچـگي چـاق بـودم
خانم بهرامي! چه شد كه تصميم گرفتيد وزن كم كنيد؟
غذاهاي رژيميتان معمولا چه بودند؟ منظورم اين است كه به چه غذاهايي ميگوييد رژيمي؟
با اين كارها وزني هم كم كرديد؟
وقتي به متخصص تغذيه مراجعه كرديد، چه رژيمي به شما دادند؟
با وجود ورم معدهاي كه داشتيد، به شما رژيم دادند؟
ورم معدهتان از چه زماني شروع شد؟
حالا ورم معدهتان خوب شده؟
غير از ورم معده، مشكلات ديگري هم داشتيد؟
ابتلا به كمخوني هم به دليل رژيمهاي نادرستتان بود؟
رژيمتان سبب ريزش مو و شل شدن پوستتان هم شد؟
چه جالب! بيشتر توضيح ميدهيد؟
چه ورزشي؟
كوه را بيشتر دوست داشتيد يا شنا؟
در ابتداي صحبتهايتان به اين نكته اشاره كرديد كه پرخوري عصبي و اشتهاي كاذب داشتيد و دكتر براي مقابله با آن پودر مكمل برايتان تجويز كرد. اين پودر دقيقا چه بود؟
پرخوري عصبي شما به كمك آن درمان شد؟
در طول رژيم، مشكل يبوست نداشتيد؟
از 12 اسفند ماه سال 88 تاكنون وزن شما روي 60 كيلوگرم ثابت مانده است؟
رمز موفقيت خودتان را در چه ميبينيد؟
نگاه اول
با همين کاهش وزن، ورم معده ايشان خوب شد
آقاي دكتر! درباره خانم بهرامي و نوع رژيمي كه به ايشان تجويز كرديد، برايمان بگوييد.
خانم بهرامي اولين بار در تاريخ 5/12/87 مراجعه كردند و وزنشان حدود 90 كيلوگرم بود. از جمله مشكلاتي كه داشتند، مشكلات گوارشي، كمخوني، كيست تخمدان و پرخوري عصبي بود و براي تنظيم گوارش و ساير مشكلات، داروهايي هم مصرف ميكردند. ايشان سابقه ورم معده و يبوست هم داشتند. رژيمهاي مكرري ميگرفتند و الگوي غذايي نادرستي داشتند. صبحانه كم ميخوردند و به دليل شاغل بودن در محيط كار غذا مصرف نميكردند. خانم بهرامي وزنشان بالا بود و ميخواستيم به نحوي وزن ايشان را پايين بياوريم كه براي طولانيمدت ثابت بماند. پس يك رژيم سبك به او داديم البته قبلاً رژيمهاي كلاسيك متعارف گرفته بود. اين بار مقدار پروتئين رژيم را بالا برديم و از ايشان خواستيم يك بار در هفته، مثلا جمعهها به دليل كمخونياي كه دارد جگر قرمز يا كباب آزادانه مصرف كند. لبنيات كم مصرف ميكردند. به همين دليل مصرف 2 ليوان شير در برنامه روزانهشان گنجانديم. در ضمن، مصرف فيبرشان را بالا برديم؛ به عنوان نمونه توصيه كرديم كه در سوپشان سبوس بريزند. ايشان در كل، روند پيشرفت خوبي داشت تا اينكه دچار ريزش موي خفيف در تاريخ 30/3/88 يعني در وزن 70 كيلوگرمي شدند. در اين زمان مكملهاي ويتاميني و مينرال براي ايشان تجويز شد و الگوي غذايي پروتئين بالاتر رفت. از اين پس، خانم بهرامي ورزش كوهنوردي، ايروبيك و كار با وزنه را هم به برنامه روزانه افزود. به اين ترتيب مسايل گوارشي و يبوستشان رفع شد و روحيهشان به دليل كاهش وزن به ميزان قابل ملاحظهاي بهبود يافت. در تاريخ 10/12/88 به 5/60 كيلوگرم رسيدند و از اين به بعد هر 3 ماه يكبار مراجعه كردند ولي برگشت وزن نداشتند. البته دچار شلشدگي پوست شده بودند كه به تدريج پوست ايشان هم جمع و كمبودها جبران شد. در حال حاضر، وضعيت عموميشان خوب است و برگشت وزن نداشتهاند.
خانم بهرامي ورم معده داشتند و متخصصان ديگر، رژيم گرفتن را با اين وضعيت برايشان صلاح نميدانستند. شما براي رفع اين مشكل، چه روشي در پيش گرفتيد؟
ايشان مشكل كيست تخمدان هم داشتند. براي برطرف كردن اين مشكل، شما رژيم خاصي تجويز كرديد؟
خانم بهرامي به اين مطلب اشاره كردند كه طي رژيم، وزنشان بيش از حد طبيعي پايين آمده بود و به همين دليل، دوباره براي اضافه كردن وزن رژيم گرفتند. همينطور بوده؟
به دليل پرخوري عصبي كه داشتند، ايشان را به روانشناس ارجاع نداديد؟
خانم بهرامي گفتند برايشان پودر مكمل تجويز كردهايد. آيا تمام كساني كه پرخوري عصبي دارند، ميتوانند از اين مكمل استفاده كنند؟
نگاه دوم
امكان عود ورم معده وجود دارد
در پزشكي علايم ورم معده شامل نفخ سردل، احساس پري، سنگيني، سيري زودرس، تهوع و آروغ زدن مكرر است. اين بيماري در اصطلاح علمي پزشكي به سوءهاضمه عملكردي با تظاهرات فشار و تنش بعد از غذا خوردن تعبير شده است و قبلا به آن اختلال سوءهاضمه با علايم شبه حركتي ميگفتند. رژيمهاي سفت و سخت غذايي بدون نظارت متخصصان ميتواند به تشديد علايم سوء عملكرد در دستگاه گوارش و به هم ريختن نظم آن منجر شود كه يكي از علايم آنها سوءهاضمه يا اختلالات در سردل است و ميتواند با علايم ورم معده تظاهر پيدا كند. خانم بهرامي نيز دقيقا به دليل رژيمهاي سرخودي كه ميگرفتند دچار اين ناراحتيها شدهاند. يعني رژيمهاي سفت و سخت خودخواستهاي كه عامل اصلي ابتلايشان به ورم معده بوده است.
براي بيماراني كه دچار اين علايم هستند، كم كردن حجم غذا، آرام غذا خوردن، جدا كردن مايعات و جامدات از هم و مصرف مايعات بعد از غذا، عدم نوشيدن چاي و قهوه همراه و بلافاصله بعد از غذا، كم كردن چربي و ادويه غذا حائز اهميت است. همانطور كه در مورد خانم بهرامي هم مشخص است، كساني كه دچار يبوست هستند در اكثر مواقع بيماري جدياي ندارند و با اصلاح رژيم غذايي بهبود پيدا ميكنند اما يبوست عملكردي و سوءهاضمه عملكردي از يك خانوادهاند و چون هر دوي اين بيماريها شيوع بسياري دارند احتمال اينكه در يك نفر هر دو به وجود بيايند، بسيار بالاست.
در افرادي كه علايم بيماري در آنها به صورت مرتب عود ميكند يا سن آنها بالاي 50 سال است استفراغ مكرر، دفع مدفوع قيريرنگ، استفراغ حاوي خون، كاهش وزن يا سابقه خانوادگي سرطانهاي گوارشي ميتواند علايم خطر باشد و بايد قبل از درمانهاي علامتي و تسكينبخش، بررسيهاي كامل براي بيمار انجام شود يعني بيمار بايد از نظر گوارشي تحت آندوسكوپي قرار گيرد تا از احتمال وجود زخم يا بيماري اطمينان حاصل شود. بعد از اينكه پزشك مطمئن شد، ميتوان از داروهايي براي تسكين علايم استفاده كرد. عمده داروهاي تسكيندهنده علايم شامل داروهاي افزايشدهنده حركات معده يا پيشبراننده و داروهاي كاهنده اسيدمعده هستند.
احتمال اينكه بيماري سوءهاضمه عملكردي يا ورم معده مرتبا عود كند يا علايم طولاني شود، زياد است. اين طول كشيدن و تكرار علايم به معني مهم بودن، خطرناك بودن يا عارضهدار بودن نيست وگرچه باعث آزار بيمار ميشود اما عارضه جسمي به دنبال ندارد. بيمار بايد اين موضوع را بپذيرد كه بايد هر چند وقت يك بار طي سالهاي متناوب، دارو مصرف و با تغيير علايم حتما به پزشك مراجعه كند.
نگاه سوم
ورزش لاغر ميکند؟
كوهنوردي با اينكه ورزش مفرحي است و انرژي زيادي طي آن ميسوزانيم اما اشكالاتي نيز دارد. اول اينكه در دسترس نيست. براي رفتن به كوه حداقل بايد 2 تا 3 ساعت راه برويم. يكي از مسايل مهم كه هميشه به آن اشاره ميكنيم، اين است كه ورزش بايد ارزان و در دسترس باشد و شما هرگاه اراده كرديد بتوانيد آن را انجام دهيد. خانم بهرامي نيز هفتهاي يك بار هم نتوانستهاند به كوه بروند. بحث ديگر موضوع خطرات و آسيبهاست. پيچخوردگي مچ پا، زانو يا سقوط، جزو خطرات كوهنوردي هستند. خوشبختانه خانم بهرامي ورزش مناسبي را انتخاب كردهاند و در هفته حدود يك كيلوگرم وزن كم كردهاند. باز هم تاكيد ميكنم، رژيمهايي كه باعث ميشوند بيش از يك كيلوگرم در هفته كاهش وزن داشته باشيم بدون شك به فردي كه رژيم گرفته آسيب ميزنند زيرا وزن كم شده در واقع چربي آب شده نيست بلكه وزن عضله است و باقي قسمتهاي بدن در حال از بين رفتن هستند.
نكته ديگري كه بايد در نظر گرفت، اين است كه فقط بحث كاهش وزن در ميان نيست. شايد شخصي هم رژيم بگيرد هم ورزش كند اما خيلي وزنش كم نشود. در اوايل ورزش و رژيم ممكن است انرژي حاصل از چربي برداشته شده باشد ولي بعدها به مصرف ساخت عضلات ميرسد. به عنوان نمونه، فرض كنيد بنده امروز رژيم و ورزش را آغاز ميكنم. 6 هفته بعد كه خود را وزن ميكنم، ميبينم تنها 2 كيلوگرم كم كردهام در صورتي كه بايد 6 كيلوگرم كم ميكردم. اين موضوع نشان ميدهد كه اگر واقعا ورزش و رژيم گرفته شده صحيح باشد، 6 كيلوگرم چربي كم ولي 4 كيلوگرم عضله ساخته شده است؛ زيرا وقتي فعاليت ميكنيم، عضلات قويتر ميشود و برخي سلولهاي عضلاني جايگزين چربي ميشوند. پس اگر فردي رژيم و ورزش صحيح گرفته اما وزن كم نميكند نگران نشود چون در نهايت جواب خوبي ميگيرد.
مساله دوم اين است كه كاهش وزن ما پايدار بماند. خوشبختانه مورد خانم بهرامي از اين جهت بسيار خوب است. ايشان 8 ماه است كه وزنشان را ثابت نگه داشتهاند. ايشان هم اراده قوي داشتهاند، هم روش درستي را در پيش گرفتهاند و نتيجه خوبي هم گرفتهاند. آنچه در بدن، انرژي را ميسوزاند بافت عضلاني است. اگر كل بافت عضلاني بدن من 10 كيلوگرم باشد و ورزش هم نكنم، فردي كه بافت عضلاني اش 20 كيلوگرم است. 2 برابر من انرژي ميسوزاند. اگر فردي كه وزنش زياد است بتواند چربي بسوزاند و بافت عضلاني را زيادتر كند، باعث ميشود در حالت پايه و استراحت به عنوان نمونه به جاي 2500 كيلوكالري، 3000 كيلوكالري بسوزاند و اين موضوع در تمام حالات به نفع او خواهد بود.
در مورد شنا كه در حال حاضر، خانم بهرامي به آن ميپردازند بايد گفت كساني كه شنا ميكنند اما رژيم نميگيرند كاهش وزن چنداني نخواهند داشت اما چربي از بين ميرود و عضله جايگزين آن ميشود. پس شنا براي فردي كه وزن كم كرده و حالا قصد تقويت عضلاتش را دارد ورزش بسيار مناسبي است. صرف نظر از اينكه شنا برخلاف بسياري از ورزشها آسيب كمتري دارد و انجام آن براي هر سني توصيه ميشود.
منبع: www.salamat.com
/ن
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}