بازگشت گازوئيل به خيابانهاي شهري
بازگشت گازوئيل به خيابانهاي شهري
بازگشت گازوئيل به خيابانهاي شهري
نويسنده:دکتر بهاره مرتضيزاده
از نيمه دوم قرن بيستم، آلودگي هوا به ويژه در محدودههاي شهري به يکي از دغدغههاي اصلي دولتمردان در کشورهاي پيشرفته و در حال توسعه جهان تبديل شده است.
خودروهاي گازسوز
در سال 1930 براي اولين بار در دنيا، کشور ايتاليا از گاز طبيعي به عنوان سوخت خودرو استفاده کرد. پس از آن کشورهاي زيادي در دنيا سيستم سوخت موتور اتومبيل را از فرم بنزيني به شکل گازسوز تغيير دادند. البته اکثر اين کشورها، خود صاحب ذخاير گازي بودند. دسترسي سريع و ارزان به اين سوخت که آلايندگي کمتري هم نسبت به بنزين دارد، عامل اصلي استفاده گسترده از آن است. در حال حاضر در کشورهايي مانند آرژانتين، برزيل، پاکستان، ايتاليا و ايران، گازطبيعي سوخت نسبتا رايجي در موتور اتومبيل محسوب ميشود.
قرار است طبق برنامههاي جهاني تا پايان سال 2020، بيش از 65 ميليون خودرو در سراسر جهان گازسوز باشند. ميزان توليد مونواکسيدکربن در اين خودروها 93 درصد کمتر از خودروهايي با موتور بنزيني است و علاوه بر آن اکسيد نيتروژن توليد شده توسط خودروهاي گازسوز هم 33 درصد کمتر از انواع بنزيني تخمين زده ميشود.
موتورهاي ديزلي
در موتورهاي جديد ديزلي هم به سنت موتورهاي قديمي از جرقه شمع و وقوع انفجار در درون سيلندر آنچنان كه در موتورهاي بنزيني رخ ميدهد خبري نيست. در اين موتورها هم ابتدا هوا به شدت گرم و فشرده ميشود و سپس گازوييل روي آن پاشيده ميشود. در عوض برخلاف موتورهاي قديمي اين كار به وسيله يك تزريقكننده پرفشار و با كنترل سيستمهاي پيچيده كامپيوتري صورت ميگيرد. استفاده از اين تكنولوژي جديد باعث شده تا نسل جديد موتورهاي ديزلي 40 درصد توان بيشتر و درعين حال 30 درصد كاهش در مصرف سوخت داشته باشد.
نسل جديد موتورهاي ديزلي به مراتب اكسيدنيتروژن كمتري هم توليد ميكنند. طبق برآوردهاي موجود يك موتور توربوديزل كه روي خودروي بنز كار گذاشته شده 24 درصد دياكسيدكربن و 30 درصد مونواكسيدكربن كمتري وارد هوا ميكند.
اين تفاوت بارز به چند فاكتور اصلي مربوط ميشود. از يك سو گازوييل به دليل ماهيت طبيعي خود مايعي سنگين در بنزين به حساب ميآيد و در فرآيند احتراق در يك موتور ديزلي آلايندههاي فرار كمتري توليد ميكند. از سوي ديگر ضوابط جديد در توليدات كارخانههاي پتروشيمي، باعث شده تا گازوييلهاي جديد به مراتب ناخالصيهاي كمتري از جمله سولفور داشته باشند. در نهايت اينكه يك موتور ديزلي در مقايسه با موتور بنزيني، بسيار كممصرفتر و پرتوانتر محسوب ميشود. به طوري كه نسل جديد اغلب موتورهاي ديزلي در 100 كيلومتر حداكثر 4 ليتر گازوييل ميسوزاند.
اما توليد موتورهاي ديزلي براي خودروهاي شخصي چندان هم بدون حاشيه نيست. تبديل يك بنز به خودرويي با موتور ديزلي، 5 هزار دلار و تبديل يك فولكس 1500 دلار براي شركتهاي سازنده آنها آب ميخورد. شايد به همين خاطر باشد كه اتحاديه اروپا از سال 2006 به اين طرف محدوديتهاي مالياتي قابل توجهي را براي خودروهاي گازوييلسوز شخصي وضع كرده است.
سوختهاي فسيلي از كجا ميآيند؟
دياکسيدکربن يا CO2 : اين ماده جزو «گازهاي گلخانهاي» است و ميتواند هواي گرم را در پايينترين لايه اتمسفر به دام بيندازد. به زبان سادهتر ميتوان گفت، دياکسيدکربن يکي از اصليترين عواملي است که باعث پديده «گرم شدن جهاني» شدهاند. با بالا رفتن تدريجي دماي زمين، اکوسيستمهاي موجود در آن هم در حال تغيير و حتي نابودي هستند.
دياکسيد سولفور يا SO2 : اين گاز عامل اصلي توليد بارانهاي اسيدي است. يعني باراني که حين پايين آمدن با SO2 موجود در هوا ترکيب ميشود و سپس به شکل اسيد ميبارد. چنين بارانهايي به طور مستقيم روي انسان تاثيري ندارند. اما ميتوانند با از بين بردن برگ درختان باعث از بين رفتن جنگلها به خصوص در مناطق مرتفع بشوند. علاوه بر آن موجودات کوچک و ضعيفي مانند پلانکتونها و حتي برخي بيمهرگان در اثر اين بارانها ميميرند و باعث به هم ريختن زنجيره غذايي جانوران بزرگتر ميشوند.
اکسيد نيتروژن يا NO : گاز NO باعث تشکيل مه دود ميشود. البته در ايجاد باران اسيدي هم نقش دارد اما نه به اندازه SO2. شايد بين اين 3 دسته گاز، اکسيد نيتروژن بيشترين تاثير منفي را بر سلامت بشر داشته باشد . NO باعث بيماريهاي التهابي در ريه، درگير کردن سيستم ايمني و حتي التهاب و تحريک چشمها ميشود .
منبع:www.salamat.com
/م
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}