چکاپ چه‌کار مي‌کند؟


 

 
هنگامي که افراد به دوران ميانسالي نزديک مي‌شوند، همواره اين ترس و اضطراب که مبادا به بيماري‌هاي اين دوران مبتلا شوند، همراه آنها است اما واقعا چکاپ‌هاي سالانه براي آگاهي از وضعيت جسماني چه زماني موردنياز است؟
به گفته بسياري از متخصصان وقتي افراد به سن 50 سالگي مي‌رسند بايد براي تشخيص زودهنگام بيماري‌ها غربال‌ شوند تا بتوان شاهد عمر طولاني‌تر همراه با سلامت براي آنها بود. در اين راه اولين اقدام، انجام آزمايش‌هاي طبي سالانه است. دکتر سيسيل ويلسون، متخصص داخلي و عضو هيات مديره انجمن پزشکي آمريکا مي‌گويد: «من اغلب به بيمارانم مي‌گويم که در طول سال‌هاي 20، 30 و 40 سالگي که از سلامت برخوردار هستيد، تنها هر چهار سال يک بار به چکاپ عمومي نياز داريد اما در حدود 50 سالگي بايد هر شش ماه يک بار چکاپ و معاينه شويد و اين کار براي پيشگيري و پيگيري بيماري‌هايي است که هم‌زمان با بالا رفتن سن پيش مي‌آيد.»
به اعتقاد دکتر ويلسون، زنان از سن چهل سالگي بايد ماموگرافي سالانه را فراموش نکنند و اگر در ميان نزديکان‌شان سابقه سرطان پستان وجود دارد حتي زودتر از اين سن بايد مورد معاينه قرار گيرند و اين ماموگرافي هر سال تا آخر عمر بايد ادامه پيدا کند.
توصيه مي‌شود بيشتر افراد در سن 50 سالگي به فکر کولونوسکوپي اوليه باشند ولي اگر در اين سن کولونوسکوپي را انجام دهند و هيچ‌گونه پوليپ يا سابقه خانوادگي سرطان در خانواده آنها وجود نداشته باشد، انجام اين آزمايش را مي‌توان به هر 10 سال يک بار موکول کرد ولي در خلال اين مدت، انجام آزمايش‌هاي غيرتهاجمي مانند نمونه‌گيري از مدفوع يا دقت در وجود خون در مدفوع نبايد فراموش شود.

مردان در فاصله ميان 45 تا 50 سالگي سالي يک بار به معاينات و آزمايش‌هاي خون مربوط به چکاپ پروستات نياز دارند و جدي نگرفتن اين موضوع مي‌تواند صدمات جبران ناپذيري را براي آقايان به همراه داشته باشد.
اگرچه پزشکان بيشتر نگران سرطان گردن رحم در خانم‌هاي جوان‌تر هستند اما در اين سن نيز زنان تا حدي در معرض خطرند. بعد از يائسگي و قطعا بعد از 60 سالگي تست پاپ اسمير به صورت ساليانه لازم نيست و هر دوتا سه سال يک بار کفايت مي‌کند.
استخوان‌ها بعد از رسيدن به سن 50 سالگي نياز به توجه بيشتر دارند و متاسفانه ما در جامعه‌اي زندگي مي‌کنيم که آمار افراد مبتلا به اين بيماري پنهان رو به افزايش است و اين مساله به خصوص درباره زنان يائسه صادق است و متخصصان، آزمايش‌هاي تراکم استخوان را امري ضروري در اين سن دانسته‌اند ولي لازم نيست اين نوع آزمايش‌ها هر سال انجام گيرد. اگر زني در آزمايش‌هاي پوکي استخوان، وضعيت خوبي داشت، لازم نيست تا پنج سال ديگر اين آزمايش را تکرار کند اما اگر کمي پوکي استخوان در وي مشاهده شد بايد در دو يا سه سال آينده دوباره بررسي شود تا مشخص شود آيا داروهاي تجويز شده موثر بوده است يا خير.
آزمايش‌هاي ديگري که مي‌تواند مناسب اين سن باشد، بررسي منظم شنوايي و به خصوص بينايي است که با بالا رفتن سن از توانايي آن کاسته و ضعيف مي‌شود.
در نهايت توصيه همه متخصصان اين است که عادات سبک زندگي‌تان را به نحوي تغيير دهيد که سالم‌تر باشيد. وزن‌تان را مرتب کنترل کنيد، ورزش کنيد و غذاي سالم و مناسب بخوريد و فراموش نکنيد که چکاپ‌هاي ساليانه و به خصوص در دوران ميانسالي، کليد سلامت شما است.
منبع: http://www.salamat.com