زنان وسرطان سینه


 





 
ابتلا به سرطان به عوامل گوناگوني به خصوص شيوه زندگي و تاريخچه خانوادگي بستگي دارد اما نکته اميدوار کننده‌ اين است که با دانستن روش‌هاي پيشگيرانه و اطلاع از عوامل سرطان‌زا مي‌توان تا حدودي از ابتلا به آن جلوگيري کرد. از ميان سرطان‌ها، سرطان پستان يکي از دلهره‌آورترين سرطان‌ها در ميان زنان است. طوري که از هر 10 زن، يک نفر در معرض خطر است.

زمينه‌هاي بروزسرطان
 

اگرچه علت دقيق سرطان پستان هنوز مشخص نيست اما عوامل متعددي در پيدايش سرطان پستان نقش دارد. اين عوامل عبارتند از:
• وجود رابطه خانوادگي نزديک با کسي که مبتلا به سرطان است، از جمله مادر، مادربزرگ و خواهر
• شروع اولين قاعدگي در سنين پايين
• سن بالا: سرطان پستان در زنان بالاي 50 سال بيشتر ديده مي‌شود.
• چاقي به ويژه هنگام بلوغ
• حاملگي در سنين بالا يا نداشتن فرزند
• يائسگي بعد از 55 سالگي
• بيماري‌هاي پستان
• مصرف الکل

نشانه‌هاي سرطان
 

توجه داشته باشيد که سرطان پستان در مراحل اوليه ممکن است بدون علامت باشد. در صورتي که بيماري در اين مراحل تشخيص داده شود، درمان آن آسان‌تر خواهد بود.

توده يا تومور پستان
 

توده شايع‌ترين علامت سرطان پستان است که در 75 درصد موارد از سوي خود بيمار به صورت اتفاقي يا در معاينه ماهيانه کشف مي‌شود و اغلب بدون درد است. خصوصيات توده‌هاي مشکوک به سرطان در لمس عبارتند از قوام سفت يا سخت، غيرمتحرک و با چسبندگي به بافت اطراف. شايع‌ترين علامت سرطان، بروز يک توده منفرد و بدون درد در پستان است.

ترشح خوني
 

ترشح از نوک پستان به طور معمول به دنبال بيماري‌هاي خوش‌خيم پستان ايجاد مي‌شود و ترشح از نوک پستان هميشه با سرطان همراه نيست. اگر ترشح خوني خود به خودي در پستان وجود داشته باشد،‌ احتمال بيشتري براي سرطان وجود دارد.
سن بالا و وجود هر توده همراه با ترشح از نوک پستان شک به سرطان پستان را بالا مي‌برد. پس مي‌توان گفت خوني بودن و خود به خود خارج شدن ترشحات به خصوص وقتي همراه توده و از يک مجرا باشد از اهميت زيادي برخوردار است.

تغييرات پوست پستان
 

در موارد سرطان پيشرفته، کشيدگي و متراکم شدن پستان به سمت بالا و وجود ضايعات پوستي متعدد ناشي از تهاجم سرطان، نشانه مرحله پيشرفته بيماري است. تورم پوست پستان و تغييرات مشخص پوست پرتقالي در پستان نشانه وخامت و تورم همراه با قرمزي، گرمي و درد شديد به علت سرطان التهابي پستان است.

تغييرات نوک پستان

درگيري نوک پستان بيشتر در تومورهايي که در 5/2 سانتي‌متري نوک پستان واقع شده‌اند و يا اندازه بيش از 2 سانتي‌متر دارند، ديده مي‌شود. در سرطان فرورفتگي حالت ثابت دارد و با معاينه دقيق پستان ممکن است وجود توده‌اي در زير نوک مشخص شود. قرمزي، خارش نوک پستان همراه با پوسته شدن و ترک خوردن آن، نشانه نوعي از سرطان پستان است.

بزرگي غدد لنفاوي زيربغل
 

شايع‌ترين محل تهاجم سرطان پستان به غدد لنفاوي زيربغل است. گاهي بزرگي غدد لنفاوي همراه با لمس توده‌اي واضح در پستان است و گاهي توده مشخصي لمس نمي‌شود. در اين موارد،‌ انجام ماموگرافي براي تشخيص کمک کننده است ولي يک ماموگرافي که طبيعي باشد، رد کننده وجود سرطان پستان نيست و بيمار بايد تحت انجام روش‌هاي تکميلي و درمان مناسب باشد.
تغيير در اندازه پستان: گاهي به علت بزرگي بيش از حد تومور در يک پستان، پستان‌ها از حالت متقارن خارج شده و به طور واضحي يک پستان بزرگ‌تر از پستان طرف مقابل مي‌شود. البته اندازه دو پستان در افراد سالم هم با هم فرق دارد اما بزرگي پستاني که به تازگي ايجاد شده باشد بايد مورد توجه قرار گيرد.
گاهي توده خوش‌خيم و کيست‌هاي بزرگ هم باعث عدم تقارن هر دو پستان مي‌شود.
منبع:www.salamat.com