بيداري افكار عمومي، مهمترين وظيفه رسانهها
بيداري افكار عمومي، مهمترين وظيفه رسانهها
بيداري افكار عمومي، مهمترين وظيفه رسانهها
نويسنده:ياسر جهاني پور
مقدمه
يكي از مهمترين وظايف و شايد اولين وظيفه رسانه ها، چه راديو و تلويزيون و چه مطبوعات، روشن ساختن افكار عمومي و بالا بردن سطح معلومات و دانش مردم درباره ي مسائل جامعه است؛ وظيفه اي كه جز با صداقت و خيرخواهي مردم، عملي نمي شود.
براي بررسي نقش رسانه در بيداري افكار عمومي، ابتدا سوابق رسانه ها را بررسي ميكنيم. در عصر كنوني رسانه هاي مهم وقابل دسترسي به سه دسته تقسيم مي شوند :
1. راديو و تلويزيون و ماهواره ،2. مطبوعات ،3.اينترنت نقش اين سه رسانه مهم را در بيداري مردم ايران، بررسي ميكنيم و چون قديميترين رسانه مطبوعات بوده، اين رسانه را بيشتر مورد بررسي قرار ميدهيم.
سابقه چاپ روزنامه در ايران به عصر قاجار برميگردد، اما در چند واقعه مهم روزنامه ها نقش به سزايي را ايفا نمودند: جريان مشروطيت، جنگ جهاني دوم، اشغال ايران در سال 1320 ش و انقلاب اسلامي ايران در سال 1357 ش.
دوران رژيم رضاخان
دوران محمدرضا شاه
دخالتهاي رسمي ساواك و مقامات امنيتي كشور در مطبوعات با سياست «اين را بنويس و آن را ننويس» (كه نمونه آن مقاله توهينآميز داريوش همايون، با امضاي احمد رشيدي مطلق بود كه در سال 1356 در روزنامه اطلاعات عليه امام چاپ شد) باعث شد تا به انتقاد عليه سانسور برسند كه نتيجه آن، اعتصاب دو ماهه در سال 1357 بود و سكوت رسانه اي در برابر كشتار مردم به وسيله رژيم شاه در شهرهاي مختلف كشور قرار گيرد و اين همان هدف رژيم شاه بود؛ اما با انتشار مجدد روزنامه ها اين بار حملات عليع رژيم همگام با مردم پيش ميرفت.
استقبال مردم از روزنامه ها به عنوان تنها رسانه مهم و روشنكننده افكار عمومي در استانه انقلاب اسلامي، طوري بود كه دو روزنامه مهم كشور (اطلاعات و كيهان) هر كدام هر روز با چند ميليون تيراژ به چاپ ميرسيدند و اين، در طول تاريخ روزنامهنگاري ايران بي سابقه بود.
رسانه ها از ابتداي انقلاب تا كنون
بعد از تأييد مجلس خبرگان و اعلام پيشنويس قانون اساسي، اعتراضات دشمنان انقلاب اسلامي عليه قانون اساسي- به ويژه عليه اصل ولايت فقيه- به اوج رسيد. در همين زمان، اين تلويزيون بود كه با برگزاري مناظره براي مخالفان و موافقان، نقش مؤثري در روشن ساختن افكار عمومي براي پذيرش اين قانون داشت. استاد مطهري، آيتالله بهشتي، دكتر مفتح و ديگر شخصيت هاي برجسته انقلاب با استفاده از اين رسانه، نقش بهسزايي در اين زمينه داشتند.
در دوران جنگ نيز مطبوعات و راديو و تلويزيون مردم را از پيروزيها، شكستها، اوضاع اقتصادي كشور، تحريمها و فشار جنگ آگاه مي ساختند و براي رسيدن به پيروزي، مردم را به كمك به جبهه ي نبرد حق فرا ميخواندند و توانستند با معرفي صدام به عنوان آغازگر جنگ و با گزارش جنايتهاي او عليه مردم كشورمان و حملات و بمبارانهاي شيميايي رژيم بعث عراق، نقش بينظير و مهمي را در اطلاع رساني دقيق و بيداري مردم ايفا كنند.
خبرنگاران تلويزيون و روزنامه ها نيز مانند دلاوران ارتش و سپاه براي آگاه سازي مردم به جبههها ميرفتند و خود را در زير آتشبار دشمن قرار ميدادند تا تصاوير ناب و ديدني را براي آنها به نمايش بگذارند. شهيد آويني از اين دست افراد بود كه نقش او در تاريخ جبهه و جنگ، ماندگار شد.
اينترنت نيز از اواخر دهه ي 1370 در ايران راه افتاد و سالهاي دولت اصلاحات نيز سالهاي پديد آمدن جنبش وبلاگنويسي در ايران و آشنايي روز به روز جوانان با اينترنت بود كه اميد است آنان از جنبههاي مثبت و سازنده ي آن بهرهمند گردند. با آنكه اكنون در عصر اطلاعات و پيشرفت ارتباطات هستيم و با وجود اينترنت، ماهواره و ايميل، باز هم نميتوان از نقش مطبوعات و روزنامه ها در ايران گذشت و ميتوان به جرئت گفت كه در زمان كنوني براي دستيابي به اخبار روز جهان، همچنان اقبال عمومي به روزنامه ها بيشتر از تلويزيون و يا حتي سايتهاي اينترنتي است.
منبع:نشريه فرهنگ کوثر شماره 80
/م
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}