راهبردهای روان شناختی حفظ قرآن (3)
راهبردهاي روان شناختي حفظ قرآن (3)
د. تقويت خود (1)
1. محروم كردن از تقويت
2. جريمه كردن (3)
در اين روش، فرد با خود قرار ميگذارد كه در صورت تخلف از برنامه حفظ قرآن، آن را در نخستين زمان ممكن جبران كند. اگر افزون بر جبران تخلف، قرارشود به انجام اعمال اصلاحي ديگر نيز بپردازد، براي مثال افزون برآنكه صفحه را حفظ كند، آيات آن را نيز بنويسد، به روش مورد استفاده، جبران اضافي (6) ميگويند.(7)
3. تمركز حواس (8)
ز فكر تفرقه بازاي تا شوي مجموع به حكم آنكه چوشد اهرمن سروش آمد (11)
دقت در امور ذيل ميتواند ما را براي رسيدن به تمركز بيشتر ياري رساند:
محيط مناسب
با توجه به اهميت نقش اكسيژن برروي سلول هاي مغزي و در نتيجه، فعاليت هاي فكري، بايد از حفظ كردن قرآن در مكان هايي كه داراي هواي آلوده و دودآلود و يا دم كرده هستند، پرهيز كرد و حتي الامكان از محيط هايي كه داراي هواي سالم و آزاد هستند، بهره برد.(13)
حذف علل مادي پريشان حواسي
جلو پنجره اتاق قرار نگيريد. يكي به اين علت كه نور را از مقابل دريافت خواهيد كرد و ديگر، اينكه ممكن است از پنجره موضوعي را مشاهده كنيد كه توجه شما را به خود جلب كند و تمركز حواس شما را به هم زند. (14)
به علل پيش گفته بكوشيد هنگام راه رفتن يا هنگامي كه سوار اتومبيل، اتوبوس و مانند آن هستند، به قرائت و مطالعه و حفظ آيات از روي قرآن نپردازيد. در اين حالت ها بهتر است آياتي را كه پيش تر حفظ كردهايد، تكرار و تمرين و آنها را در ذهن خود مرور كنيد. (15)
انتخاب بهترين لحظات
شده در جريان كلاس هاي صبح، دانش آموزان اشتباهات املايي كمتري دارند؛ سريع تر محاسبه ميكنند و حساسيت لامسه ايشان بيشتر است؛ در نتيجه امكانات بيشتري در اختيار دارند. يك گروه از دانش آموزان كه صبح قبل از آغاز كلاس (40) غلط املايي داشتهاند، تعداد اشتباهانشان پس از گذشت يك ساعت از كلاس به 70 غلط، پس از دو ساعت به 160 غلط و پس از سه ساعت به 190 غلط رسيده است.
نتيجه اين مشاهدات مشخص ميكند كه براي يادگيري مسألهاي اساساً بايد اين عمل را در ساعات اوليه صبح انجام داد. درعين حال چون ضمير ناخودآگاه نقش بسيار مهمي در رابطه با يادگيري دارد، بهتر است شب ها قبل از خوابيدن، موضوع مورد مطالعه صبح را به سرعت بررسي كنيد. اين اصل كه شامل يادگيري هنگام صبح است، مطمئناً بدون استثنا نيست. افرادي كه عادت دارند تا دير وقت شب كار كنند، اغلب، صبح ها خسته بوده، در نتيجه براي اين كار آمادگي ندارند؛ پس ساعات بعد از ظهر و شب براي آنها جهت به خاطر سپردن و كارهاي حفظي بهتر است. (16)
ضمناً بهتر است زمان به صورت متراكم به حفظ قرآن اختصاص داده نشود؛ بلكه زمان به صورت پراكنده و متناوب باشد. تأثير «توزيع و زمانبندي» به تحقيقاتي اشاره دارد كه نشان ميدهد زماني اطلاعات بهتر يادآوري ميشود كه مطالعات فرد به صورت متراكم انجام نگرفته؛ بلكه پراكنده و متناوب باشد؛ چون مطالب در مطالعه توزيع شده، در مقايسه با مطالعه متراكم، بيشتر و كامل تر پردازش مي شود. (17)
به طور كلي زمان مطالعه را طوري در نظر بگيريد كه بتوانيد حتي الامكان قبل و بعد از آن كمي استراحت كنيد.(18)
انتخاب قرآن مناسب
از قرآن هايي كه زمينه صفحات رنگارنگ و مزين دارند، حتي الامكان استفاده نشود. به كار بردن قرآن هايي كه زمينه صفحات آن كاملاً سفيد است، باعث خستگي چشم ميشود. در طول مدت حفظ قرآن از قرآن هاي گوناگون استفاده نشود؛ زيرا در اين صورت به تدريج براي ذهن مشكلاتي ايجاد ميشود و تصوير آيات و صفحات از قرآن هاي گوناگون در ذهن با يكديگر اختلاط خواهند يافت و در نتيجه ممكن است برخي آيات محل مشخص خود را در صفحه ذهن نيابند؛ پس آيات فقط از يك نوع قرآن حفظ شود؛ البته مناسب است چندين جلد از قرآن مورد نظر خود را در قطع هاي گوناگون جيبي و وزيري تهيه كنيد تا بتوانيد افزاون بر اينكه در منزل حفظ ميكنيد، در محيط بيرون نيز با استفاده از قرآن جيبي، از وقت خود به طور كامل بهره ببريد.(19)
هـ. آمادگي جسمي – رواني
و. كاستن از بار حافظه
كارهايي را كه بايد انجام شود، باسرعت انجام دهيد تا ديگر به آنها فكر نكنيد.
از توجه به افكار بي ارزش، بيهوده، تصاوير نامناسب، متون بي محتوا و جزئيات گنگ خوداري كنيد. براي اين كار كافي است هر چيزي را در همان وهله اول حفظ نكنيد.(21)
موضوعات روزمره را كه هنگام حفظ قرآن به ذهن خطور ميكند، بي درنگ در يك دفتر يادداشت، يادداشت كرده، بدين وسيله حافظه خود را درگير آن نكنيد.
بكوشيد موضوعات كم ارزش و جزئي را كه در كار حافظه اخلال ايجاد ميكند، به فراموشي بسپاريد.(22)
پي نوشت ها :
* دانشجوي دكتري روان شناسي تربيتي مؤسسه آموزشي وپژوهشي امام خميني قدس سره.
1. self - reinforcement.
2. time out.
3. response cost
4. ريمونه ميلتن برگر، شيوه هاي تغيير رفتار، ترجمة علي فتحي آشتياني و هادي عظيمي آشتياني، ص 167.
5.restitutional.
6. overcorrection
7. علي اكبر سيف، روان شناسي پرورشي، ص 460.
8. concentration.
9.G Terry page, jB thomas , A R marshall, international dictionary of education, p . 80
10. عبدالکريم قريب، 57 درس براي تقويت حافظه، ص 113.
11. شمس الدين محمد حافظ ، ديوان حافظ ، به اهتمام حسن اعرابي، ص 169.
12. عبدالكريم قريب، 57 درس براي تقويت حافظه، ص 114.
13. شهريار پرهيزگار، چگونه قرآن را حفظ كنيم؟، ص 37.
14. عبدالكريم قريب، 57 درس براي تقويت حافظه، ص 114.
15. همان.
16. روبرت توكه، چگونه حافظه برتر داشته باشيم، ترجمه ساعد زمان، ص 197 و 198.
17.گلاور، جان اي راجر اچ و برونينگ، روان شناسي تربيتي اصول و كاربرد آن، ص 86
18. سيد حشمت الله مرتضوي زاده، روان شناسي تمركز، ص 62.
19. شهريار پرهيزگار، چگونه قرآن با حفظ كنيم؟، ص 33.
20. روبرت توكه، چگونه حافظ برتر داشته باشيم؟، ص 199.
21. همان، صد 200.
22. همان.
/ج
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}