نيمه پنهان سزارين


 





 

 

گفتگو با دکتر آزيتا صفارزاده، *
 

چه تصوري از زايمان خود داريد؟ آيا هنگام زايمان همه چيز را حس مي‏کنيد و مي‏بينيد يا اينکه بيهوش هستيد؟ آيا خودتان با انقباضات شکم و آخرين فشار نوزادتان را متولد مي‏کنيد يا همه چيز به وسيله پزشک صورت مي‏گيرد؟ براي بعضي زنان مشکل است تصور کنند که زايمان در اتاق عمل صورت گيرد اما به نظر بسياري ديگر، اين يک واقعيت است. در حالي که طبق آمار غيررسمي در ايران، سزارين پنج برابر ساير نقاط جهان است. به گفته برخي متخصصان، علت افزايش گرايش زنان به انتخاب سزارين، فرار از درد زايمان است اما عمل سزارين با درد فراوان همراه است، البته بيشتر اين درد پس از زايمان اتفاق مي‌افتد. در گفتگويي با خانم دکتر آزيتا صفارزاده، جراح و متخصص بيماري‌هاي زنان و زايمان و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران درباره شرايط سزارين پرسيده‌ايم که مي‌خوانيد.

خانم دکتر، سزارين را براي ما تعريف مي‌کنيد؟
 

سزارين روش به دنيا آوردن نوزاد از طريق عمل جراحي است. به طور معمول، يک برش جراحي در پايين شکم مادر به رحم ايجاد مي‌شود تا از طريق اين شکاف، نوزاد به دنيا آيد. عمل سزارين در صورتي که زايمان يا بارداري شما دچار پيچيدگي و مشکل خاصي شود مي‌تواند مورد استفاده قرار گيرد. همچنين اگر شما مايل به داشتن زايمان به طور طبيعي نباشيد مي‌توانيد از سزارين استفاده کنيد. امروزه بسياري از خانم‌ها به علت استرس و ترس از زايمان طبيعي، سزارين را انتخاب مي‌کنند ولي بايد توجه داشته باشيد که سزارين داراي خطرهاي بسيار بيشتري نسبت به زايمان طبيعي است و همان‌طور که از اسمش نيز پيدا است، طبيعي‌ترين روش براي به دنيا آوردن نوزاد، زايمان طبيعي است.

خطرات موجود براي عمل سزارين چيست؟
 

از آنجايي که سزارين يک عمل جراحي عمده است مانند هر جراحي ديگر خطراتي نيز به همراه دارد، اين خطرات مي‌تواند متوجه مادر يا جنين باشد. خطرات متوجه مادر عبارت‌اند از احتمال بروز عفونت در رحم، ناحيه لگن و يا اعضاي نزديک به لگن مانند کليه‌ها و مثانه. خون‌ريزي در خانم‌هايي که عمل سزارين مي‌کنند، دو برابر بيشتر از خانم‌هايي است که به‌طور طبيعي کودک‌شان را به دنيا مي‌آورند. همچنين پس از عمل جراحي شکم تا چند روز خوب کار نکرده و در نتيجه سبب نفخ و ناراحتي مي‌شود. در صورت استفاده از بيهوشي کامل ممکن است مشکلات تنفسي برايتان به وجود آيد و در برخي از موارد حتي موجب التهاب ريه‌ها شود. زمان بستري ماندن در بيمارستان و همچنين زمان بهبودي پس از سرازين طولاني‌تر از زايمان طبيعي است؛ چرک و عفونت كردن. ممکن است بدن شما به داروهاي بيهوشي واکنش منفي نشان دهد که يکي از اين علايم افت فشار سريع است که مي‌تواند شما را به خطر اندازد. در صورت آسيب ديدن اعضاي بدن در هنگام جراحي ممکن است به عمل‌هاي ديگري نيز نياز پيدا کنيد مانند عمل بيرون آوردن رحم يا هيسترکتومي و يا عمل ترميم مثانه و ... انسداد روده. خطرهاي متوجه نوزاد و يا جنين عبارت‌اند از آنجايي که عمل سزارين با برنامه قبلي، به طور معمول زودتر از زمان موعد تولد صورت مي‌گيرد. اگر در تاريخ دنيا آمدن اشتباهي صورت گرفته باشد، نوزاد مي‌تواند خيلي زود به دنيا آيد و سبب نارس بودن نوزاد شود. احتمال داشتن مشکلات تنفسي در نوزادان دنيا آمده با سزارين بيشتر از نوزاداني است که به صورت طبيعي دنيا آمده‌اند، برخي از اين نوزادان در چند روز اول زندگي‌شان تنفس تندتري از حالت عادي دارند. به علت اثر داروهاي بيهوش و همچنين به دليل اينکه نوزاد خود براي عبور از کانال تولد تحريک نشده است، ممکن است نوزاد داراي هوشياري کمتري نسبت به نوزادان دنيا آمده به‌طور طبيعي باشد. البته هوشياري نوزاد به دنيا آمده از طريق سزارين پس از گذشت چند ساعت به حالت عادي باز مي‌گردد، هر چند که اين مورد بسيار بسيارکم اتفاق مي‌افتد ولي احتمال اين وجود دارد که جراح در هنگام پاره کردن رحم به جنين آسيب برساند.

چه مشکلاتي پس از سزارين به وجود مي‌آيد و بايد به چه نکاتي توجه کرد؟
 

عمل سزارين عمل جراحي بزرگ است و پس از سزارين انتظار بروز اين رويدادها را داشته باشيد و موارد زير را رعايت کنيد:
• دردي که اغلب در روز اول پس از جراحي شديدتر است و پس از آن بايد فروکش کند. ترشح از دستگاه تناسلي که طبيعي است.
• هر روز مقدار فراواني آب بنوشيد.
• از بلندکردن اشياي سنگين و از بالارفتن از پله‌ها خودداري کنيد.
• رانندگي نکنيد تا زماني که بتوانيد به راحتي کمربند ايمني را ببنديد.
• در صورتي که محل برش جراحي قرمز و متورم شد، به دکترتان اطلاع دهيد.

سزارين به 9 شرط
 

1 اگر فرزند شما بسيار درشت باشد که عبور از کانال تولد مشکل باشد.
2 اگر درحين زايمان طبيعي ابتدا پاها و يا شانه بچه به جاي سرش وارد کانال تولد شده باشد.
3 اگر جفت داراي مشکل و ناهنجاري باشد. براي مثال، جفت بسيار پايين قرار داشته باشد و لگن را بپوشاند که اين خطر خون‌ريزي مادر را در هنگام زايمان طبيعي زياد مي‌کند.
4 اگر روند زايمان بسيارکند باشد و يا انقباضات به‌طورکامل متوقف شوند.
5 اگر بند ناف جنين وارد ناحيه واژن شود که اين مي‌تواند موجب فشار آمدن و تخت شدن بند ناف شود و در نتيجه به رساندن اکسيژن و غذا به جنين اثر مي‌گذارد.
6 اگر شما چندقلو باردار باشيد.
7 اگر جنين در هنگام زايمان دچار مشکل شود و ضربان قلبش آهسته‌تر شود. به اين حالت مي‌گويند که جنين مضطرب يا شده است.
8 اگر شما در هنگام بارداريتان دچار شرايط خاص مانند مسموميت حاملگي يا ديابت بالا شويد و پزشک‌تان بخواهد زودتر از موعد کودک‌تان را دنيا آورد.
9 اگر جفت خيلي زود از ديواره رحم جدا شود.

 

پي نوشت ها :
 

*متخصص زنان و زايمان

منبع:www.salamat.com