پوسيدگي در کمين دندان 6 گروه


 

نويسنده:دکتر فرين ميزانيان




 

دوست داريد بدانيد چه کساني بيشتر دندان‌هاشان خراب مي‌شود؟ ببينيد اسم خودتان را در اين شش گروه پيدا نمي‌کنيد؟
 

کمي عجيب به نظر مي‌رسد ولي واقعيت دارد. بيکاري و عدم اطمينان از آينده شغلي، شخص را از نظر مالي در وضعيت نامطمئن و نگران‌کننده‌اي قرار مي‌دهد. از سوي ديگر بسياري از افراد، با از دست دادن شغل خود، بيمه‌هاي دندانپزشکي را نيز از دست مي‌دهند. در نتيجه تمام اين عوامل، معاينات دوره‌اي دندانپزشکي (البته اگر شخص به آن عادت داشته باشد) به تعويق مي‌افتد و حتي در بعضي از موارد، فرد با ديدن مواردي از پوسيدگي در دهان، به درمان آن تمايلي نشان نمي‌دهد. در کل اين شرايط، فرد را به سمت دهاني با پوسيدگي‌هاي زياد سوق مي‌دهد.
بچه‌هايي که زياد نوشابه مي‌خورند، سه برابر بچه‌هاي ديگر به پوسيدگي‌هاي دندان دچار مي‌شوند. نوشابه‌هاي گازدار، قند زيادي دارند و اين قند موجب پوسيدگي مي‌شود. از طرفي گاز موجود در اين نوشابه‌ها به دليل ايجاد خاصيت اسيدي، ميناي دندان را تحت تاثير قرار مي‌دهد و زمينه را براي ابتلاي دندان به پوسيدگي فراهم مي‌کند. بهتر است بچه‌ها را به جاي نوشابه، به خوردن شير، دوغ و يا آب‌ميوه‌هاي طبيعي و کم شکر تشويق کنيم.
مسواک زدن و نخ دندان کشيدن و تغذيه صحيح در حفظ دندان‌ها مهم است اما ژنتيک در اين ميان بي‌کار نمانده است. بعضي ژن‌هاي بدن انسان مي‌توانند به نوعي دندان‌هاي را براي پوسيدگي مستعدتر کنند. اين ژن‌ها معمولا روي ساختمان دندان تاثير مي‌گذارند و مقاومت آن را در برابر مواد پوسيدگي‌زا کم مي‌کنند. از طرفي بعضي از ژن‌ها ممکن است شرايط را به سمت پوسيدگي‌ها پيش ببرند. مثلا شخصي که به صورت ژنتيکي بزاق بيشتري دارد يا کسي که ذايقه او بيشتر به سمت خوردن ميوه‌ها است تا مواد شيرين، به احتمال کمتري دچار پوسيدگي مي‌شود.
يک بررسي تازه نشان داده است که در دهان افراد دياليزي جرم و ميکروب بيشتري ديده مي‌شود. از طرفي لثه‌هاي آنها نيز بيشتر دچار خون‌ريزي مي‌شود که نشانه بيماري لثه است. دندان‌هاي بيماران دياليزي بيشتر در معرض پوسيدگي است بنابراين به آنها توصيه مي‌شود که مسواک زدن و نخ کشيدن مرتب دندان‌ها را فراموش نکنند و به صورت دوره‌اي براي معاينه به دندانپزشک مراجعه کنند.
حتما از خطرات دود سيگار دست دوم (کساني که سيگار نمي‌کشند اما در معرض دود سيگار قرار دارند) آگاه هستيد. بچه‌هايي که در خانه‌‌هاي پر از دود سيگار زندگي مي‌کنند، علاوه بر مبتلا شدن به انواع و اقسام بيماري‌هاي ريوي و قلبي و...، سه برابر بيش از ساير بچه‌ها، در معرض ابتلا به پوسيدگي دندان قرار دارند.
اين نوجوانان بيشتر از بچه‌هايي با وزن طبيعي خوراکي‌هاي ميان وعده (اسنک) مي‌خورند. خوراکي، در دهان مقداري اسيد توليد مي‌کند و اين اسيد روي ميناي دندان تاثير مخرب دارد. کسي که مرتب يک ماده غذايي را در دهان مي‌گذارد، دندان‌هاي خود را به مدت‌طولاني در معرض اسيد و در نهايت پوسيدگي قرار مي‌دهد. بهتر است به فرزند خود آموزش دهيد که اگر به مصرف خوراکي‌هاي خاص علاقه دارد، آن را بلافاصله بعد از يک وعده غذايي مصرف کند تا کمتر دچار پوسيدگي دندان شود.
منبع: http://www.salamat.com