6 باور غلط درباره افزايش قد


 

نويسنده:دکتر فرزاد کارگرزاده*




 
اين روزها وقتي مي‌خواهند درباره زيبايي و جذابيت کسي بپرسند، معمولا علاوه‌ بر فرم صورت و چهره و رنگ چشم و مو، سوال ديگري هم مي‌پرسند: «قدش بلنده؟» شايد به همين دليل باشد که خيلي‌ها براي چند سانتي‌متر بلندتر شدن حاضرند کفش‌هاي پاشنه10‌سانتي‌بپوشند و از انواع ماساژورهاي کف‌پا استفاده کنند و حتي گاهي استخوان پاي‌شان را با جراحي بشکنند و چند ماه خانه‌نشين شوند تا اندکي قد‌بلندتر به‌نظر برسند.
باورهاي رايج اما نادرستي که درباره قد بلند شدن در بين مردم رواج دارد، يکي دو تا نيست. دکتر فرزاد کارگرزاده، متخصص و جراح ارتوپد و مدير‌گروه بخش ارتوپدي بيمارستان طرفه، ما را با 6 مورد از اين باورهاي غلط آشنامي‌کند.

1 قد بچه‌ها به قد والدين‌شان مي‌رود و هيچ پدر و مادر کوتاه‌قدي نمي‌توانند فرزندي قدبلند داشته باشند.
 

البته قد‌بلندي و قدکوتاهي بيشتر يک پديده ژنتيکي و ارثي است تا اکتسابي، اما اين دليل نمي‌شود که هر کسي که والدين قدکوتاهي داشته باشد محکوم است به کوتاه ماندن. قد متوسط يک فرد به ‌صورت ژنتيکي به قد متوسط پدر و مادر خودش مي‌رود و انتظار نداريم پدر و مادري که قد 150 سانتي‌متري دارند، فرزندي با قد 170 سانتي‌متر داشته باشند ولي با ورزش و تغذيه مناسب در سنين مناسب مي‌توان قد کودکان را تا 10 سانتي‌متر بلندتر از آن‌چه هستند افزايش داد. اگر ما در سنين قبل از بلوغ منحني‌هاي رشدي فردي را رسم کنيم و ببينيم اين منحني‌ها نشان مي‌دهد که قد کودک با استانداردهايي که سازمان بهداشت جهاني براي قد او در اين سن در نظر گرفته، کوتاه‌تر است بايد به بررسي علل اين کوتاهي قد بپردازيم؛ يعني بايد برخي از هورمون‌ها و بيماري‌ها را در آن فرد بررسي کنيم. هورمون‌هاي غده تيروييد و هورمون‌هاي جنسي بايد بررسي شوند تا اگر ميزان اين هورمون‌ها دچار اختلال است درمان‌هاي لازم آغاز شود تا به کوتاهي قد او در بزرگسالي منجر نشود و بايد قبل از بلوغ او دارو درماني را آغاز کنيم. ولي اگر قد فردي متناسب با قد متوسط والدين‌اش است ولي باز هم اصرار به قد‌بلندتر شدن دارد،‌ ممکن است فرد دچار نوعي استرس و فشار روحي باشد. در اين شرايط، بهتر است قبل از انجام جراحي افزايش قد يا هر روش ديگر، يک مشاوره روان‌شناسي روي فرد انجام گيرد. چون حتي با افزايش قد هم مشکل او برطرف نمي‌شود و فردا به دنبال جراحي بيني، لب و... مي‌رود.

2 اثر ورزش براي قد بلند کردن بچه‌ها، بيشتر از آن که واقعي باشد، تلقيني است.
 

اين‌طور نيست! اگر همه چيز از نظر هورموني و خانوادگي طبيعي باشد، با يک ورزش و رژيم غذايي مناسب قبل از بلوغ مي‌توان به نوجوان کمک کرد كه حتي تا 10 سانتي‌متر بلندتر شود. در اين روش بدون هيچ عارضه‌اي قد او بلند مي‌شود و به آرزويش هم مي‌رسد. در دختران، بلوغ در 14، 15سالگي رخ مي‌دهدو در پسرها در 16 تا 17 سالگي. ورزش در سنين10 تا 16 سالگي مي‌تواند به نوجوانان کمک کند تا قبل از بلوغ رشد قدي خودشان را انجام دهند. تغذيه مناسب سرشار از کلسيم، ورزش‌هاي بسکتبال، فوتبال و تنيس براي قد‌بلندتر شدن بسيار مناسب‌اند. همچنين دويدن و پريدن به افزايش قد کمک مي‌کند.

3 مصرف داروهاي هورموني قبل از شروع بلوغ، بهترين راه براي قد بلند شدن بچه‌هاي کوتاه‌قد است.
 

اين کار خطر دارد. ممكن‌ است مصرف داروهاي هورموني قبل از بلوغ فقط باعث قد‌بلندتر شدن او نشود و عوارض بسيار ديگري را هم در پي داشته‌باشد. براي مثال، گاهي باعث اختلال هورمون‌هاي ديگر بدن مي‌شود که نتيجه‌اش کلفت شدن ساير اجزاي بدن مثل مچ دست، قاعده بيني و زشتي صورت است و قيافه خشني را براي او به وجود مي‌آورد. کودک و نوجوان دوست دارد قدش بلند شود و زيباتر شود به‌جاي‌آن يک قيافه خشن و زمخت پيدا ‌کند. بنابراين توصيه مي‌شود اصلا در سنين قبل از بلوغ، داروهاي هورموني براي قد‌بلندتر شدن کودک درنظر گرفته نشود.

4 مطمئن‌ترين راه افزايش قد جراحي است.
 

نه! ما جراحي را فقط به افرادي ‌که دچار نقص عضو يا معلوليت هستند، توصيه مي‌کنيم (مانند مبتلايان به فلج‌اطفال و تومورها يا شکستگي‌هايي که باعث اختلال در رشد استخوان‌هاي فرد شده و اين بيماري‌ها در سنين قبل از بلوغ باعث مي‌شوند كه يک عضو از عضو ديگر کوتاه‌تر شود؛ براي مثال، يک پا از پاي ديگر کوتاه‌تر شود). ما بلندتر کردن پاها با مقاصد زيبايي را اصلا توصيه نمي‌کنيم چون در اين جراحي، استخوان سالم بايد شکسته شود و عصب، عضله و تاندون بايد خودشان را با آن استخوان بلند وفق دهند. گاهي هم در بين عمل جراحي ممكن‌است ببينيم که يک عضو (پا) 14 سانتي‌متر بلند مي‌شود ولي پاي ديگر در 10 سانتي‌متر ديگر عضله يا تاندون‌اش کشش ندارد که بلند شود. در‌ اين‌ صورت يک پا از ديگري کوتاه‌تر مي‌شود. در اين صورت دو پاي سالم به دو پاي معلول و نامتناسب تبديل مي‌شوند. مشکل ديگر اين‌که عضله بايد کشيده شود تا با اين استخوان درازتر خودش را تطابق دهد و بنابراين ديگر قدرت سابق‌اش را ندارد. عملا بعد از بلند کردن قد، قدرت عضلاني کاهش مي‌يابد. توصيه اکيد من اين است که اصلا با مقاصد زيبايي، به سمت اين جراحي‌ها نرويد. ضمن اين‌که گاهي در اين جراحي‌ها هماهنگي و تناسب بين بالا تنه و پايين تنه به ‌هم مي‌خورد. اگر بالاتنه فرد کوتاه باشد، هر‌قدر پاها را با اين جراحي‌ها بلندتر کنيم، نتيجه زيبايي به دست نمي‌آيد و شخص شکل شترمرغ پيدا مي‌کند. بالاتنه کوتاه و پاهاي دراز و ضعف عضلات، در ورزش و پياده‌روي خيلي خسته‌كننده خواهد شد.

5 بسکتباليست‌ها گزينه‌هاي مناسبي براي جراحي‌هاي قامت هستند تا دسترسي‌شان به تور بيشتر شود.
 

اين طور نيست!‌با اين جراحي‌ها اگرچه ممکن است قد آن ورزشکار بلندتر ‌شود و در بسکتبال به تور دسترسي بيشتري پيدا کند ولي قدرت عضلاني پاهايش کاهش يافته و نمي‌تواند خوب و راحت بجهد و قدرت ورزشي‌اش کافي نخواهد بود. ضمن اين که اين جراحي‌ها بي‌عارضه نيستند. گاهي اين جراحي‌ها باعث عفونت استخوان و استئوميليت‌هاي طولاني مي‌شوند که سال‌ها فرد را درگير مي‌کند؛ قدرت عضلات کاهش مي‌يابد و حتي بي‌هوشي‌هاي اين جراحي‌هاي چندباره خطرناک است؛ داروي‌هاي بي‌هوشي نيز روي کبد اثر بدي دارند و ظاهر دستگاه هم روي پا خيلي زشت است. روزانه کشيدن استخوان، درد زيادي دارد که گاهي برخي بيماران را از ادامه درمان منصرف مي‌کند. ضمن اين که براي دوباره راه رفتن پس از عمل بايد حدود يک سال صبر کرد و در تمام اين مدت بايد با چوب دستي راه رفت و تازه، فعاليت ورزشي را بايد از حدود 2 سال بعد از اين جراحي در پيش گرفت.

6 به کمک دستگاه‌هاي لرزاننده کف پا و طب سوزني مي‌توان قد را بلندتر کرد.
 

هيچ‌کدام از اين روش‌هادر افزايش قامت مؤثر نيستند؛ نه آن دستگاه‌ها و نه اين طب سوزني.

پي نوشت ها :
 

*متخصص ارتوپدي
 

منبع: http://salamat.com
ae