وقتي دندان‌ها خوب چفت نمي‌شوند


 

نويسنده:دکتر فرخ آصف‌زاده*




 

آشنايي با انواع ناهنجاري‌هاي دنداني ـ فکي
 

گاهي اوقات روابط بين دندان‌ها، استخوان نگهدارنده آنها و فکين ايده‌آل نيست و مشکلاتي ايجاد مي‌شود که به آنها ناهنجاري‌هاي روابط دنداني فکي و يا به‌طور مختصر، «اختلالات بايت» مي‌گويند. «بايت» يعني جويدن، گاز گرفتن و برهم آمدن دندان‌ها.
اين مشکلات علاوه بر مخدوش‌کردن ظاهر دندان‌ها، موجب ناراحتي فک، سايش دندان‌ها و سر درد مي‌شوند. امروزه دندانپزشکي جديد به کمک روش‌هاي مختلف مي‌تواند اين عارضه را معالجه کرده و سلامتي را به دهان بيمار بازگرداند. از جمله علل چنين عارضه‌اي مي‌توان به عوامل ارثي، کشيدن زود هنگام دندان‌ها و عادات بد دهاني مانند مکيدن انگشتان، جويدن ناخن، پيپ، مداد و ديگر اجسام سخت و شکننده اشاره کرد. يکي از عواقب مشکلات بايت، دندان قروچه است که موجب ساييده شدن لبه دندان‌ها، ناراحتي فک و سردرد مي‌شود. در اين موارد بايد به درمان ناهنجاري و عوامل ايجاد کننده دندان قروچه پرداخت تا از سايش و شکستگي دندان‌ها جلوگيري شود.

درمان سايش و شکستگي لبه دندان‌ها
 

براي بازسازي لبه‌هاي ساييده و شکسته مي‌توان بر حسب مورد از کامپازيت، لامينيت چيني و يا حتي در موارد شديد از روکش استفاده کرد.

دندا نها
 

براي بازسازي لبه هاي ساييده و شکسته م يتوان بر حسب مورد از کامپازيت، لامينيت چيني و يا حتي در موارد شديد از روکش استفاده کرد.

باز بودن بايت
 

در اين مورد با وجودي که دندان‌هاي عقب روي هم قرار دارند، بين دندان‌هاي جلوي فک بالا و پايين فاصله‌اي ايجاد مي‌شود. از علل به وجود آورنده اين ضايعه مي‌توان به مکيدن انگشت در دوران طفوليت و عوامل ارثي اشاره کرد. براي درمان اين بايت مي‌توان از جراحي فک و صورت، ارتودنسي و روش‌هاي ترميمي‌ مانند کامپازيت و لامينيت چيني استفاده کرد.

عميق بودن بايت
 

در مواردي که دندان‌هاي جلوي فک بالا کاملا روي دندان‌هاي پايين را بگيرند، فک بيمار حالت بسته پيدا مي‌کند و صورت او کوتاه تر به نظر مي‌رسد. در اين موارد بهتر است ابتدا با ارتودنسي بايت بيمار باز شده و در صورتي که دندان‌هاي جلو دچار سايش يا شکستگي لبه باشد، توسط روش‌هاي ترميمي‌بازسازي گردند. در مواردي که بايت بيمار به علت سايش دندان‌هاي عقب بسته شده باشد، بهتر است سطح جونده دندان‌هاي عقب با روکش يا با پرکردگي‌هاي لابراتواري ( آنلي) بازسازي شود تا ارتفاع صورت و دندان‌ها به وضع طبيعي خود باز گردد.

کراس‌بايت
 

دندان‌هاي فک بالا در حالت عادي کمي‌ جلوتر از فک پايين بوده و لبه آنها حدود 5/0 تا 1 ميلي‌متر روي لبه دندان‌هاي جلوي فک پايين را مي‌پوشاند. چنان چه اين وضعيت در يک يا تمام دندان‌ها معکوس شود، به آن بايت معکوس يا کراس بايت مي‌گويند. در اين صورت، يک يا تمام دندان‌هاي فک بالا عقب‌تر از دندان‌هاي فک پايين قرار مي‌گيرند که در اين حالت فک پايين بيمار بيش از حد جلو به نظر مي‌رسد. بهترين درمان کراس بايت، ارتودنسي است؛ البته در موارد شديد، نياز به جراحي فک و صورت و عقب کشيدن فک پايين پيدا مي‌شود. گاهي اوقات کراس بايت‌هاي تک دنداني را مي‌توان با روش‌هاي ترميمي ‌درمان کرد.

بيرون‌زدگي دندان‌ها
 

در اين موارد، دندان‌ها حالت گرازي يا خرگوشي پيدا مي‌کنند و در موارد شديد حتي مانع از بسته شدن لب‌ها خواهند شد. همانند مورد قبل، درمان ايده‌آل ارتودنسي و در موارد شديد، جراحي فک و صورت به همراه ارتودنسي است. در صورتي که دندان‌ها دچار صدمه شديد شده باشند يا از قبل روکش داشته باشند و بيمار تمايلي به جراحي فک و ارتودنسي نداشته باشد، مي‌توان جهت تاج دندان را توسط روکش کردن تغيير داد و حالت تو رفته‌تري به آنها بخشيد.

پي نوشت ها :
 

متخصص ترميمي و زيبايي
 

منبع: http://www.salamat.com
ae