ناشتا بودن برای آزمايش خون


 





 

براي آزمايش خون، چند ساعت ناشتا باشيم؟
 

حتما همه شما تا به حال آزمايش خون داده‌ايد. مجموعه عوامل متعددي هستند که مي‌توانند روي مقادير آزمايشگاهي نمونه خون شما اثر بگذارند. اثر داروها بر مقادير آزمايشگاهي، تغييرات مربوط به جنسيت و سن شما و ديگر شرايط مانند مصرف غذاهايي که در روز يا روزهاي پيش از آزمايش استفاده کرده‌ايد اثبات شده است.
براي به حداقل رساندن عوامل متعددي که به تغييرات ميزان واقعي مقاديرآزمايشگاهي مي‌انجامند تلاش‌هايي صورت مي‌گيرد. مهم‌ترين آن مدت ناشتا بودن شما پيش از انجام آزمايش است. براي مثال اگر شما به مدت 48 ساعت ناشتا باشيد ميزان بيلي‌روبين سرم خون افزايش مي‌يابد يا ناشتا بودن به مدت 72 ساعت به کاهش قندخون و افزايش تري‌گليسيريد، کلسترول و اسيدهاي چرب مي‌انجامد. بنابراين براي ايجاد يک رويه استاندارد توصيه مي‌شود بيمار هنگام تهيه نمونه خون در حالت پايه باشد. اين حالت پايه يک تعريف دارد. استاندارد آن براي اندازه‌گيري قندخون، ناشتا بودن به مدت 8 ساعت است. درباره چربي خون اين مدت حداقل 9 ساعت است زيرا در حالت طبيعي برخي از انواع چربي‌ها حتي تا 12 ساعت پس از صرف غذا نيز در خون حضور دارند. چون شما خوانندگان سلامت درباره آزمايش چربي خون سوال کرده بوديد بايد خدمت‌تان توضيح دهم که اين آزمايش انواع متعددي است که بيشتر از همه کلسترول و تري‌گليسيريد مورد توجه هستند. در روش ايده‌آل اندازه‌گيري چربي‌ خون، بيمار بايد 12 ساعت ناشتا باشد. مدت ناشتايي از 9 ساعت کمتر نشود. بايد خون‌گيري ترجيحا در وضعيت نشسته انجام شود و بازوبند به مدت طولاني بر بازوي بيمار باقي نماند. حداکثر 1 تا 2 دقيقه؛ همچنين مواد احياکننده‌اي چون اسيد اسکوربيک (ويتامين C) و بيلي‌روبين در نتايج برخي از روش‌هاي اندازه‌گيري چربي خون ايجاد اختلال مي‌کنند.
به خاطر داشته باشيد مقدار کلسترول با افزايش سن، افزايش مي‌يابد و در زنان اندکي پايين‌تر از مردان است. توصيه مي‌کنم هر پنج سال يک بار در افراد سالم اين آزمايش تکرار شود. براي اندازه‌گيري کلسترول، بايد طي دو هفته گذشته رژيم غذايي عادي خود را داشته و داراي وزن ثابتي باشيد. هنوز بسياري از شما LDL را نمي‌شناسيد. LDL، نيمي از ليپوپروتئين‌هاي بدن را تشکيل مي‌دهد و بيش از نيمي از LDL نيز از کلسترول تشکيل شده است. بنابراين کاهش LDL کلسترول هدف اصلي درمان‌هاي کاهش دهنده چربي خون در افراد در معرض سکته قلبي و مغزي‌اند. ثابت شده اين ارتباط مستقيم ميان افزايش LDL و کلسترول روي سکته‌ها وجود دارد. بنابراين آن را چربي بد هم مي‌گوييم. درباره تري‌گليسيريد هم بايد يادآور شوم ميان آن و چاقي ارتباط مستقيم وجود دارد. فقدان فعاليت فيزيکي و مصرف چربي و رژيم پرکربوهيدرات موجب افزايش تري‌گليسيريد مي‌شود. در افراد با سابقه قلبي خانوادگي، به خصوص اگر ميزان کلسترول بالا باشد، فشارخون نيز بالا باشد و سيگار هم بکشد، مقدار ميان 250 تا 500 ميلي‌گرم در دسي‌ليتر تري‌گليسيريد نيز غيرطبيعي گزارش مي‌شود. در بقيه افراد اگر ميزان آن بالاي 500 باشد غيرطبيعي است.

 


منبع: www.salamat.com