تفاوت اوره و اسيد اوريک


 

نويسنده: دکتر عباسعلي محرابيان*




 
اوره از فرآورده‌هاي دفعي اصلي است و از مصرف پروتئين‌ها توليد مي‌شود. اين ماده در کبد ساخته شده و بيشتر از 90 درصد آن به وسيله کليه‌ها دفع مي‌شود. به همين دليل اوره يکي از معروف‌ترين آزمايش‌ها براي سنجش عملکرد کليه‌هاست. با اين حال محدوديت عمده اين آزمايش طبيعي بودن نتيجه تا مراحل پيشرفته بيماري کليوي است. يعني براي اينکه نتيجه آزمايش اوره غيرطبيعي شود، بايد70 تا 80 درصد از کليه‌ها منهدم شده باشند! به علاوه، مقدار مصرف پروتئين و ميزان تجزيه آن در بدن نيز در اين ميان بسيار موثر هستند. اما اسيداوريک فرآورده نهايي تجزيه اسيدهاي هسته سلولي است. اسيداوريک به طور عمده در کبد و روده ساخته مي‌شود و دفع آن نيز به وسيله کليه‌ها (دوسوم دفع) و روده (حدود يک‌سوم) انجام مي‌شود. افزايش اسيداوريک مي‌تواند نشان‌دهنده يک بيماري مانند سرطان باشد يا به علت مصرف داروهاي شيمي‌درماني، مصرف الکل، مصرف گوشت فراوان، چاقي و يا افزايش تري‌گليسريد خون باشد. حتما نقرس را مي‌شناسيد. نقرس يکي از عوارض افزايش اسيداوريک است که در اثر رسوب بلورهاي اسيداوريک در مفاصل بدن به‌خصوص مفصل‌هاي پا ايجاد مي‌شود. اين بيماري مي‌تواند مفاصل بزرگ پا مانند زانو را درگير کند و علاوه بر درد، به ايجاد التهاب و در نهايت، تخريب آنها در طول زمان بينجامد (در اين بيماران مصرف مواد غذايي حاوي اسيداوريک بالا ممنوع است چون بيماريشان تشديد خواهد شد. خوردن موادي چون جگر، دل و قلوه ممنوع و مصرف گوشت قرمز نيز در حد معمولي است).
بالارفتن اسيداوريک در خون و مايعات بدن از نشانه‌هاي نقرس است که با آزمايش ساده‌اي مشخص مي‌شود. حتما مي‌دانيد که پيش از انجام آزمايش، رعايت نکاتي ضروري است چون نمونه خون از رايج‌ترين و مطمئن‌ترين منابع شناسايي علايم بيماري‌ها و کنترل آنها از روي مقادير آزمايشگاهي است. به همين دليل سعي مي‌شود ساير عواملي که ممکن است موجب افزايش يا کاهش اين مقادير شوند، به حداقل برسد. مي‌دانيم که سنجش مقادير آزمايشگاهي تحت تاثير عواملي مانند مصرف برخي داروها و يا غذاها قرار دارد و دقت در اين نکات موجب مي‌شود مقادير واقعي در نمونه آزمايش خون يا ادرار به دست آيد.
به‌طور مثال مصرف آسپرين مي‌تواند موجب کاهش کلسيم، پروتئين و اسيداوريک شود. عکس آن، مصرف ويتامين c (اسيد اسکوربيک) موجب کاهش بيلي‌روبين، افزايش آنزيم‌هاي کبد و افزايش اسيداوريک مي‌شود. مصرف غذاهاي سرشار از پروتئين مانند گوشت سبب افزايش اوره، آمونياک و اسيداوريک مي‌شود. پس شرايطي که مقادير آزمايشگاهي را تغيير مي‌دهند بايد مدنظر شما و پزشکتان باشند.

پي نوشت ها :
 

* متخصص گوارش و فوق‌تخصص آندوسکوپي

منبع:http://www.salamat.com