آداب پله‌نوردي


 

دکتر فرزاد کارگرزاده*




 
اگر مجبور باشيد از پله‌ استفاده نماييد بايد به چند نکته توجه کنيد. دقت کنيد آيا پله‌ها استاندارد هستند يعني ارتفاع پله‌ها 20 تا 30 سانتي‌متر است؟ اگر ارتفاع پله‌ها از حالت استاندارد بيشتر باشد ضرر بيشتري به شما در هنگام بالا و پايين رفتن، خصوصا پايين آمدن از پله‌ها وارد مي‌کند. اگر تعداد پله‌ها زياد باشد نيز ضرر زيادي به مفصل زانو خواهد رسيد. مثلا اگر کسي در طبقه چهارم خانه‌اي زندگي مي‌کند، مجبور است روزانه حدود 100 پله را بالا و پايين برود حتي اگر پله‌ها استاندارد باشند، توصيه مي‌شود پله‌ها را يکي‌يکي بالا برود.
يعني پاي راست روي پله دوم و سپس پاي چپ روي پله دوم و به همين ترتيب پله‌ها را بالا برود تا طبقه دوم که هنوز خستگي عضلاني به شما فشار نياورده است، مي‌توانيد به همين روال پله‌ها را بالا برويد. اگر شما تندتند پله‌ها را بالا برويد در واقع ناخواسته باعث سايش زانو به سطح مفصلي زيرين آن خواهيد شد و سطح مفصلي را تخريب مي‌کنيد. براي همين بايد در پاگرد استراحت کنيد و دوباره پله‌ها را يکي‌يکي بالا برويد. اگر شما به مشکل قلبي دچاريد بهتر است در هر پاگرد، يعني بعد از بالا رفتن از هفت تا هشت پله، استراحت کوتاهي داشته باشيد. اگر هم به مشکلات و دردهاي کمري و زانودرد مبتلا هستيد، بهتر است در نبودن آسانسور و اگر مجبوريد از پله‌ها استفاده کنيد، آنها را از پهلو بالا برويد يعني به ديوار تکيه داده و به همين شيوه يکي‌يکي پله‌ها را بالا برويد. اين حالت بايد خصوصا در موقع پايين آمدن از پله‌ها رعايت شود. شما بايد به ديوار تکيه کرده ابتدا يک پا و سپس پاي ديگر را روي پله پايين‌تر قرار دهيد. اين مساله مهم را بايد در هنگام پايين آمدن از سطح شيب‌دار نيز مدنظر قرار بدهيد. کساني که در مناطق کوهستاني زندگي مي‌کنند و خانه‌هايشان در سطح شيب‌دار تندي واقع است، بايد در هنگام پايين آمدن، همانند اسکي‌بازان عمل کرده و به حالت زيگزاک يا مارپيچي و عمود بر سطح شيب‌دار پايين بيايند تا کمترين فشار به زانوها وارد شود.
مبادا به حالت مستقيم و پياده‌روي عادي پايين بياييد چون بيشترين فشار را وارد کرده و به کشکک زانو آسيب مي‌زنيد. اين نکات را با تاکيد بيشتري به خانم‌ها يا آقاياني توصيه مي‌کنم که بار دستشان است و خريد کرده‌اند و اين فشار مضاعف را به زانوها مي‌آورند. اگر کشکک زانو آسيب ببيند، درد شديد و آب آوردن زانو در انتظارتان است. با رعايت‌نکردن اين نکات به مرور زمان آسيب جبران‌ناپذيري به سلامت خود وارد مي‌کنيد.

پي نوشت ها :
 

* ارتوپد

منبع:www.salamat.com