آرتروز در کمین خانم های خانه دار
نويسنده:
توصيههاي دکتر فرهاد غريبدوست*
روماتولوژيستها انجام نادرست کارهاي خانه وفشار ناحيه گردن و زانو و ستون فقرات را از مهمترين دلايل شيوع آرتروز در بين خانمهاي خانهدار ميدانند. با دکتر فرهاد غريبدوست، فوقتخصص روماتولوژي و رييس مرکز روماتيسم ايران، در همين رابطه گفتگويي انجام دادهايم که ميخوانيد.
آقاي دکتر! در کشور ما خانمهاي خانهدار چهقدر در معرض آرتروز قرار دارند؟
برخلاف ساير نقاط جهان که آرتروز انگشتان در آنها شايع است، در ايران آرتروز زانو بيشتر ديده ميشود و آن هم در زنان خانهداري که مدت زيادي سرپا ميايستند و نيز افرادي که فشار زيادي به زانوهايشان وارد ميکنند. بسياري از خانمها هنگام انجام کارهاي منزل مانند نصب پرده، شستن سقف و کف زمين و... گردن خود را براي مدت طولاني بالا يا پايين نگه ميدارند و در معرض ابتلا به آرتروز گردن قرار ميگيرند.
بهترين حالت قرار گرفتن گردن براي انجام اين نوع کارها چه حالتي است؟
کلا ضعيف شدن ماهيچههاي نگهدارنده گردن، فشار روي مهرهها، فرسايش غضروفها و آسيب ديدن مفصلها باعث عدم تحرک طولاني مدت و فشار روي ماهيچه بهصورت مداوم و نيز آسيب ديدن آن ماهيچه و در نهايت دردهاي عضلاني ميشود. بهترين توصيه اين است که خانمها هرچند ثانيه يک بار گردن خود را نرمش دهند و آرام به سمت طرفين بچرخانند و طول مدت کار را کوتاه کنند. مثلا بعد از 5 تا 8 دقيقه نگه داشتن گردن به سمت بالا يا پايين دست از کار بکشند و کمي قدم بزنند و پس از انجام نرمشي سبک به کار برگردند اما بالا نگه داشتن و پايين نگه داشتن گردن براي مدت طولاني خطر ابتلا به آرتروز گردن را افزايش ميدهد.
ورزش ميتواند جلوي اين مشکلات را بگيرد؟
به هر حال ورزش بهترين و كمهزينهترين روش پيشگيري و درمان آرتروز است و به خانمهاي خانهدار توصيه ميشود که با انجام حركات منظم ورزشي از ابتلا به اين بيماري جلوگيري كرده يا سير پيشرونده آن را كاهش دهند. در حقيقت ورزش با افزايش قدرت، ثبات و تعادل همراه با بهبود تغذيه مفاصل در پيشگيري و درمان ابتلا به آرتروز نقش به سزايي ايفا ميكند. البته در کنار ورزش، مصرف مكملهاي آنتياكسيدان، ويتامينهاي C، E و نيز مواد غذايي مانند سويا و زنجبيل نيز در بهبود علايم آرتروز نقش موثري دارند.
حرف آخر؟
آرتروز در همه کشورها و با هرگونه آب و هوايي وجود دارد و فقط در نقاط آفتابي و غيرمرطوب شايد کمتر و در نواحي مرطوب و بدون آفتاب کمي بيشتر ديده ميشود. در کشور ما خانمهاي مناطق شمالي به دليل کار در شاليزارها و خم کردن طولانيمدت گردن و ايستادنها و خم شدنهاي طولانيمدت بيشتر از ساير خانمها به آرتروز مبتلا ميشوند. در مورد آفتاب نيز بايد گفت که تاثير زيادي در پيدايش آرتروز دارد زيرا منبع اصلي ويتامين D در چربيهاي پوست بدن قرار دارد که با تابش آفتاب تغيير شکليافته و تبديل به ويتامين D ميشود و همچنين ويتامين D است که موجب جذب کلسيم و تثبيت آن در استخوانها ميشود. براي اينکه چربيهاي پوست به وسيله نور آفتاب تبديل به ويتامين D بشوند، بايد نور آفتاب روي پوست بدن بتابد و براي اينکه ويتامين D ساخته شود، بايد روي پوست، چربي وجود داشته باشد.
پي نوشت ها :
*روماتولوژيست
منبع:www.salamat.com
/م
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}