طلاها و بلاها


 

نويسنده:نازنين دربندي




 

 

فلزات زينتي و دردسرهاي طبي
 

بعضي‌ها اصلا نمي‌توانند سري به فروشگاه‌هاي زيورآلات بدلي بزنند. اين افراد به بدليجات حساسيت دارند. اين حساسيت «درماتيت تماسي» ناميده مي‌شود که در واقع يک واکنش التهابي پوست است. اين واکنش التهابي در اثر مواجهه با مواد حساسيت‌زا و تحريک‌کننده ايجاد مي‌شود. بسياري از مردم نسبت به مواد آلرژن (حساسيت‌زا) واکنش نشان نمي‌دهند ولي در تعداد کمي از افراد که مستعد ابتلا به اين التهاب پوستي هستند، مواجهه با اين مواد موجب بروز التهاب پوستي مي‌شود.
موادي از قبيل اسيدها، قلياها، حلال‌هاي شيميايي و صابون‌هاي قوي و مواد شوينده اغلب درماتيت تماسي تحريکي ايجاد مي‌کنند. اين مواد قادرند روي پوست هر فردي به درماتيت منجر شوند ولي مواد آلرژن (حساسيت‌زا) فقط در افراد مستعد ايجاد واکنش مي‌کنند. يکي از شايع‌ترين اين واکنش‌هاي آلرژيک تماسي، درماتيت تماسي آلرژيک به فلزات از جمله بدليجات است.

بدليجات؛ زيبا اما دردسرساز
 

موارد بسيار زيادي ديده شده است که فرد به ساعت خود، دکمه لباس خود، گوشواره، زيپ‌شلوار و گيره‌هاي فلزي لباس که در تماس با پوست بدن است، واکنش نشان مي‌دهد. در واقع اين افراد در مواجهه با فلز مقصر که به آن حساسيت دارند و از نظر ژنتيکي مستعد هستند، واکنش پوستي نشان مي‌دهند.
اين واکنش در پوست محل تماس با ماده حساسيت‌زا مانند فلز بدليجات و يا در برخي موارد فراتر از آن به صورت خارش، قرمزي، تورم، پوسته‌ريزي و در موارد شديدتر ايجاد تاول بروز مي‌کند.
شايع‌ترين فلزي که واکنش تماسي حساسيتي ايجاد مي‌کند، نيکل است. حساسيت به نيکل يک مشکل ناتوان‌کننده و شايع در ميان بيماراني است که به متخصص پوست مراجعه مي‌کنند. ميزان شيوع آن از 4 تا 1/13 درصد است. حساسيت به نيکل ممکن است در هر سني بروز کند. برخي افراد حتي با تماس مختصر با نيکل دچار واکنش مي‌شوند ولي در بقيه پس از ساليان طولاني تماس با نيکل درماتيت ايجاد مي‌شود. گاهي درماتيت محدود به دست‌ها يا محل‌هاي تماس با نيکل است ولي گاهي به صورت بثورات گسترده پوستي در نواحي باسن، کشاله‌ران و چين‌هاي بدن و پلک‌ها رخ مي‌دهد.

نيکل وارد مي‌شود
 

نيکل در بسياري از زيورآلات، گيره‌هاي فلزي، دکمه‌هاي فلزي، ساعات، لوازم فلزي مورد استفاده در منزل، سکه‌ها و حتي وسايل ارتودنسي (مرتب کردن دندان‌ها) وجود دارد. همچنين نيکل در بسياري از مواد غذايي از جمله گوشت، مرغ و ماهي، سيب‌زميني، شير و محصولات لبني، پياز و آجيل وجود دارد. شکلات و کاکائو و سويا حاوي مقادير بالايي از نيکل هستند. انسان‌ها به طور دايم در محيط کار و منزل با نيکل سر و کار دارند. حساسيت به نيکل در خانم‌ها شايع‌تر از آقايان است. يون‌هاي نيکل در تماس با پوست انسان آزاد شده و به التهاب منجر مي‌شوند، به خصوص اگر اين حالت با تعريق شديد همراه باشد، تشديد مي‌شود مانند حساسيت به نيکل ساعت.
در برخي از موارد ديده شده که فرد حساس به نيکل، به نيکل موجود در ساعت‌اش حساسيت نشان مي‌دهد و براي جلوگيري از ايجاد حساسيت از لاک ناخن روي ساعت خود به عنوان پوشش استفاده مي‌کند. بايد متذکرشد که اگر چه اين کار سبب ايجاد سدي روي فلز مي‌شود ولي لاک ناخن هم داراي ماده‌اي است که خود اين ماده يکي از آلرژن‌هاي شناخته شده است و مي‌تواند درماتيت تماسي در فرد مستعد ايجاد کند.

راه‌حل
 

بهتر است کسي که به بدليجات حساسيت دارد حتما به وسيله متخصص پوست معاينه شود و سپس براي فرد «تست حساسيت» انجام شود که در اين آزمايش، مواد آلرژن متعدد فلزات با پوست تماس داده مي‌شود و واکنش فرد به آنها مشاهده و بررسي مي‌شود. با اين روش پزشکان متوجه مي‌شوند که فرد به کدام‌يک از مواد حساسيت دارد.
اگر کسي به نيکل بدليجات حساسيت دارد مي‌تواند از بدليجات فاقد نيکل يا از طلا يا نقره استفاده کند. البته بعضي‌ها هم به خود طلا و نقره حساسيت دارند. بنابراين بايد اول ببينند به چه ماده‌اي حساسيت دارند. سپس زيورآلاتي را انتخاب کنند که فاقد آن ماده باشند.

حساسيت به طلا
 

شايد تعجب کنيد ولي برخي از خانم‌ها به طلا حساسيت دارند. نشانه آن هم اين است که وقتي يک گردن‌بند، انگشتر و يا دست‌بند طلا استفاده مي‌کنند، پوست‌شان قرمز مي‌شود و به خارش مي‌افتد. اگر شما به طلا حساسيت داريد، بايد زيورآلات طلا را کنار بگذاريد و به سراغ زيورآلاتي از جنس پلاتين برويد. دقت کنيد که زيورآلات پلاتيني که انتخاب مي‌کنيد بيش از 90 درصد خالص باشند. پلاتين با درصد خلوص بالا کمتر موجب حساسيت پوستي مي‌شود.

کيفيت طلا؛ ضامن سلامت
 

فراموش نکنيد که پلاتين يا همان طلاي سفيد محکم‌تر از طلاي زرد است و دوام آن از طلاي زرد هم بيشتر است. اگر شما قصد داريد براي نامزدي‌تان يک حلقه زرد انتخاب کنيد، ما به شما طلاي 14 تا 18 عيار را توصيه مي‌کنيم. هرچه عيار طلا بيشتر باشد، رنگ زرد آن پررنگ‌تر ولي دوام و پايداري آن کمتر است و راحت‌تر خم مي‌شود. عيار طلا نشان مي‌دهد که چه مقدار از آلياژ آن از طلا ساخته شده است و يا به زبان ديگر اين طلا چه قدر خالص است. اغلب به طلاي خالص، نقره، مس، نيکل و روي مي‌افزايند. اگر طلا 24 عيار باشد صددرصد خالص است.

مراقبت از زيورآلات طلا
 

نگهداري از زيورآلات طلا هم بسيار مهم است. زيورآلات طلاي خود را از مواد شيميايي مانند محلول‌هاي شستشوي خانگي و وايتکس و کلر دور نگه‌ داريد. بهتر است هنگام انجام کارهاي منزل، انگشتر و دست‌بند و حلقه‌تان را کنار بگذاريد. با اين کار شما ساييدگي و خراشيدگي روزانه طلاهايتان را کاهش مي‌دهيد و هم طلاهايتان براق‌تر باقي خواهند ماند. بهتر است هر يک از زيورآلات طلاي خود را در يک جعبه جداگانه نگهداري کنيد تا سالم‌تر باقي بمانند.

چرا طلا به جاي بدل؟
 

اين روزها بدلي‌جات زيبايي در بازار وجود دارد که قيمت آنها هم کمتر از طلا نيست ولي به هر حال هيچ بدلي جاي طلا را نمي‌گيرد. اگر شما قصد داريد هزينه‌اي‌ بابت خريد زيورآلات بپردازيد، حتما طلا را انتخاب کنيد چون هم زنگ نمي‌زند و کدر و تيره نمي‌شود و هم بسيار محکم است و در ضمن کمتر باعث حساسيت مي‌شوند.

 

منبع:www.salamat.com