كروپ(خروسك) درکودکان


 





 
بيماري كروپ در واقع تورم حنجره (لارنكس) و راه هوايي اصلي (تراكئه) است كه به علل مختلف مانند آلرژي، باكتريها يا محرك هاي داخلي رخ مي دهد و اكثرا عامل آن ويروسها هستند.
اكثر اوقات عامل كروپ ويروس پارا آنفلونزا است اما بقيه ويروسهاي دستگاه تنفس مانند آدنوويروسها، ويروس آنفلونزا ، ويروس سرخجه و سرخك نيز مي تواند سبب كروپ شوند. كروپ در بين بچه هاي 6 ماهه تا سه ساله شايع است، اگر چه كودكان در تمام سنين مي توانند كروپ بگيرند. اغلب در ماههاي اول بهار و پائيز رخ مي دهد. اكثر موارد بيماري كروپ جدي نيستند، اما در صورت جدي بودن بيماري نياز به بستري وجود دارد.

نشانه هاي كروپ چيست ؟
 

از آنجاني كه كروپ موجب تورم حنجره شده و محفظه توليد صدا را درگير مي كند، سبب تغيير صداي كودك مي شود. اگر صداي كودك شما خشن شده و سرفه هايش عميق و شبيه عوعو كردن شده است، احتمالا كودك شما كروپ گرفته است در حقيقت علامت آن قدر قابل تشخيص و افتراق است كه دكتر شما تلفني هم مي تواند به شما بگويد كه آيا كودكتان كروپ دارد يا خير؟
كروپ اكثرا چند روز بعد از سرماخوردگي رخ مي دهد و شبها بدتر مي شود و اگر ادامه پيدا كند كودك شما ممكن است دچار سختي تنفس يا تنفسي كه با كشيده شدن عضلات گردن و قفسه سينه به داخل همراه است، شود و صدايي شبيه به بانگ خروس از او خارج شود. تب خفيف در كروپ ممكن است وجود داشته باشد.
كروپ اكثرا طي دو يا سه شب تشديد مي شود و اغلب در طول يك هفته خوب مي شود.

آيا كروپ خطرناك است؟
 

واقعيت اين است كه اين بيماري امروزه به خطرناكي كه قبلا بوده است، نيست. با واكسيناسيون سرخجه، سرخك، هموفيلوس آنفلونزا و ديفتري، كروپ شديد و خطرناك كمتر ديده مي شود.
احتمالا كروپ كودك شما طي يك هفته بدون هيچ عارضه ايي خوب مي شود. هر چند كه اگر كروپ خيلي شديد باشد، مي تواند مشكلات تنفسي براي كودك ايجاد كند.

چه زماني بايد به پزشك اطلاع دهم ؟
 

اگر شك داريد كه فرزندتان كروپ دارد، به دكترش اطلاع دهيد. او احتمالا سوالاتي در مورد سرفه و نحوه تنفس فرزندتان از شما خواهد پرسيد. بنابراين هنگام مصاحبه تلفني با پزشك بهتر است فرزندتان را نزديك خود نگه داريد. اگر فرزندتان تنفس سخت دارد يا در هنگام استراحت هم به سختي نفس مي كشد، بايد او را به بيمارستان منتقل كنيد. در غير اين صورت مي تواند خطرناك و حتي تهديدي براي حيات او باشد.
اگر تنفس فرزندتان با زحمت و سختي باشد، يا آبريزش از دهان داشته باشد، يا اينكه كبود شده باشد (علامتي كه در صورت كاهش اكسيژن رساني به بدن رخ مي دهد) سريعا بايد اورژانس را خبر كنيد.

چطور مي توانيم كروپ را درمان كنيم؟
 

اگر اولين بار است كه كودكتان كروپ مي گيرد و پزشك كروپ او را خفيف تشخيص داده است مي توانيد او را در منزل درمان كنيد. معمولا رطوبت سرد يا هواي سرد و مرطوب در كاهش تورم راههاي هوايي موثر است. بنابراين بهتر است كه كودكتان را براي 15 تا 20 دقيقه در حمام مرطوب نگه داريد و آب گرم را باز كنيد (دقت كنيد: ممكن است هواي گرم عليرغم رطوبت زياد حال او را بدتر كند) يا در هواي سرد شب او را بيرون ببريد (كافيست لباس گرم و كلاه به او بپوشانيد. آنچه كودك شما نياز دارد تنفس هواي سرد و مرطوب است). بهتر است او را بصورت قائم يا ايستاده نگه داريد، چون اين حالت به آسان شدن تنفس او كمك مي كند.
حمام مرطوب ممكن است به درمان كمك كند اما سرفه ها را قطع نمي كند و ممكن است در طول شب هر بار كه كودكتان به علت سرفه از خواب بيدار مي شود، لازم باشد حمام مرطوب را تكرار كنيد.
شما مي توانيد از يك دستگاه بخور در اتاق كودكتان استفاده كنيد. انواعي از دستگاههاي بخار ساز كه مي تواند بخار سرد توليد كند ارجحيت دارد اما قيمت آنها بيشتر از دستگاههايي است كه با ايجاد حرارت آب را بخار مي كند. بعلاوه بايد از تميزي و پاكي دستگاه اطمينان داشته باشيد و براي اين منظور مي توانيد از ضد عفوني كننده ها كه مانع رشد باكتريها و قارچها مي شوند استفاده كنيد. كودكتان بايد مقدار كافي مايعات دريافت كند.
براي پايين آوردن تب فرزندتان از مقدار مناسب استامينوفن و ايبوبروفن استفاده كنيد. (هرگز از آسپرين جهت پايين آوردن تب استفاده نكنيد زيرا سبب بروز وضعيت خطرناكي بنام سندرم Reye's مي شود.
از آنجائيكه عامل بيماري ويروس است آنتي بيوتيك بر آن اثري نخواهد داشت. داروي ضد سرفه نيز استفاده نكنيد زيرا روي تورم حلق موثر نبوده و ممكن است به علت عدم تخليه موكوس توليد شده، سرفه كودكتان را بدتر كند.
اگر رطوبت و حمام مرطوب و هواي سرد هيچ تاثيري بر كاهش سرفه و تنفس راحت تر كودكتان نداشته باشد پزشك او ممكن است براي كاهش التهاب و تورم كودكتان داروهاي استروئيدي توصيه كند كه تنفس او را راحت تر مي كند. استروئيد خوراكي را قبلا براي بچه هاي با كروپ شديد يا متوسط توصيه مي كردند اما تحقيقات نشان داده است كه بر كروپ خفيف نيز موثر است.
اگر كودكتان كروپ شديد دارد ممكن است نياز به بستري شدن پيدا كند، اكسيژن بگيرد و استروئيد استنشاقي دريافت كند، كه اين تدابير سبب كاهش تورم و التهاب راه هاي هوايي مي شود و تزريق مايعات وريدي نيز كم آبي بيمار را جبران مي كند.

آيا ممكن است فرزندم دوباره كروپ بگيرد ؟
 

بله. در حقيقت بنظر مي رسد بچه ها بيشتر از ساير سنين مستعد ابتلا به كروپ هستند. اگر فرزندتان براي بار دوم به كروپ دچار شد، سعي كنيد در خانه درمانش كنيد، آرامش خود را حفظ كنيد و به پزشك اطلاع دهيد. هر دوره كروپ ممكن است متفاوت باشد، بعضي اوقات ممكن است شديدتر باشد و نياز به درمان و توجه بيشتري داشته باشد.

آيا كروپ بيماري مسري است ؟
 

بله، مگر اين كه كروپ به علت آلرژي يا محركها باشد. اگر عامل كروپ ويروس باشد، مسري است و بهتر است بيمار را تا زمانيكه علائمش بهتر نشده است در منزل نگه داريد.
منبع:www.ninisite.com