گفتگو با دکتر مجید صادقی
 

یکی از دوستان پدرم می‌گفت آنها نسل سوخته‌اند. وقتی دلیلش را پرسیدم به نکته جالبی اشاره کرد. می‌گفت: «زمانی که آنها بچه بودند محور توجه خانواده پدر بود و همیشه هر چیز بهتری به پدر تعلق داشت و حالا که آنها خود پدر شده‌اند، هر چیز بهتری به فرزندان تعلق دارد.» او می‌گفت: «من خودم در برابر تمام خواسته‌های فرزندم تسلیم و از پیش بازنده‌ام وگرنه فرزندم با من قهر می‌کند.» این همان چیزی است که روان‌پزشکان به آن «سوءرفتار با بزرگسالان» یا Adult Abuse می‌گویند اما این «ادالت‌ابیوز» چیست و چه کسانی دچارش می‌شوند؟ گفتگوی ما را با دکتر مجید صادقی، روان‌پزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، بخوانید.
چه موقع می‌گوییم یک نفر دچار «ادالت‌ابیوز» شده است؟
«ادالت‌ابیوز» به معنی سوءرفتار با بزرگسالان است و هنگامی رخ می‌دهد که فرد بزرگسال از سوی دیگران مورد بهره‌برداری قرار بگیرد یا به خواسته‌های او بی‌توجهی شود و یا نیازهایش برآورده نشود.
و چه جنبه‌هایی دارد؟
جنبه جسمی، جنسی، روانی و غفلت.
حالا این «ادالت‌ابیوز» واقعا چیز شایعی است؟
بله، متاسفانه الان دنیا دارد به سمتی حرکت می‌کند که بسیاری از پدر و مادرها از سوی فرزندان خود مورد این سوءاستفاده قرار می‌گیرند.
چه‌طور؟
مثلا وقتی خانواده‌ای در مقابل خواسته‌های نامعقول فرزندش مقاومت می‌کند، بچه شروع به گریه و زاری می‌کند و گاهی پدر و مادرش را مورد آزار جسمی قرار می‌دهد و حتی کتک می‌زند یا درس نمی‌خواند و به خواسته‌های پدر و مادرش بی‌توجهی می‌کند. تمام اینها مصادیقی از ادالت‌ابیوز یا سوءاستفاده کودکان از پدر و مادر است.
در این حالت خانواده باید چه واکنشی از خود نشان دهد؟
این حالت، حالتی نیست که یک‌شبه و بدون پیش‌زمینه رخ دهد و خیلی وابسته به پیشینه‌ تربیتی کودک است.
خب، فرزند را باید چگونه تربیت کرد که چنین اتفاقی در خانواده رخ ندهد؟
پاسخ‌گویی به نیازهای فرزندان باید از مکانیسم مشخصی پیروی کند. در این مکانیسم ما نباید باخواسته‌های معقول فرزندان خود مقابله کنیم زیرا مبارزه و عدم پاسخ‌گویی به نیازهای معقول و مشروع فرزندان باعث می‌شود که فرزندمان به مرور تصور کند که نیازهای او نادیده گرفته می‌شود و او چون خود را دارای حق می‌داند به مرور از خانواده دور می‌شود و در نهایت از آنها سوءاستفاده کرده و آنها را مورد آزار قرار می‌دهد. این نکته بسیار مهم است. نکته دوم اینکه در مقابل خواسته‌هایی که پاسخ‌گویی به آنها مشروع یا به صلاح نیست نباید به برخوردهای آمرانه روی آورد و باید فرزند را قانع کرد که این خواسته‌اش صحیح نیست و روی حرف خودمان هم پافشاری کنیم.
ادالت‌ابیوز چگونه می‌تواند جسمی یا روانی یا جنسی باشد؟
ببینید؛ در نوع جسمی، فرد تحت آزارهای جسمی قرار می‌گیرد که شایع‌ترینش کتک خوردن است. در نوع روانی، روان فرد مورد آزار قرار می‌گیرد؛ به عنوان مثال، هنگامی که ما وقت کافی برای شنیدن حرف‌های سالمندان به آنها اختصاص نمی‌دهیم، آنها را مورد ادالت‌ابیوز روانی قرار داده‌ایم یا وقتی داروهای آنها را نمی‌دهیم و به سلامت آنها بی‌توجه هستیم آنها را مورد ادالت‌ابیوز جسمی و روانی قرار داده‌ایم. حتی گاهی وقتی که سالمندان را برای نگهداری به خانه سالمندان می‌سپاریم، این هم خود یکی از مصادیق ادالت‌ابیوز است.
چه کسانی بیشتر در معرض «ادالت‌ابیوز» هستند؟
مهم‌ترین دسته‌ای که در معرض ادالت‌ابیوز هستند، سالمندان و زنان هستند که مورد بدرفتاری یا سوءرفتار از سوی دیگران قرار می‌گیرند.
چرا زنان و سالمندان؟
طبیعتا گروه‌هایی که دارای ضعف و ناتوانی بیشتری در یک جامعه باشند، مورد سوءرفتار یا سوءاستفاده بیشتری قرار می‌گیرند زیرا ناتوانی فرد موجب می‌شود که او نتواند به خوبی از حق خود دفاع کند.
سوءرفتار با بزرگسالان چه عواقبی برای سلامت آنها دارد؟
این افراد، بیشتر در معرض افسردگی و انزوا قرار دارند و در مراحل حاد ممکن است فردی که دچار سوءرفتار قرار گرفته و توجهی به او نمی‌شود، دست به خودکشی بزند. یکی از دلایل اصلی خودکشی‌ها به خصوص در میان سالمندان همین مساله است.
در پایان این گفتگو احتمالا این سوال برایتان پیش می‌آید که پدر و مادرها چگونه می‌توانند جلوی این سوءرفتار فرزندان را بگیرند؟ روان‌پزشکان و روان‌شناسان در پاسخ به این سوال می‌گویند والدین باید از دوران کودکی، فرزندان خود را به «نه شنیدن»های منطقی عادت دهند.

منبع: http://salamat.com