تغذيه بهتر، نمره بالاتر


 

نويسنده:زهرا رضاخاني




 

نقش تغذيه در موفقيت تحصيلي انکارناپذير است
 

تغذيه دانش‌آموزان تاثير بسيار بالايي در سلامت و تندرستي آنان و بالطبع بر رشد جسمي و فکري و پرورش پويايي و خلاقيت آنان داشته و علاوه بر اصلاح ناهنجاري‌هاي رفتاري موجبات افزايش بازدهي در سرمايه‌گذاري آموزشي و بهره‌وري را فراهم خواهد نمود.
تغذيه نقش اساسي در رشد و تغييرات بدن دارد ولي به علت فقدان آگاهي‌هاي تغذيه‌اي لازم درصد زيادي از دانش‌آموزان کشور از نظر رشدي دچار سوءتغذيه پنهان هستند که اين مساله در رشد فيزيکي قواي مغزي آنان اثرات سويي بر جاي خواهد گذاشت.
امروزه ديگر کسي ترديدي نسبت به نقش تغذيه در سلامت و يادگيري ندارد و تغذيه صحيح به عنوان يکي از مهم‌ترين عوامل موثر در پيشرفت تحصيلي دانش‌آموزان مطرح مي‌شود.
براساس بررسي‌هاي علمي ارتباط ميان شاخص‌هاي تغذيه‌اي و شاخص‌هاي مدرسه‌اي مانند سطح نمرات، حضور ذهن، پيشرفت تحصيلي، ضريب هوش و مهارت‌هاي علمي و فکري و تمرکز در کلاس درس مشخص شده است. همچنين براساس نتايج حاصل از تحقيقات در شرايط کنترل شده از نظر کيفيت مدرسه و توانايي معلم، قدرت فکري و کار عملي دانش‌آموزاني که داراي وضعيت تغذيه خوبي بودند به طور چشمگيري بالاتر از دانش‌آموزاني گزارش شده که از وضعيت تغذيه پايين برخوردار بوده‌اند و ارتباط مهم و مثبتي بين وضعيت تغذيه‌اي، توانايي‌ ذهني و پيشرفت تحصيلي به دست آمده است.
در مطالعه‌‌اي که روي دانش‌آموزان گروه سني 6 تا 11 ساله در سال 1373 انجام شد نيز نتايج نشان مي‌دهد، کساني که از تغذيه خوب و قد و وزن در سطح مطلوب برخوردار بوده‌اند از بهره هوشي بالاتري نسبت به ديگران بهره‌مند هستند. همچنين ثابت شده قدرت فکري و کار عملي دانش‌آموزاني که داراي وضعيت تغذيه‌اي خوبي هستند به‌طور چشمگيري بالاتر از دانش‌آموزاني است که از وضعيت تغذيه پاييني برخوردارند و ارتباط مهمي بين وضعيت تغذيه‌اي و توانايي‌ ذهني و پيشرفت تحصيلي آنان وجود دارد.

کلام آخر
 

با توجه به اثرات بر جاي مانده از سوءتغذيه در قبل از ورود به مدرسه و فقدان آگاهي‌هاي تغذيه‌اي لازم در دوران مدرسه که موجب شده درصد زيادي از دانش‌آموزان از نظر رشدي دچار سوءتغذيه پنهان باشند و نظر به پاره‌اي از اشاراتي که در اين نوشتار در مورد اثرات سوءتغذيه به عمل آمده توصيه مي‌شود پدر و مادران، مسوولان و اولياي مدارس از همان سال‌هاي قبل از ورود کودکان به مدرسه و در طول سال‌هايي که دانش‌آموزان سرگرم تحصيل و يادگيري هستند به تغذيه آنان توجه ويژه‌اي داشته باشند و براي رشد بعدي و آماده‌سازي اين عزيزان نسبت به کمبودهاي گذشته چاره‌اي بينديشند.

5 نکته مهم
 

توجه به اين نکات ضروري است:
1) آموزش شيوه تغذيه صحيح به دانش‌آموزان و اولياي آنان در جهت ارتقاي وضعيت تغذيه دانش‌آموزان.
2) توجه به سلامتي دختران
3) آموزش تغذيه سالم در کتب درسي
4) شناسايي مشکلات تغذيه‌اي دانش‌آموزان
5) تغذيه رايگان دانش‌آموزان مدارس مناطق محروم
منبع:www.salamat.com