آيا فرزندتان مي‌داند که دوستش داريد؟


 

ترجمه: دکترسيد رضا حسيني




 
بي‌ترديد شما فرزندان خود را دوست داريد. ولي آيا آنها هم مي‌دانند که دوستشان داريد؟ بيشتر مردم فکر مي‌کنند که عشق پدر و مادر به فرزند امري ساده، روشن و واضح است. شما هر روز عشقتان را به هزاران شيوه به فرزندتان نشان مي‌دهيد ولي گاهي کودک منظورتان را درک نمي‌کند. درست مانند اينکه به زبان ديگري سخن بگوييد. حداقل سه زبان براي ابراز عشق وجود دارد: نشان دادن عشق، گفتن (بيان کردن)، و نوازش کردن. در ادامه نکات سودمندي جهت درخشش عشق در زندگي فرزندانتان با توجه به سن آنها ارايه مي‌گردد.

تا 2 سالگي، فقط عشق کودکانه
 

دکتر اسميت، روان شناس، توضيح مي‌دهد که ابراز علاقه و توجه به بچه‌هاي کوچک‌تر آسان تر است. بچه‌ها درک مستقيمي‌از اطرافشان دارند. ابراز علاقه روشي براي مطمئن کردن کودکي است که به نوازش و اطمينان بين والدين و خودش نياز دارد.
کودکان نوپا ممکن است هميشه درک نکنند که چه مي‌گوييد ولي والدين مي‌توانند با صداي آرام و مهربان با کودکان گفتگوي مثبت داشته باشند. اغلب لحن صداي شما منظورتان را از کلماتتان بيان مي‌کند.
ارتباط چهره به چهره نيز مهم است. گاهي والدين نمي‌دانند که کودکان چه درکي از چهره آنها دارند. به آينه نگاه کنيد. ظاهر معمولي شما چگونه است؟ آيا خوشحال به نظر مي‌رسيد يا عصباني و يا ناراحت؟ بچه‌ها را در آغوش بگيريد، ببوسيد، نوازش کنيد، لبخند بزنيد و با آنها بخنديد.
گذراندن وقت با کودکان، در هر سن و شرايطي، بسيار جالب است. اين کار، اعتماد به نفس و حس استقلال کودک را تقويت مي‌کند.

در3 تا 5 سالگي‌اش، عشق‌تان را به زبان بياوريد
 

روان شناسان کودک و خانواده معتقدند که پدر و مادر بايد بياموزند که چگونه پيام‌هاي عشق و علاقه خود را به کودکان برسانند. کودکي که دوست دارد مورد علاقه شما باشد، ممکن است بخواهد ظرف‌هايش را بشوييد، برايش هديه بخريد، اوقاتي را با او سپري کنيد، برايش بستني بخريد يا دوچرخه‌اش را تعمير کنيد. کودک در اين سن دلش مي‌خواهد جملاتي مانند : دوستت دارم، تو برايم مهم هستي، دوست دارم با تو باشم‌و... را از پدر و مادر بشنود. مي‌خواهد والدينش او را در آغوش بگيرند، دست‌هايش را بگيرند و او را نوازش کنند.
وقتي به فرزندتان مي‌رسيد، به چشم‌هايش نگاه کنيد، دست‌هايش را بگيريد، نوازشش کنيد، با او بازي کنيد و با هم قدم بزنيد. به او بگوييد دوستش داريد و از داشتن او خوشحاليد، کودک مشتاق شنيدن اين جمله‌ها و کلمات است.

در 6 تا 8 سالگي برايش وقت بگذاريد
 

پروفسوراندي بيل، مشاور و استاد دانشگاه، در مورد گفتگو و صحبت با فرزندان مي‌گويد: «همه ما حس مي‌کنيم که وجود علاقه ضروري است و گاهي فکر مي‌کنيم که عشق را مي‌توان با زمان معني کرد.» توجه به اين نکته مهم است که ما وقت کم داريم ولي بايد نحوه اختصاص و برنامه‌ريزي وقت خود را انتخاب کنيم بنابراين والدين مي‌پرسند که فرزندم به چه‌قدر زمان مي‌ارزد؟
خوشا به حال والديني که در دوران کودکي فرزندانشان اوقاتي را به آنها اختصاص مي‌دهند زيرا کودک بايد در چند سال آينده با بسياري از مشکلات نوجواني مقابله کند. چگونه تشخيص مي‌دهيد که چه پيام‌هايي را بفرستيد؟ يک روش مهم، توجه به نوع ابراز علاقه کودک به شما و ديگران است. آيا او مي‌گويد، «دوستت دارم»؟ يا کارهايي انجام مي‌دهد که توجه شما را جلب کند؟ و يا برايتان يادادشت مي‌نويسد؟ روش‌هاي زيادي براي ابراز علاقه وجود دارد. به روش ابراز علاقه فرزندتان توجه کنيد. او را در آغوش بگيريد و ببوسيد. با او به دوچرخه‌سواري برويد و به لطيفه‌هايش بخنديد.

9 تا 12 سالگي، سن احترام است
 

دکتر اسميت توضيح مي‌دهد: «به تدريج که کودک شما بزرگ مي‌شود، ابراز علاقه به صورت گفتاري و رفتاري در مي‌آيد. کلمات و رفتار مثبت شما نشان مي‌دهد که به او احترام مي‌گذاريد و متوجه اين نکته هستيد که او بزرگ شده است.» بيشتر ما زندگي پر مشغله‌‌اي داريم. بنابراين در حالي که به حرف‌هاي فرزندتان گوش مي‌دهيد، غذا بپزيد، به اتوشويي برويد و کارهاي معمول روزانه را انجام دهيد. پروفسور اندي بيل تأکيد مي‌کند: «نه تنها بايد به حرف‌هاي او «گوش کنيد»، بلکه بايد «توجه» نيز داشته باشيد. نحوه گوش دادن به صحبت‌هاي فرزندتان، توجهتان را به او کامل مي‌کند. خود شما گفتگو را شروع کنيد و نه تنها واقعاً گوش دهيد بلکه احساس کنيد.»

وقتي زبان عشق تغيير مي‌کند
 

همان‌طور که بچه‌ها بزرگ‌تر مي‌شوند، اين مراحل را پشت سر مي‌گذارند و کمتر به ابراز علاقه به صورت در آغوش گرفتن و بوسيدن، تمايل نشان مي‌دهند ولي همچنان به يادآوري علاقه شما نياز دارند، تنها نوع ابراز علاقه تغيير مي‌کند.
با رشد خانواده و کودک، بچه‌ها مايل‌اند بدانند که آنها را دوست داريد و برايتان ارزشمند هستند. اگر زبانشان را بدانيم مي‌توانيم پيام‌هاي عشق را به آنها برسانيم. به طور مرتب به آنها ابراز علاقه کنيد. اوقاتي را جهت گذراندن با آنها در نظر بگيريد و عصباني نشويد تا ارتباط‌تان قطع نشود.
با هم غذا بخوريد، کتاب بخوانيد و علاقه خود را به آنها نشان دهيد. هميشه در هر سني به او بگوييد دوستت دارم. گذراندن وقت با کودکان، در هر سن و شرايطي، بسيار جالب است. اين کار، به ويژه اگر بدون حضور برادر يا خواهرش باشد، اعتماد به نفس و حس استقلال کودک را تقويت مي‌کند زيرا در مدت حتي 10 يا 15 دقيقه، توجه ويژه شما به او فرصت صحبت کردن، مرکز توجه بودن و همچنين توجه شما به حرف‌هايش را فراهم مي‌کند.
منبع:http://www.salamat.com