در غذايتان شير بريزيد


 

نويسنده: دکتر نسرين اميدوار/ متخصص تغذيه و رژيم درماني




 
ما از جمله کشورهايي هستيم که مصرف شير ميان مردم کشورمان بسيار پايين است و استفاده از غذاهاي حاوي شير مي‌تواند راه خوبي براي مصرف شير بيشتر باشد؛ به خصوص در ماه مبارک رمضان كه در كل، حذف وعده‌هاي غذايي موجب عدم تامين کافي مواد مغذي در طول روز مي‌شود.
خوشبختانه ما غذاهاي سنتي مثل شير برنج، فرني و حتي غذاهاي جديدتري مثل سوپ‌ شير و... را داريم که به آنها شير اضافه مي‌شود و درواقع، مصرف آنها از جمله راه‌هاي غيرمستقيم مصرف اين محصول لبني به حساب مي‌آيد. خيلي‌ها تصور مي‌كنند شيري كه به غذا افزوده مي‌شود و حرارت مي‌بيند، ديگر خاصيت ندارد؛ در صورتي كه سخت در اشتباه‌اند، زيرا شير به‌كاررفته در اين غذاها مانند شير معمولي داراي ارزش غذايي تقريبا يكساني است.
آنچه مهم است، رسيدن پروتئين و کلسيم لازم به بدن است كه با خوردن اين ماده غذايي ارزشمند تأمين خواهند شد. البته در اثر جوشيدن و حرارت ديدن طولاني مدت کمي از ويتامين‌هاي موجود کاهش مي‌يابند و پروتئين شير کمي دچار تغيير مي‌شود اما اين تغيير خيلي چشم‌گير نيست که بخواهيم نگران آن باشيم و شير را براي تهيه انواع غذاها مورد استفاده قرار ندهيم. درواقع، پروتئين‌ها در اثر پخته شدن تنها کمي تغيير شکل مي‌دهند. اين همان اتفاقي است که در روند پاستوريزاسيون هم رخ مي‌دهد اما به هر حال اين تغيير چندان قابل‌ملاحظه‌ نيست.
فراموش نكنيد كه استفاده از شير در انواع غذاها عادت غذايي مناسبي تلقي مي‌شود و همان‌طور که مي‌دانيد، حتي اولين غذاهايي که براي تغذيه کودکان به عنوان غذاي کمکي توصيه مي‌شود، فرني و حريره‌‌بادام يا مخلوطي از آنها است که با شير پخته و آماده مصرف مي‌شوند. پس اگر عادت به خوردن شير (البته به تنهايي) نداريد، بهتر است از غذاهايي استفاده كنيد كه يكي از اجزاي تشكيل دهنده‌شان را شير البته از نوع كم‌چرب تشكيل مي‌دهد.
منبع: www.salamat.com