دو کلمه با پدران امروزي


 

نويسنده: الهه رضاييان




 
پدران امروزي، به ويژه آنهايي که احساس پدري را براي اولين فرزند خود تجربه مي‌کنند، براي آنکه بتوانند با هيجان‌هاي خود مقابله کنند و علاوه بر نوزاد با همسرشان هم رابطه قوي‌تر برقرار کنند، سعي مي‌کنند به عنوان پدر فعال نقش خود را ايفا کنند.
در گذشته‌هاي نه چندان دور، تا دوران نوزادي به اتمام نمي‌رسيد، پدرها شيرخوار را در آغوش نمي‌گرفتند يا در کارها و مراقبت‌هاي روزانه او کمکي نمي‌کردند. اغلب آنها متوجه اين امر نبودند که بعد از تولد نقش پدر نيز کمتر از مادر نيست.
وقتي نوزاد از بيمارستان مرخص شده و به خانه آورده مي‌شود، بايد به عنوان پدر در تعويض پوشک، حمام کردن و آرام کردن نوزاد شرکت کنند. آنها تصور مي‌کردند اين کار مختص زنان است اما حالا پدران امروز کاملا مي‌دانند که اين فرصت خوبي است تا همه افراد خانواده اعم از پدر، مادر يا فرزندان بزرگ‌تر، نوزاد تازه‌وارد را بشناسند و به او عشق بورزند و گاهي با در آغوش کشيدن او و انجام کارهاي روزانه‌اش رابطه نزديک‌تري برقرار کنند. به ويژه وقتي نوزاد گريه مي‌کند، با اينکه شايع‌ترين علت گريه‌اش، گرسنگي است اما بايد دلايل ديگر گريه کودک را شناخت و در رفع آنها به مادر کمک کرد.
اغلب پزشکان معتقدند در نوزاداني که قولنج مي‌کنند (کوليک شيرخواران به دل‌دردهاي شبانه‌اي گفته مي‌شود که در نوزادان زير 6 هفته نسبتا شايع هستند) و با بي‌قراري کردن و گريه‌هاي مکرر شرايط اضطراب‌آوري را به مادر تحميل مي‌کنند، ديگر افراد خانواده به ويژه پدر کودک مي‌تواند در آرام کردن نوزاد موثر باشد. پدر يا مادر بهتر است با در آغوش گرفتن کودک و با صحبت کردن، لبخند زدن يا آواز خواندن به او اطمينان دهند که مراقب او هستند. کودک لحن صداي نوازشگر شما را درک مي‌کند و وقتي قربان‌صدقه او مي‌رويد و نوازشش مي‌کنيد آرام مي‌گيرد.
بچه‌ها معمولا خلق‌‌وخو و نگراني‌هاي مادر خود را مي‌فهمند و شايد به خاطر آن گريه کنند. ممکن است در اين زمان که مادر نمي‌تواند او را آرام کند، نقش موثر پدر کودک، پدربزرگ يا مادربزرگ در آرام کردن شيرخوار به وضوح احساس شود.
بعضي از تازه‌پدرها از اينکه نوزاد را در آغوش بگيرند هراس دارند و مضطرب مي‌شوند که آيا مي‌توان او را به درستي در آغوش کشيد و صدمه‌اي به او نرساند. اين نکته مهم وجود دارد که اگر تنها مراقب سر او باشيد، مي‌توانيد به راحتي او را بغل کنيد. از حدود هفته چهارم نيز مي‌‌توانيد کودک را در حالي که سرش روي شانه شماست و مراقب کمر و سر او هستيد در آغوش بگيريد تا آروغ بزند يا‌ آرام بگيرد و حتي بخوابد. راستي بهتر است يک دستمال روي شانه‌تان بگذاريد تا مبادا مقداري شير را بالا بياورد! مواظب باشيد لباس‌تان شيري نشود.
منبع:www.salamat.com