خطر عطرها، اودکلن‌ها و اسپري‌ها


 

نويسنده: دکتر صمد قدرتي




 
بوي عطر‌ها، ادکلن‌ها‌ و اسپري‌هاي موجود در بازار تاثير منفي بر بافت قسمت‌هاي مختلف بدن دارد . عوارض پوستي و ريوي، شايع‌ترين اثرات استفاده از اين مواد هستند«اين مواد در کوتاه‌‌مدت مي‌توانند با افزايش تحريک‌پذيري مجاري هوايي فوقاني و تحتاني با علايمي مثل خارش، عطسه، آبريزش بيني و سرفه و همچنين در بلندمدت نيز با علايمي مثل تنگي‌‌نفس و خس‌‌خس سينه خود را نشان دهند. با تاثير منفي اين مواد در افرادي که زمينه بيماري‌هاي ريوي و آلرژي دارند، بيشتر است. اين حساسيت‌ها در افراد مبتلا به انواع بيماري‌هاي آلرژيک پوستي، ريوي و گوارشي و همچنين افراد داراي سابقه بيماري آسم شايع‌تر است.
حساسيت‌پذيري مجاري هوايي با افزايش سن تغيير مي‌کند.هرچه تعداد دفعات استفاده و مدت تماس با اين‌گونه مواد بيشتر باشد، خطرات و عوارض ايجاد شده بر اثر استفاده از اين مواد نيز افزايش خواهد يافت اسپري‌هاي خوشبو‌کننده دهان نيز از اين امر مستثنا نيستند.استفاده از اين نوع اسپري‌ها نيز عوارض مشابهي را براي افراد به دنبال خواهد داشت.

عطر‌ها، ادکلن‌ها و اسپري‌ها علاوه بر ماده خوشبو کننده، حاوي يک ماده حلال يا نگهدارنده مثل الکل، گاز کلرفلوئوروکربن (اصطلاحا گاز يخچال) يا موارد مشابه هستند تا بتوانند ماده خوشبوکننده يا ضدعفوني کننده را در يک حجم خاص به صورت محلول نگه دارند و هنگام فشار دادن به شکل گاز خارج شوند. بوي اسپري‌ها و عطر‌ها توسط سلول‌هاي بويايي موجود در مخاط بيني درک مي‌شوند و تحريک شدن اين سلول‌ها باعث آزاد شدن مواد التهابي و جريان يافتن آنها داخل رگ‌ها و رسيدن آنها به سلول‌هاي عضلاني مجاري تنفسي فوقاني و تحتاني مي‌شود. گازهاي موجود داخل اسپري‌ها و ادکلن‌ها را هم براي سلامتي و هم براي محيط ‌زيست مضر است. گاز کلرفلوئوروکربن استفاده شده در اين اسپري‌ها، آسيب‌هاي جبران‌ ناپذيري به لايه ازن نيز مي‌رساند.
منبع:www.salamat.com