آشپزخانه خود را درياب!


 

نويسنده:فرزانه فولادبند




 

10 توصيه براي پيشگيري از حوادث خانگي
 

گاهي وقت‏ها حوادثي در خانه اتفاق مي‌افتد که ممکن است آسيب‌هاي جدي در پي داشته باشد اما خوشبختانه بيشتر اين حوادث قابل‌پيشگيري هستتند و با کمي دقت و رعايت چند نکته ساده مي‌شود جلوي آنها را گرفت. 10 نکته زير را امتحان کنيد و تاثير فوق‌العاده‌اش را ببينيد.

1 ظروف آشپزي را بازرسي کنيد:
 

هر چند وقت يک بار دسته قابلمه‏ها، ماهي‏تابه و زودپز را بررسي کنيد و اگر پيچ آنها شل شده آن را محکم کنيد. در صورت شل بودن پيچ دسته‏ها، ممکن است هنگام حمل قابلمه دسته ظرف جدا شده و قابلمه و غذاي داغ داخل آن از دست شما رها شود و سوختگي و آسيب ديدگي به وجود بيايد.

2 مراقب زودپز باشيد:
 

زودپز يکي از لوازم آشپزخانه است که در صورت بي‏دقتي مي‏تواند حوادث شديد به بار آورد و حتي جان افراد را به خطر بيندازد. سوپاپ اطمينان در زودپز را هميشه به دقت شسته و از نظر مسدود نبودن به طور مرتب بررسي کنيد‌. غذاهايي با قطعات ريز مانند گندم و جوي پرک و مواد غذايي که هنگام پخت کف مي‏کنند و سر مي‏روند در زودپر نريزيد. در اين صورت ممکن است دريچه خروج مسدود شود و زودپز منفجر شود. هيچ وقت در زودپز را قبل از پايين آمدن سوپاپ باز نکنيد. اگر در زودپز نياز به تعمير دارد تا قبل از تعمير از آن استفاده نکنيد و در اولين وقت ممکن آن را تعمير کنيد.

3 از ليز خوردن پيشگيري کنيد:
 

کف آشپزخانه را هميشه تميز و خشک نگه داريد. خيس بودن کف آشپزخانه خطر ليز خوردن و افتادن را افزايش مي‌دهد. در صورت ريختن غذا و چربي روي زمين سريع آن را تميز کنيد. بعد از شستشوي ظرف و يا شستن ميوه‏ها و سبزي ممکن است کف آشپزخانه خيس و مرطوب شود که بايد هرچه سريع‌تر آن را خشک کرد. نکته ديگر اينکه رطوبت مورد علاقه حشرات و جوندگان است و براي کنترل حشرات و جوندگان هم لازم است هميشه کف آشپزخانه را خشک نگه داشت.‏

4 وسايل کابينت‏هاي بالايي را به دقت برداريد:
 

گاهي وقت‏ها به دليل نداشتن دسترسي و ديد کافي هنگام برداشتن اشيا، آنها از روي کابينت يا ارتفاع سقوط کرده و موجب ايجاد جراحت، شکستگي و آسيب‏ديدگي در ناحيه سر و صورت يا دست‌ها و پاها مي‌شوند. بهتر است وسايل و ظروف سنگين را در طبقات بالايي کابينت نگذاريد. هنگام برداشتن ابزار و وسايل از طبقه‏هاي بالاي کابينت از يک چهارپايه يا نردبان مخصوص استفاده کنيد. در انتخاب چهارپايه دقت کنيد و از چهارپايه مناسب استفاده کنيد. استفاده از نردبان نامناسب خود مي‏تواند موجب بروز حوادثي مانند شکستگي و ضرب ديدگي ‌شود. مطمئن شويد چهارپايه يا نردبان تحمل وزن شما را دارد و قبل از بالا رفتن از نردبان ضامن و قفل ايمني آن را ببنديد. بعد از برداشتن وسيله مورد نظر از کسي بخواهيد آن را از شما گرفته و در پايين آمدن به شما کمک کند. نردبان يا چهارپايه را روي سطوح ليز و ناصاف قرار ندهيد.‏

5 گوشه‏هاي تيز و برنده را برطرف کنيد:
 

گاهي ممکن است وجود گوشه‏هاي تيز و برنده در کنار کابينت،‏ ظرف‏شويي يا اجاق گاز موجب ايجاد بريدگي و جراحت ‏شود.‏ اين نقاط و گوشه‏هاي تيز و برنده از عوامل خطر در آشپزخانه به حساب مي‏آيند و بايد نسبت به برطرف کردن آنها حساس بود. اين نقاط خطر گاهي با چند ضربه چکش صاف مي‏شوند و همچنين مي‏توان با استفاده از پشم شيشه يا چسب‏هاي پارچه‏اي روي آنها را پوشاند.

6 مراقب ظروف شکستني باشيد:
 

يک مشکل ديگر ترک خوردن و شکستن ظروف شکستني است که به خصوص در فصول سرد بيشتر اتفاق مي‌افتد. براي پيشگيري از وقوع اين اتفاق از ظروف با کيفيت استفاده کنيد. به يکباره آب جوش و غذاي داغ را در ظروف نريزيد و اين کار را با احتياط بيشتري انجام دهيد.

7 به ايمني برق توجه کنيد:
 

کليه وسايل و لوازم برقي مانند پلوپز، آب‌ميوه‏گيري و چرخ گوشت را به طور مرتب از نظر ايمني برق بررسي کنيد. مراقب باشيد سيم‌‌ها سالم و بدون نقص باشند. در صورت وجود پارگي و فرسودگي سيم‌ها را تعويض کنيد. بدنه و ساير قسمت‌هاي وسايل برقي را هميشه تميز نگه داريد و مراقب باشيد در معرض رطوبت قرار نگيرند. هنگامي که از آنها استفاده نمي‌کنيد، آنها را از برق بکشيد.‏

8 هنگام کار کردن با وسايل برقي احتياط و دقت را فراموش نکنيد:
 

متاسفانه حوادثي مانند بريدگي و قطع انگشتان دست و برق گرفتگي در خانم‏هاي خانه‏دار شايع است.‏ براي پيشگيري از اين حوادث لازم است هنگام کار با وسايل برقي احتياط و دقت ويژه به خرج داد. قبل از بستن در وسايلي مانند چرخ‏گوشت، مخلوط‏کن و سبزي‏خرد‏کن آنها را روشن نکنيد. هنگام قراردادن و برداشتن مواد غذايي از وسايل برقي آنها را خاموش کنيد و صبر کنيد تا تيغه يا پره آن کاملا متوقف شود.

9 از آتش‎سوزي پيشگيري کنيد:
 

براي پيشگيري از حريق در آشپزخانه وسايل آتش‏گير مانند دستمال‏ها و دستگيره‏هاي آشپزخانه را از اجاق گاز دور نگه داريد و هنگام آشپزي لباس آستين گشاد و بلند نپوشيد. وقتي غذا روي اجاق گاز در حال پخت است، آشپزخانه را به مدت طولاني ترک نکنيد.

10 استفاده از مواد سفيدکننده و ضدعفوني‏کننده را محدود کنيد:
 

يکي ديگر از حوادث شايع در خانم‏هاي خانه‏دار مسموميت با بخارات مواد سفيدکننده و ضدعفوني‏کننده است. تا جاي ممکن استفاده از اين مواد را محدود کنيد و ظروف و سطح را با آب گرم و مواد شوينده تميز کنيد. درصورت استفاده نکات ايمني و بهداشتي را رعايت کنيد. اين مواد را طبق دستور العمل روي بسته و در غلظت مناسب استفاده کنيد. هنگام استفاده براي ايجاد تهويه مناسب در و پنجره‏ها را باز بگذاريد و از دست‌کش و ماسک استفاده کنيد.
منبع:www.salamat.com