تغذيه و عفونت مجاري ادراري


 






 
عفونت مجاري ادراري به واسطه باکتريها ايجاد ميشود و البته باكتري ميتواند هر بخشي از دستگاه ادراري را آلوده سازد. بروز اين نوع عفونت در بين زنان 10 بار بيشتر از مردان است. بيش از نيمي از زنان حداقل يک بار در طول زندگي، عفونت مجاري ادراري را تجربه ميکنند. براي درمان اين عفونت بايد باکتريها از بين بروند و به اين منظور بايد مصرف غذاهاي اسيدي زياد شود، زيرا محيط اسيدي باکتريهاي مضر را از بين ميبرد. از مهمترين علایم اين بيماري عبارتند از:
درد يا سوزش به هنگام دفع ادرار
تکرر ادرار
وجود خون در ادرار
درد در قسمت زير شکم
تب به ويژه در نوزادان و کودکان
از عوامل خطر به وجود آمدن عفونت مجاري ادراري، ميتوان ديابت، بارداري، باکتري اشريشياکلي، استفاده از محصولات قوي پاککننده پوست، استفاده از قرصهاي ضد بارداري، مصرف زياد آنتيبيوتيک و انسداد مجاري ادراري به دليل تومور يا توده بدخيم را نام برد.
براي درمان، از چندين نوع آنتيبيوتيک معمولا به مدت 10-7 روز استفاده ميشود که به دستور پزشک معالج صورت ميگيرد، ولي درمانهاي جايگزين هم ميتوانند به بهبود علايم کمک کنند. مهمترين توصيههاي تغذيه اي که در اين رابطه ميتوان به آنها اشاره نمود، عبارتند از:
در طول روز مايعات زياد مانند چاي و آب بنوشيد. از مصرف نوشيدنيهاي شيرين و آبميوههاي شيرين شده پرهيز کنيد. روزانه 8-6 ليوان آب تصفيه شده بنوشيد.
عصاره قره قاط و زغالاخته حاوي موادي هستند که به علت محتواي پروآنتوسيانيدين، پيوستن باکتريها به بافت مثانه را مهار ميکنند. نوشيدن آب قره قاط شيرين نشده به طور منظم به کاهش خطر عفونت مجاري ادراري کمک ميکند، هرچند نوشيدن اين عصارهها عفونت ادراري را درمان نخواهد كرد و دقت كنيد كه اگر داراي علایم عفونت ادراري هستيد، بايد به پزشك مراجعه كنيد و آنتي بيوتيك دريافت نماييد.
سعي کنيد مصرف آلرژنهاي غذايي (مثل لبنيات، گندم (به دليل وجود گلوتن که پروتئين موجود در گندم است)، ذرت، نگهدارندهها و افزودنيهاي غذايي را کاهش دهيد.
مواد غذايي حاوي آنتي اکسيدان (مثل ميوهها (مانند زغال اخته، گيلاس و گوجه فرنگي) و سبزيجات (مانند کدو حلوايي) ) را بيشتر مصرف کنيد.
مواد غذايي حاوي فيبر (مثل لوبيا، جو، ريشه سبزيجات مثل سيبزميني و دانه پسيليوم) را بيشتر مصرف کنيد.
از مصرف زياد مواد غذايي تصفيه شده (مانند نان سفيد، پاستا و به ويژه شکر) اجتناب کنيد.
گوشت قرمز را کمتر استفاده کنيد و بيشتر از ماهيهاي آب سرد، سويا و لوبياها به عنوان منبع پروتئين مصرف کنيد.
روغنهاي پخت و پز سالم (مثل روغن زيتون يا روغن سبزيجات) مصرف نماييد.
مصرف اسيدهاي چرب ترانس را در رژيم غذايي خودکاهش دهيد يا در صورت امكان آنها را حذف كنيد. اين نوع اسيدهاي چرب معمولا در موادغذايي پخته شده در صنايع غذايي (مثل کلوچه ها، کراکرها، سيب زميني سرخ کرده، مواد غذايي فرآوري شده و مارگارين) وجود دارند.
از مصرف قهوه و ساير محرکها مانند الکل و تنباکو پرهيز نماييد.
حداقل 30 دقيقه فعاليت بدني به مدت 5 روز در هفته داشته باشيد.
برخي کمبودهاي تغذيهاي نيز ممکن است زمينه ساز ايجاد عفونت مجاري ادراري باشند، به همين دليل، دريافت اين ريزمغذيها به مقدار مورد نياز و حتي به صورت مکمل ميتواند کمک زيادي به بهبود بيماري نمايد. اين مکملهاي پيشنهادي شامل موارد زير هستند:
مصرف روزانه مولتيويتامين (شامل آنتي اکسيدانهايي چون ويتامينهاي A، C وE ، B-کمپلکس و ريزمغذيهايي چون منيزيم، کلسيم، روي و سلنيوم)، مصرف روزانه ويتامين C يا منابع غذايي آن به عنوان يک
آنتي اکسيدان و تقويت کننده سيستم ايمني (ويتامين C رشد باکتري اشريشياکلي را که مهمترين عامل ايجاد عفونت مجاري ادراري است، مهار ميکند. به علاوه مکمل ياري با ويتامين C، منجر به افزايش اسيديته ادرار ميگردد که محيطي ناامن براي رشد باکتري است. به طوري که تحقيقي در ميان زنان بارداري که مکمل ويتامين C دريافت ميکردند، نشان داد که ابتلا به عفونت مجاري ادراري در آنها 56 درصد کمتر از گروهي است که مکمل دريافت نکردهاند).
مصرف اسيدهاي چرب امگا ـ 3 مثل روغن ماهي و يا کپسول امگا ـ3 که به کاهش التهاب کمک ميكنند و سلامت عمومي را بهبود ميبخشند هم مفيد است. ماهيهاي آب سرد و سالمون يا ماهيهاليبوت نيز منابع خوبي هستند.
مصرف روزانه اينوزيتول ـ6 ـ فسفات به صورت مکمل يا از طريق منابع آن توصيه ميشود. اين ترکيب که همان اسيد فيتيک نام دارد، در بسياري از دانهها و غلات و سبوس برنج يافت ميشود و براي سلامت کليه در اين بيماري مفيد است.
مکمل پروبيوتيک (حاوي لاکتوباسيلوس اسيدوفيلوس) به صورت روزانه براي حفظ سلامت معدي ـ رودهاي و سيستم ايمني توصيه ميشود. شواهد علمي زيادي مبني بر مصرف پروبيوتيکها براي درمان مشکلات ادراري وجود دارد.
عصاره گريپ فروت به دليل خاصيت ضدباکتري، ضدقارچ و فعاليت ضدويروسي مفيد است.
مصرف چاي سبز به علت خاصيت آنتي اکسيداني، ضدسرطاني و اثرات ايمني توصيه ميشود.
کاهش دريافت چربي در رژيم غذايي، سيستم ايمني را تحريک ميکند و به همين دليل نيز در زمان عفونت حاد، كاهش دريافت چربي پيشنهاد ميشود.
به طور کلي مصرف مواد غذايي غني از آنتياکسيدانها، ويتامينها و فيبر رژيمي به علت توانايي آنها در پيشگيري از عفونت مجاري ادراري، در زناني که مستعد ابتلا به عفونت هستند توصيه ميشود.
منبع:موسسه فرهنگی دنیای تغذیه و سلامت
ارسال توسط کاربر محترم:alimoradis