ساختمان زمین
ساختمان زمین
ساختمان زمین
نويسنده:عباس اردکانی
ساختمان زمین
پوسته(crust)
این انفصال مرز بین انواع مختلف سنگها است و با یک افزایش تند در سرعت امواج PوS مشخص می شود . این قسمت اززمین بنام“ پوسته ” زمین معروف است که درمقایسه با شعاع زمین ضخامت نا چیزی دارد .ضخامت پوسته زمین در زیر اقیانوسهانازکتر از قاره ها است .( حداقل 10 کیلومتر درزیردریاهاوحداکثر 60 کیلومتر در زیر خشکیها )
پوسته زمین از دوبخش تشکیل میشود :
!! بخش سیال (SIAL )
بخش سیال (SIAL )که بیشتر از سنگهایگرانیتیوگرانودیوریتتشکیل و بعلت فراوانی عناصرسلیسیموآلومینیوم ( SI-AL ) بنامسیالخوانده می شود.
!! بخش سیما ( SIMA )
بخش سیما ( SIMA )که قشر زیرین پوسته است وبیشتر ازبازالتی تشکیل شده وبه علت دارابودن سیلسیم ومنیزیم ( SI-MG ) به نام سیما معروف است .
البته از تخریب سنگهای دو بخش بالا طبقه رسوبی تشکیل می گرددکه شاملآبرفتها ونهشته های مختلف است .ضخامت این طبقه در گودیها گاهی به 10 کیلومتر می رسدوبعضی جاها دگرگون شده اند.
گوشته یا جبه (mantle)
حد فاصل بین گسستگی موهوروویچ وگوتنبرگ بنامگوشتهمعروف است.در گوشته نیز خصوصیات امواجلرزه ای تغییر می نمایدکه با توجه به همین تغییر به چندبخش تقسیم می شود:
الف ) لایه بالایی :
در زیر سنگ کره ناحیه ای به نام “سست کره” معروف است .سرعت امواج لرزه ای دراین قسمت کاهش می یابدوبه لایه ای کم سرعت هم معروف است.
ب)- ناحیه عبور
ج )- گوشته پائینی
در زیرگوشته زمین از عمق 2900 کیلومتری تا مرکز زمین هسته زمینقراردارد. درهسته زمین د عمق 5120 کیلومتری یک انفصال در خواص الستیک هسته وجودداردکه هسته رابا توجه به آن بدو قسمت خارجی و داخلی تقسیم می کنند. از آنجا کهامواج عرضی از هسته خارجی عبور نمی کنند بایستی این قسمت را مایع دانست و چوندرهسته داخلی سرعت امواج افزایش می یابد این قسمت را جامد می دانند.
هسته(core)
پوسته زمین بهانضمام قسمت بالائی گوشته فوقانی قسمت سخت زمین را تشکیل می دهند که سنگ کره یالیتوسفرخوانده می شود و بر سست کره که حالتخمیری دارد واقع شده است . ضخامت لیتوسفربطور متوسط 100کیلو متر است.لیتوسفر بهصفحه های مجزائی تقسیم می شود که این صفحه ها ثابت نیستند و دائماً در حال حرکتندکهمنجر به ایجاد پدیده های مختلف تکتونیکی می گردد.
لیتوسفر از شش صفحه اصلیبنامهای افریقا،اوراسیا،امریکا،آرام،استرالیاوقطبی بعلاوه چند صفحه کوچکتر تقسیمشده است.حرکت صفحه ها نسبت به هم به سه طریق انجام می گیرد :
الف )- در پشتههای اقیانوسی صفحه ها از هم دور می شوند ومواد مذاب درون زمین از اینجا بیرون میریزد.
ب ) – صفحه ها بهم نزدیک وبا هم بر خورد می کنندویک صفحه به زیر دیگری میرود ( در مرز صفحه های اقیانوسی وقاره ای)
ج ) – صفحه ها در کنار یکدیگر میلغزند.
به حالت “ الف” که ورقه ها از هم دور می شوند و باعث بیرون ریختن موادمذاب می شود بخش “سازنده” زمین می گویند و به قسمت “ب” که که صفحه ها به هم برخوردوبه زیر یکدیگر می روند بخش “ مخرب ” می گویند.
بیشتر فعالیتهای تکتونیکی مثلزلزله هادر حاشیه صفحه ها ی پوسته زمین رخ می دهد و قسمت مرکزی صفحه های زمین کمتردچار زلزله شده اند، و همینگونه زلزله ها در محل برخورد صفحه های قاره ای اتفاق میافتد .
درمحل دور شدن صفحه ها از هم در پشته های اقیانوسی مواد مذاب بیرونریخته و منجمد می شوند و بخشی از صفحه ها تولد شده از محور میانی از هم دور می شوند،وبعد از طی مسافتی نسبتاً طولانی صفحه های مزبور دوباره در گوشته فرو رفته ومدفونمی شوند وموجب ایجاد گودالهای عمیقی میگردد نظیر گودال ماریان ، کوریل و…..
تکتونیک صفحه ای از محور بر آمده اقیانوسها متولدو بطور جانبی گسترش می یابد وسرانجام به اعماق گوشته رانده می شود. قاره ها دارای ضخامت زیاد هستند و ازنظرترکیبشیمیائی و جنس با صفحه های اقیانوسی تفاوت دارندودر صفحه های اقیانوسی همانند میخقراردارن یا همانندچوب پنبه که در آب شناور است قرار دارندودر نتیجه قاره ها نیز درحرکت صفحه ها شرکت می کنند.
زلزله هادر جاهائی که صفحه ها با هم اصطکاک دارندیا جاهایی صفحه ها در مقابل هم واقعند و یا جاهایی که صفحه ها بدرون زمین فرو می روند.مشاهده می شوند.
منبع:سایت ویکیدیپیا
ارسال مقاله توسط کاربر محترم سايت :alibifa
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}