تأثیر پی های مجاور مستطیلی بر ظرفیت باربری
تأثیر پی های مجاور مستطیلی بر ظرفیت باربری
تأثیر پی های مجاور مستطیلی بر ظرفیت باربری
نویسندگان: مهندس امیر فتحعلی زاده (1)
دکتر محمدعلی روشن ضمیر (2)
دکتر مسعود میرمحمد صادقی (3)
دکتر محمدعلی روشن ضمیر (2)
دکتر مسعود میرمحمد صادقی (3)
چکیده
کلید واژه ها: ظرفیت باربری، اندرکنش پی های مجاور، راندمان.
مقدمه
مطالعات محققان پیشین در زمینه ی پی های نواری بوده و حاکی از اثر افزایشی اندرکنش پی های نواری بر ظرفیت باربری می باشد [1، 2، 3، 4، 5 و 6]؛ ولی تا کنون تحقیق جامعی در مورد پی های مستطیلی انجام نگرفته است. از این رو در پژوهش حاضر به بررسی تأثیر اندرکنش پی های مجاور مستطیلی بر ظرفیت باربری پرداخته شده است.
تعریف مسأله ی مورد تحلیل
یکی از مشکلات مهم در این مدل سازی ها ایجاد نقطه ی منفرد در گوشه ی پی ها می باشد. در خارج از کناره ی پی، تنش قائم در سطح خاک صفر بوده و بنابراین مقاومت برشی ماسه نیز صفر می باشد. در نزدیکی سطح خاک، تنش اصلی حداکثر به صورت افقی عمل نموده و در زیر پی، برای پی های زبر، تنش اصلی حداکثر دارای جهات مختلفی نسبت به حالت قائم می باشد. بنابراین، در لبه ی پی ها جهات اصلی به صورت متناوب تغییر می کند که این مسأله باعث ایجاد مشکلات محاسباتی می گردد. بنابراین، در استفاده از روش تفاضل محدودِ به کار رفته در نرم افزار Flac 3D ، از المان های ریز در محدوده ی کناره ی پی استفاده شده است، تا از گسترش حداکثر نیروی متعادل در این محدوده جلوگیری شود. نمونه ای از مش بندی انجام گرفته برای یک پی مستطیلی در شکل 1 نشان داده شده است. همان طور که در شکل دیده می شود، مش بندی با نزدیک شدن به کناره ها و زیر پی ریزتر شده است.
روش تحلیل
معرفی نرم افزار تفاضل محدود [3] Flac 3D
فرآیند حل مسائل در این برنامه به این شرح است:
اعمال سرعت، جابه جایی یا نیروهای گرهی در زمان و تعیین شتاب های گرهی حاصل.
2- با داشتن جابه جایی یا سرعت گره ها و با به کارگیری مدل رفتاری مناسب، تنش های جدید محاسبه می گردند.
3- نیروهای داخلی گره ها با انتگرال گیری از تنش روی مرز المان ها محاسبه می شوند.
4- نیروی نامتعادل با مقدار حداقلِ تعریف شده مقایسه می شوند.
- اگر کم تراز مقدار حداقل بود، تحلیل پایان می پذیرد.
- اگر بیش تر از مقدار حداقل بود، دوباره به مرحله ی 1 بازمی گردد.
همچنین، در برنامه مدل های رفتاری مختلفی وجود دارند که در این پژوهش از یک مدل رفتاری الاستوپلاستیک براساس معیار گسیختگی موهر – کولمب استفاده شده است.
تحلیل مقدماتی
برای بررسی ظرفیت باربری در کل تحلیل ها استفاده شده است.
در همه ی مدل سازی ها با توجه به تقارن، ربع هندسه ی محیط مدل گردیده است. همچنین جابه جایی در راستای قائم برای مرزهای عمودی آزاد در نظر گرفته شده است. در هر یک از تحلیل ها، ظرفیت باربری پی ها با استفاده از جمع نیروهای قائم گره ی واقع در زیر پی و سپس تقسیم آن بر ربع مساحت پی به دست آمده است.
تحلیل ها
در این تحقیق برابر با فاصله ی مرکز تا مرکز پی ها فرض شده است. همچنین قابل ذکر است که عامل راندمان به صورت نسبت ظرفیت باربری پی های مجاور به ظرفیت باربری پی های منفرد محاسبه شده است. به عبارت دیگر، وقتی که پی ها هیچ تأثیری بر یکدیگر نداشته باشند، راندمان برابر با یک خواهد بود.
نتایج به دست آمده از تحلیل ها در شکل های 2 تا 4 نشان داده شده اند. برای مقایسه و نتیجه گیری بهتر، نمودارهای مربوط به تغیرات حداکثر کارآیی با عمق در شکل 5 نشان داده شده است.
جمع بندی و نتیجه گیری
2- کارآیی پی های مجاور به لحاظ ظرفیت باربری تا
3- با افزایش فاصله ی پی ها از میزان ظرفیت باربری و تأثیر آن ها بر یکدیگر کاسته می شود. این فاصله بر ای زاویه ی اصطکاک 30 درجه در محدوده ی
4- در تمامی نتایج به دست آمده از مدل سازی ها، با افزایش عمق، میزان حداکثر کارآیی افزایش یافته و حداکثر فاصله ی مؤثر اندرکنشی افزایش چندانی نیافته است. همچنین با افزایش زاویه ی اصطکاک مقدار حداکثر کارآیی و حداکثر فاصله ی مؤثر اندرکشی افزایش یافته است. در مورد پی های مستطیلی، نتایج به دست آمده حاکی از افزایش میزان حداکثر کارآیی با افزایش نسبت L/B می باشد.
پينوشتها:
1- دانشجوی کارشناسی ارشد عمران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد.
2- عضو هیأت علمی دانشکده ی مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی اصفهان.
3- عضو هیأت علمی دانشکده ی علمی – پژوهشی صنعت آب و برق اصفهان.
]1[ Stuart, J.G. (1962). “Interference Between Foundation with Special Reference to Surface Footings in Sand”. Geotechnique, 12(1): 15-22.
]2[ Das, B. M. and Larbi-Cherif, S. (1983). “Ultimate Bearing Capacity of Closely Spaced Strip Foundatins”. Transportation Research Record 945, TRB: 37-39.
]3[ Graham, J and Raymond, G.P and Suppiah, A. (1984). “Bearing capacity of three closely spaced footings on sand”. Geotechnique, 34:2:173-182.
]4[ Awad, Mohammed.A and El-Mezaini, Nasreddin. S. (2001). “Efecct of footings interaction on bearing capacity and settlement of sandy soil”. Journal of Islamic University of Gaza, V.9No.1,P.43-55.
]5[ Herle, Ivo and Feda, jaroslav. (2001). “Interaction of spread footings with sandy subsoil”. Parp 1: state of the art. Engineering MECHANICS, vol.8,No.2,O.1-12.
]6[ Hazell Edmund. (2004). “Interaction of closely spaced strip footings”. Department of Engineering Science 2004 Fourth Year Project Report, Jesus College University of Oxford.
]7[ Bowles, J. (1996). “Foundation Analysis And Design”. (5th Ed). Mc Graw-hill.
]8[ Das, B.M. (1997). “Advanced Soil Mechanics”. (2nd Ed).
]9[ Reference Manual Flac3D. (2002). “Fast Lagrangian Analysis of Continua in 3Dimensions Version 2.1”, Minneapolis, Minnesota 55415 USA.
ماهنامه ي فني - تخصصي دانش نما، شماره ي پياپي 173-172.
/ج
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}