توارث مسلمان و كافر(4)
توارث مسلمان و كافر(4)
نویسنده : دكتر اسدالله لطفى
عدول از كفر و گرايش به اسلام
در تحليل فقهى مانعيت كفر بيان مىشود، كافر به دليل كفر از نظر شرعى موجود محسوب نمىشود بنابراين از ابتدا براى آنان در برابر وارث مسلمان سهمى فرض نمىگردد و ليكن صفت كفر مانعى است كه تا زمان تقسيم تركه قابل زوال استبه اين صورت كه اگر شخص كافر مسلمان شود در ارث سهيم خواهد شد ولى چنانچه تا هنگام تقسيم ارث زايل نگردد از حالت موقتبه دايم تبديل مىشود البته اين مساله خود فروضى دارد كه به برخى به اختصار اشاره مىكنيم.
الف: مورث مسلمان و وارث كافر واحد
حال اگر مال به عنوان بلاوارث به مالكيتحاكم اسلامى درآيد و سپس وارث آن مشخص گردد و مطالبه نمايد حاكم اسلامى موظف است آن را به صاحبش برگرداند. در اين مساله هم كه ارث بلاوارث محسوب مىشود و به حاكم يا بيتالمال مسلمين تعلق گرفته است، با مسلمان شدن وارث كافر كه كاشف از استحقاق وى در ارث از زمان فوت مورث مىباشد حاكم اسلامى بايستى آن را به وارث برگرداند.
البته در اين ميان برخى از فقهاى شيعه عقيده دارند چنانچه وارث كافر قبل از انتقال تركه به بيتالمال مسلمان شود در آن ذى حق است و الا مانند كسى است كه پس از تقسيم تركه به اسلام گرويده باشد كه بهرهاى از ماترك ميت نخواهد برد.
ب: مورث مسلمان وارثين كافر
مرحوم ابن جنيد عقيده داشته چنانچه وارث مسلمان از لحاظ طبقه و درجه با وارث كافر مساوى باشد و عين تركه نيز تلف نشده باشد ولو اين كه تركه نيز توزيع نگشته باشد اسلام آوردن وارث كافر باعثشركت وى با وارث مسلمان مىگردد.
ج: چنانچه مورث زنى باشد كه داراى فرزندانى كافر است
البته در چنين صورتى قول ديگرى هم وجود دارد كه گفتهاند مسلمان شدن وارثان كافر باعثخواهد شد كه مابقى از ربع تركه كه شوهر به عنوان رد آن را تملك كرده به فرزندان تعلق بگيرد.
د: مورث شوهر و همسر مسلمان و فرزندان كافر
بنابراين در تشريح قاعده بايد گفت اسلام آوردن هر يك از ورثه قبل از تقسيم تركه همانند اين خواهد شد كه وى به هنگام فوت مورث مسلمان بوده است، لذا هر حكمى كه در آن موقع نسبتبه وارث يا وارثان مسلمان اجرا مىگردد درباره وى نيز اجرا خواهد شد و حاجب شدن و ممنوع نمودن طبقات و درجات وراث نيز با توجه به اين نكته صورت مىگيرد.
اسلام آوردن ورثه كافر پس از تقسيم بخشى از ميراث
در نظريه نخست كه نظر مشهور است اعتقاد بر اين است وارث كافرى كه مسلمان مىشود در آن قسمتى شركتخواهد كرد و سهيم خواهد شد كه تقسيم نشده است ولى در آن بخشى كه تقسيم شده سهم نخواهد داشت.
برابر نظر دوم اگر وارث كافر مسلمان شود در تمام ارث سهيم خواهد شد، چه قسمتى كه تقسيم گشته و چه قسمتى كه تقسيم نگشته است، به اين دليل كه آنچه مانع از ارث بردن كافر بود همان صفت كفر بود كه هم اكنون منتفى گشته و همانند زمانى است كه وى در لحظه فوت مورث مسلمان بوده باشد و عرفا به تركهاى كه كاملا تقسيم نشده ارث تقسيم شده اطلاق نمىگردد لذا از تقسيم تركه زمانى صادق خواهد بود كه تمام آن توزيع شده باشد.
قول سوم در اين خصوص حكم به منع چنين وارثى از جميع ماترك مىباشد، در تحليل اين نظر گفته مىشود تركه داراى ماهيتى است كه به واسطه وجود افرادش وجود پيدا كرده و تا زمانى بر آن تركه اطلاق خواهد شد كه همه افراد و اجزايش باقى باشند و بنابراين در فرضى كه جزئى از اين ماهيت تقسيم گشته باشد مانند اين است كه از تركه بودن خارج شده و ماهيت نيز به واسطه از دست دادن فردى از افرادش نابود خواهد شد بر اين اساس ارثى كه بخشى از آن تقسيم شده باشد ديگر عنوان ارث نخواهد داشت. اسلام آوردن كافر پس از تقسيم قسمتى از تركه باعث عدم سهيم شدن او خواهد شد.
اين نظر در غايت ضعيف است و صاحب مفتاح الكرامه بيان داشتند، تا آنجا كه تحقيق كردم كسى از فقها قايل به آن نيست و علامه حلى هم اين نظر را بعيد شمرده است.
به نظر مىرسد مطابق قاعده كلى چون اسلام آوردن كافر بايد قبل از تقسيم ارث باشد، در فرضى كه بخشى از ارث تقسيم شده و بخش ديگر بدون تقسيم مانده است، وى در قسمت تقسيم شده سهمى نخواهد داشت زيرا ماترك به واسطه تقسيم از حالت اشاعه خارج گشته و به اين بخش صادق خواهد بود كه واقعا تقسيم صورت نگرفته است.
منبع: www.lawnet.ir
/ج
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}