فريز شويد و تازه بمانيد!


 

نويسنده :نسرين خسروشاهي




 
ميل به جاودانگي در نهاد انسان هميشه اين موجود دو پارا وادار به حرکت کرده. تلاش انسان همواره بر اين بوده و لوبا نامش خود را جاودانه کند زيرا مي دانسته چه بخواهد و چه نخواهد روزي بايد با مرگ روبه رو شود ؛ هر چند از ديد پزشکي و زيست شناسي عمر انسان حد و مرز معيني ندارد که تجاوز از آن حد،غير ممکن باشد. حتي برخي دانشمندان تصريح مي کنند عمر انسان محدوديتي ندارد و بشر در آينده مي تواند بر مرگ غلبه کند يا مدت درازي آن را به تاخيربيندازد. همين امکان علمي موجب شده دانشمندان شب و روز در تلاش و تحقيق باشند.آزمايش هاي محققان نشان مي دهد مرگ نيز مانند ساير بيماري ها،معلول علل و عوامل طبيعي است که اگر شناخته شوند و از تاثيرآنها جلوگيري شود،مي توان مرگ را به تاخير انداخت. به اين ترتيب اين اميدواري وجود دارد که روزي دانشمندان علل مرگ را يافته و درصدد رفع آن برآيند،همان طور که در ميان موجودات زنده مختلف مي توان موجوداتي يافت که عمري طولاني دارند ؛ مثلا درختان طويل العمري وجود دارند که قديمي ترين موجودات روي زمين هستند و عمر بعضي از آنها از 5 هزار سال هم تجاوز مي کند؛ يعني در حد عمر هرم بزرگ جيزه. در ميان حيوانات نيز،مسن ترين حيوان زنده،نوعي لاک پشت است که 177سال عمر دارد. وجود اين گونه موجودات استنثائي دلالت بر اين دارد که عمر حد و مرز مشخصي ندارد. درست است که اکثر انسان ها قبل از صد سالگي مي ميرند اما مانوس بودن ما به اين مدت،دليل بر اين نيست که تجاوز از صد سال امکان ندارد زيرا افراد زيادي ديده شده اند که بيشتر از صد سال زندگي کرده اند. به هر حال از ديدگاه زيست شناسي،پيري يک عارضه غير قابل جلوگيري نيست بلکه يک نوع بيماري قابل علاج است.
هر چه علم پيش مي رود،اميدواري انسان براي يافتن نتيجه بيشتر مي شود. پژوهشگران شاخه کريونيک (cryonics)،بابررسي دماهاي خيلي پايين تر از نقطه انجماد آب، به اين فکر افتاده اند اگر راه حل طول عمر يا حتي درمان بيماري را نمي دانند،شايد بتوانند با نگه داشتن انسان در دماي پايين،او را اميدوار کنند در آينده اي دور يا نزديک پس از به نتيجه رسيدن تحقيقات پزشکي،او را از حالت انجماد خارج و درمان کنند يا طول عمر بيشتري به او ببخشند. اين ايده ابتدايي،مورد توجه بسياري از مردم قرار گرفته،طوري که کريونيک جايگاهي همچون روش هاي سنتي مقابله با بيماران رو به مرگ پيدا کرده است. اما آيا واقعا انسان ها مي توانند براي آينده منجمد شوند؟ واقعيت اين است که انسان مي تواند در نيتروژن مايع منجمد شود. به اين افراد منجمد هم کريونات گفته مي شود اما اينکه کريونات ها بعد از انجماد و بازگشت به دماي طبيعي دوباره مانند گذشته فعاليت هاي حياتي را ادامه دهند،همچنان يک آرزو است. البته آنچه مسلم است در مورد ساير موجوات شواهدي از برگشت به زندگي وجود دارد؛براي مثال ارگانيسمي که در تونلي در قطب جنوب کشف شد و بعد از 3 هزار و 200سال در آزمايشگاه زنده شد. اين باکتري فريز شده مي تواند روش هاي جديد از کرويونيک را نشان دهد. وجود ميکروار گانيسم ها در اين محيط نامطلوب هم نشانگر اين است که ممکن است روزي زندگي هاي مشابهي در سياره مشتري يا ماه يا عمق اقيانوس کشف شود.

روش کار
 

روش کار به اين ترتيب است که شما در شرکتي که اين کار را انجام مي دهد،ثبت نام مي کنيد. بعد از آن،وقتي بيمار شديد و در بيمارستان به نوعي منتظر مرگ بوديد،فردي به شرکت تماس مي گيرد و آنها تيمي از پزشکان را به بيمارستان اعزام مي کنند و به محض اينکه مرديد،پزشکان کريو وارد عمل مي شوند. تعجب مي کنيد؛اگر شما مرده ايد،چگونه به دنيا بازگردانده خواهيد شد؟اينجا مفهومي به نام ايست قلبي وجود دارد. ايست قلبي با مرگ مغزي متفاوت است. پيش از مرگ مغزي هنوز در حال فعاليت هستند اما اين سلول هاي مغزي در اثر ايستادن قلب ونرسيدن اکسيژن،خيلي زود مي ميرند.پزشکان کريوودانشمندان روي ابقاي عملکرد سلول هاي مغز کار مي کنند.اولين کاري که آنها انجام مي دهند،ايجاد ارتباط مغز شما با ماشيني است که اکسيژن و خون لازم را تامين مي کند.
اين پزشکان سعي مي کنند مغز را تا آنجا که امکان دارد زنده نگه دارند.آنها همچنين هپارين در جريان خون تزريق مي کنند تا خون در بدن لخته نشود،سپس بدن بسته بندي شده و براي سرد شدن در يخ قرار مي گيرد و به امکانات کريونيک مجهز مي شود. قدم بعدي،پوشاندن سلول هاي بدن در يک محفظه مخصوص است اين براي جلوگيري از نابود شدن سلول در زمان منجمد کردن است. آنها هپارين را وارد جريان خون شما مي کنند،به اين ترتيب سلول ها محافظت مي شوند.ممکن است بگوييد به اين ترتيب سلول ها ديگر کار نخواهند کرد اما دانشمندان،موفقيت هايي در اين زمينه به دست آورده اند. امروزه برخي جنين هاي حيوانات که منجمد شده اند،دوباره به زندگي برگشته اند.هر چند اين موفقيت هنوز درباره انسان به دست نيامده است. حالا سلول ها محافظت مي شوند و در بدن در يخ خشک براي سردشدن تا دماي منفي 85 درجه سانتي گراد قرار مي گيرد،سپس آن را در مکاني قرار مي دهند تا نيتروژن مايع دماي آن را به منفي 195درجه سانتي گراد برساند.

مواد لازم براي برگشت به زندگي
 

براي برگشت به زندگي دانشمندان دست کم بايد سه چيز را بدانند؛اول اينکه بفهمند چگونه يک انسان کامل را گرم کنند به طوري که به سلول ها آسيبي نرسد. آنها همچنين بايد بفهمند چگونه بربدني که به طور تکنيکي مرده،فرايندي عکس فرايند مردن را اجرا کنند،ضمن آنکه بايد هرگونه آسيب سلولي که منجر به مرگ شده را هم اصلاح کنند. در نهايت آنها بايد معين کرده باشند که چگونه چيزي را که باعث مرگ آنها شده درمان کنند.

هزينه انجماد
 

آنچه به نظر مي رسد اين است که اين پروژه افق بسيار دوري دارد. ضمن آنکه کار بسيار پرهزينه اي است. در حال حاضر انجماد انسان حدود 150 هزار دلار هزينه دارد. تاکنون در دنيا 60نفرمنجمد شده اند و بيش از 600نفر مبلغ لازم براي منجمد شدن در صورت مرگ را پرداخت کرده اند.کي مي داند؟ممکن است صد سال بعد همين افراد دوباره بتوانند راه بروند و حرف بزنند.هر چند پژوهشگران و پزشکان زيادي اين کار را کاملا غير منطقي مي دانند و معتقدند هيچ دليل منطقي براي اتمام آگاهانه زندگي به اميد زندگي در آينده وجود ندارد.

والت ديزني و بقيه مشاهير منجمد
 

معروف ترين فردي که بدنش منجمد شده ،برخلاف تصور همگاني والت ديزني نيست بلکه بازيکن بيسبالي است که در زمان خود جزو برترين ها بوده است. «ويليامز»علاوه بر جايزه هاي متعدد،دوبار جايزه ويژه بهترين بازيکن ليگ آمريکا را برده است. ويليامز با اين اميد که بتواند دوباره بازي کند منجمد شده است؛زماني که شايد بر اثر گرمايش جهاني،زمين بياباني شده که مي توان به راحتي در همه جاي آن بيسبال بازي کرد. پس از ويليامز و ديزني،سومين فرد معروف فريز شده ديک ملر،بازيگر و تهيه کننده تلويزيوني است. نابغه اي که بسياري از برنامه هاي جذاب تلويزيوني را توليد کرده ممکن است بتواند ساکنان آينده را نيز سرگرم کند. متاسفانه يا خوشبختانه اين آخرين فرد مشهوري است که به اين روش منجمد شده مگر اينکه شما هم به اين روش علاقه داشته باشيد.هفت نفر ديگري که در بنياد AIcorمنجمد شده اند رياضي دانان سيسيلي هستند که باور دارند به نوعي مغزشان بعد از يک دهه فريز شدن مي تواند عمل کند.توماس دونالدسون يکي از اين هفت نفر است که رياضي دان است.
دکتر جيمزبدفورد نيز استاد فيزيک است. ديگري اف ام-2030است.تعجب نکنيد؛اين نامي است که اين فرد براي خود انتخاب کرده است. دورا کنت نيزي جزوتيمAIcorاست. جري ليف نيز نايب رئيس AIcorاست. يک خبر مهم در مورد افراد مشهور منجمد يا مايل به انجماد مربوط به خواننده معروف،بريتني اسپيرز است. او هم اعلام کرده که مي خواهد بعد از مرگ جسدش منجمد شود.
اين خواننده پاپ خواسته بدنش بعد از مرگ در نيتروژن مايع قرار داده شود و طي فرايند کريونيک منجمد شود. اسپيرز زماني که فهميد بدن والت ديزني به همين روش نگهداري مي شود به اين موضوع علاقه مند شد. او انتظار دارد که روزي اين روش باعث برگرداندنش به زندگي شود. اين خواننده جنجالي براي اين کار تنها به رضايت پدرش نياز دارد. بنياد گسترش زندگيAIcor،شرکتي که در آريزونا واقع است و در زمينه کريونيک تخصص دارد،قرار است مسووليت نگهداري از اسپيرز يخ زده را به عهده بگيرد. اسپيرز مي داند که هيچ کس نمي تواند دوباره به زندگي برگردد اما به زماني در آينده فکر مي کند که تکنولوژي ممکن نيست باعث به وجود آمدن ابزاري براي برگشت به دنيا شود.

پيشگامان انجماد
 

رالف سي مرکل يکي از پيشگامان در عرصه رمزنگاري است اما الان او را به عنوان يک محقق در عرصه فناوري نانو و کريونيک مي شناسند. او جزو محققان و طرفداران بنيادي است که بيماران لاعلاج را براي درمان در زمان مناسب منجمد مي کنند. او معتقد است فناوري نانو،پتانسيل بسيار زيادي براي درمان بيماري هاي صعب العلاج دارد. از اين رو فعاليت هاي خود را در زمينه کاربردهاي اين فناوري در پزشکي متمرکز کرده است.
در حال حاضر،دو سازمان وجود دارند که خدمات کامل تعليق را انجام مي دهند؛يکي از بنياد طول عمرAIcorکه سال 1972تاسيس شده و ديگري موسسه کريونيک که در 1976تاسيس شد.بنياد الکر به تازگي روش نويني ارائه کرده است که به «شيشه اي کردن»مشهور است. در اين روش تا حد قابل توجهي،آسيب هاي زير ساختاري در طول مدت تعليق،کاهش مي يابد.

واقعيت هاي نهفته
 

در ميان ترديدها وابهام هاي موجود،مساله آسيب رسيدن به سلول هاي بدن در زماني که کريستال هاي يخ تمامي بدن را فرا مي گيرد،بعد گسترده اي دارد. بنابراين کريونيک به فريبي هولناک شهرت پيدا کرد.بحث رسانه ها بر سر تعليق ستاره مشهور بيسبال،يعني تدويليامز در سال 2002 نشان مي دهد با گذشت چند دهه،هنوز هم افکار عمومي نسبت به مساله کريونيک تغيير نکرده است.
با وجود تمام تصورات و شکست هاي اوليه،انجمن کريونيک همچنان به فعاليت خود ادامه مي دهد و حتي در ميان اعضاي آن مي توان چندين دانشمند و انديشمند را يافت. قرار دادهاي تعليق وضعيت بهتري به خود گرفته و تزريق ماده محافظ بافت هاي سلولي پيش از انجماد و به منظور جلوگيري از تشکيل کريستال هاي يخ،به حالت استاندارد درآمده است.
منبع:دانستنيها شماره 16