نکات ریز خانه تکانی


 






 

▪ پاک کردن لکه های روی گلدان
 

بعد از شستشوی اولیه، مقداری سرکه غلیظ و نمک فراوان داخل گلدان ریخته و بگذارید چند دقیقه بماند. جرم ها در محلول حل شده و گلدان تمیز می شود.

▪ تمیز کردن سبد و بافته های حصیری
 

به جای آب و صابون و پودرهای شوینده بهتر است از آب نمک غلیظ استفاده کنید. آنها را داخل تشت آب نمک فرو برده و با برس نرمی به آرامی تمیز کنید.

▪ جلوگیری از لیز خوردن نردبان
 

در خانه تکانی ها نردبان یکی از پرمصرف ترین وسیله ها است. برای جلوگیری از هر گونه خطری در اثر لیز خوردن نردبان، یک کفش کتانی داخل پایه های آن کنید. حال بدون دغدغه می توانید بالای آن بروید.

▪ جلوگیری از خوابیدن پرز موکت
 

اگر یک جسم سنگین را روی موکت قرار دهید. در آن قسمت فرورفتگی به وجود می آید. برای جلوگیری از فرورفتگی موکت باید یک تکه موکت بریده را زیر جسم سنگین قرار دهید یا از تکه های سه لایی چوبی، حلبی و پلاستیکی استفاده کنید. اگر باز هم اثر فرورفتگی بعد از برداشتن اشیا باقی مانده بود به این روش عمل کنید:
یک حوله خیس را روی محل فرورفتگی گذاشته و مدت یک روز بگذارید به همین حال باقی بماند. سپس حوله را برداشته، کمی صبر کنید تا خشک شود و بعد روی آن را برس بکشید تا پرزها به حالت اول خود برگردند.

▪ تمیز کردن وسایل پلاستیکی
 

باید با مقداری آب و صابون و یک اسفنج آنها را شستشو دهید. ولی اگر خیلی کثیف شدند، آن را خیس کرده و یک قاشق جوش شیرین بریزید و با یک قطعه پلاستیک آن را بپوشانید. بعد از چند ساعت با یک حوله مرطوب آن را مالش دهید، اثری از لکه باقی نخواهد ماند. انواع خوب پلاستیک ها ملامین ها هستند که سخت تر و مقاوم تر بوده و آنها را می توان با آب داغ و صابون شست و با جوش شیرین لکه زدایی کرد. اگر لکه ها مقاومند، می توانید از پربورات سدیم استفاده کنید.

▪ کندن کاغذ از سطوح چوبی
 

اگر کاغذی به لوازم چوبی منزل شما چسبیده است و مایلید آن را بکنید، هیچ گاه با یک کارد یا تیغ و نظایر آن به جانش نیافتید چرا که این عمل به لوازم چوبی شما آسیب وارد می کند. در چنین مواقعی بهتر است از هر نوع روغن های مایع کمک بگیرید؛ چند قطره روغن روی کاغذ بریزید و لحظه ای صبر کنید، سپس با پارچه نرمی مالش دهید. این عمل را آن قدر تکرار کنید تا کاغذ به کلی از چوب کنده شود. برای برطرف کردن برچسب ها و عکس برگردان های کهنه و قدیمی می توان از سرکه استفاده نمود؛ آنها را با سرکه خیس کنید، لحظه ای صبر نموده، سپس به آرامی با تکه پارچه ای آن را پاک نمایید.

▪ راهی آسان و ساده برای تمیز کردن فرش
 

بهترین، آسان ترین، ارزان ترین و سریع ترین روش برای تمیز کردن قالی و فرش ها استفاده از روزنامه باطله است. ابتدا روزنامه های باطله را در آب خیس می کنیم، ریز ریز نموده و روی فرش می ریزیم، طوری که تمام سطح فرش را خرده های خیس روزنامه پر کند. سپس به وسیله یک جاروی زبر، فرش را از بالا به پایین و بالعکس جارو می کنیم. بعد از جارو و جمع کردن خرده های روزنامه، یک دستمال نمدار تمیز یا پارچه توری را روی فرش بکشید. با این کار فرش یا قالی تان تمیز شده و نیازی به قالیشویی ندارید.

▪ لکه گیری دیوارها
 

اگر دیوارها روغنی باشند، با دستمالی نخی که آغشته به محلول آب و کمی مایع پاک کننده است، آن را تمیز نموده و بعد خشک می کنیم. فراموش نکنید دیوار گچی را با پارچه ای نمناک پاک ننمایید و اگر کاغذی به دیوار چسبیده است، با آب گرم و اسفنج خیس نمایید چون پس از چند دقیقه گرم شده و کنده می شود.

▪ تمیز کردن تلویزیون
 

تمیز کردن صفحه تلویزیون به نوع آن بستگی دارد و توصیه می شود به موارد کارخانه سازنده برای تمیز کردن آن توجه شود. برای تمیز کردن تلویزیون های پلاسما استفاده از پارچه های صد درصد کتان توصیه می شود. ابتدا گرد و غبار را با استفاده از پارچه کتانی خشک از روی صفحه دستگاه پاک کرده و در صورت نیاز از یک پارچه مرطوب و آغشته به سرکه برای از بین بردن لک های روی صفحه استفاده کنید. برای تمیز کردن LCD نیز می توان از پارچه های کتانی مرطوب استفاده کرد. دقت کنید قبل از روشن کردن تلویزیون، صفحه نمایشگر کاملاً خشک باشد و از تمیز کردن تلویزیون، هنگامی که روشن است، خودداری کنید.

▪ تمیز کردن قاب عکس ها
 

قاب عکس ها را با اسفنجی که به « تربانتین» آغشته کرده اید، پاک کنید. اگر احساس می کنید بعد از این عمل، قاب عکس ها چسبناک شده اند، به آنها دست نزنید و بگذارید یکی، دو روز کاملاً خشک شوند.

▪ تمیز کردن اشیای گچی و مرمری
 

گچبری ها و بعضی لوازم گچی منزل پس از مدتی زیبایی و سفیدی خود را از دست داده و کدر و تیره می شوند. شما می توانید کمی نشاسته را در آب حل نموده و از آن برای تمیز کردن استفاده کنید. نتیجه مثبت خواهد بود. برای اشیای مرمری نیز می توانید از این محلول بهره مند شوید.

▪ با روزنامه ها و مجلات باطله چه کنیم؟
 

شاید مشکل اصلی هر خانه ای همین روزنامه ها و مجلات مختلفی باشد که به خانه می آیند. اگر شما اهل روزنامه اید و امروز یک روزنامه خریدید، مطمئن باشید آخر هفته شش روزنامه در منزل دارید. حالا بعضی ها هم هستند که در روز چند روزنامه تهیه کرده و حتی مجلات مختلفی را هم خریداری می کنند. این روش ها را برای مرتب کردن و سر و سامان دادن به مجلات اتاق به کار بگیرید:
- با آمدن شماره جدید، شماره قبلی را دور بریزید.
- اگر مجله یا روزنامه را خوانده اید و از یک یا چند مطلب آن خوش تان آمده و می خواهید نگهش دارید، به جای کل روزنامه یا مجله، آن مطلب را جدا کرده و نگه دارید. برای این کار هم می توانید یا پوشه ای برای خود درست کرده یا دفتری تهیه نموده و بریده ها را به آن بچسبانید. به این ترتیب از جمع کردن کل روزنامه ها و مجله که فضای زیادی را می گیرد، راحت خواهید شد. در مراجعه های بعدی هم به راحتی می توانید آن را پیدا کنید و نیازی نیست که کل صفحات را برای پیدا کردن آن ورق بزنید.
- اگر دوست دارید که کل روزنامه را نگه دارید، یک سبد یا کارتن بردارید و روزنامه ها و مجلات را داخل آن بگذارید. هر ماه یک بار هم سراغ آن بروید و دورریختنی ها را دور بریزید. می توانید هر ماه روزنامه های تان را داخل یک پوشه قرار داده و آن را زیر کمد یا جایی مناسب قرار دهید.

▪ چند نکته دیگر:
 

- همه کاغذهای باطله از روزنامه ها ایجاد نمی شوند. کاغذهای بچه ها، آگهی ها و... از عوامل به هم خوردگی های اتاق شما هستند.
- برای دفاتر و کاغذهای کودکان تان به تعداد آنها یک کشو در نظر گرفته و نام آنها را روی آن کشو بنویسید و با یک رنگ مشخص کشوی هر کدام را مشخص کنید.
- یک تخته در آشپزخانه در نظر گرفته و مطالبی که باید هرکسی بداند، روی آن بنویسید یا بچسبانید. روی فریزر یا یخچال را برای این کار در نظر نگیرید.
- برای هر کسی در خانه سبدی قرار دهید و کاغذها، نامه ها و وسایل او را داخل آن بگذارید.
- دور ریختن به معنای آن نیست که قاطی زباله ها کنید. می توانید آن را جداگانه به مأمورین شهرداری تحویل دهید یا به کسانی که کاغذ باطله می خرند، بفروشید.

▪ نحوه صحیح استفاده از شامپو فرش
 

به دلیل روکش های گوناگون مبلمان و الیاف متفاوت فرش ها، شامپوی فرش و موکت بایستی با تمام الیاف ها سازگار بوده و هیچ گونه ضرری برای آنها نداشته باشد. بنابراین استفاده از کمترین مواد شیمیایی در فرمولاسیون شامپو فرش بسیار حائز اهمیت است.
از طرفی جلوگیری از تداخل رنگ ها یا از بین رفتن شادابی و نشاط رنگ فرش و موکت از دیگر جنبه های مورد توجه در شوینده های فرش و موکت است. برای حفظ و سلامت رنگ ها و همچنین داشتن فرش هایی با پرز نرم و ملایم، طرز استفاده از شامپو فرش نیز در کنار انتخاب محصول مناسب مهم می باشد.
فرش و مبلمان در استفاده روزمره به تدریج در اثر آلودگی هوا و نشست و برخاست کثیف شده و بهتر است هر از چند گاهی توسط شوینده مناسب شسته و تمیز شود.
بهترین روش برای تمیز کردن فرش و موکت با شامپو فرش، حل کردن مقدار مناسبی از آن ( طبق دستورالعمل) در آب و تمیز کردن سطح مورد نظر با اسفنج آغشته به محلول شوینده است. سپس باید با یک دستمال کتانی نمدار، سطح فرش را از شوینده و چرک های حل شده در آن پاک نموده و هر از چند گاهی دستمال مورد نظر را با یک دستمال تازه دیگر عوض نمود. همچنین بایستی فرش و موکت را پس از خشک شدن جارو نمود.
از نکات قابل توجه پرهیز از راه رفتن یا نشستن روی فرش و موکت قبل از خشک شدن کامل آنهاست. در غیر این صورت احتمال بروز لکه وجود دارد.

▪ نحوه از بین بردن بوی یخچال
 

بوی داخل یخچال که بر اثر طولانی ماندن مواد غذایی به ویژه فریزری ایجاد می شود را می توان از بین برد. برای از بین بردن بوی نامطبوع داخل یخچال می توانید از جوش شیرین استفاده کنید. مقداری جوش شیرین را در ظرفی ریخته و بگذارید درون یخچال بماند. وقتی بو را از بین برد، ظرف را بردارید.

▪ نحوه تمیز کردن کتری جرم گرفته و باز کردن شیر کتری
 

شما می توانید از ماده جرم گیر سماور که در بازار یافت می شود، استفاده کنید. درون کتری آب ریخته، بگذارید جوش بیاید. پودر جرم گیر را داخل آب جوش ریخته و بگذارید کمی بجوشد. در کتری را در این حالت بردارید. بعد آن را خاموش کرده و بگذارید مدت نیم ساعت بماند. آب را بعد از نیم ساعت خالی کرده و کتری را با آب و مایع ظرفشویی بشویید.
در روش دیگر اگر جرم کتری یا سماور زیاد است، مقدار مساوی آب و سرکه درون کتری یا سماور ریخته و بگذارید تا بجوشد. بعد از نیم ساعت جوشیدن، آن را خاموش کرده و می گذارید که یک شب تا صبح بماند. درون کتری یا سماور کاملاً تمیز می شود.

▪ نحوه شستشوی بالش پر
 

قبل از شستشوی بالش هایی که از پر، پُر شده اند بهتر است برای آن که پرها در همه جا پراکنده نشوند، ابتدا کیسه بزرگی تهیه کنید، بعد یک سر بالش را به آرامی بشکافید و قسمت شکافته شده را به سر کیسه بزرگی که تهیه کرده اید بدوزید، به طوری که کیسه و بالش به یک بالش بلند تبدیل شده باشند. حالا پرها را از بالش روانه آن طرف کیسه نموده، سر کیسه را ببندید و بالش را از آن جدا کنید. اکنون پارچه بالش را خوب بشویید و اتو کنید.

▪ نگهداری پارچه های گرانقیمت مبلی
 

یکی از بهترین روش ها برای حفاظت از پارچه های نو و گرانقیمت مبلی، تهیه روکش یا پیراهن مبل برای آنهاست. یکی از ساده ترین انواع این روکش ها تهیه پارچه هایی به ابعاد متناسب با تکیه گاه و نشیمن صندلی و اتصال آنها به مبلمان به وسیله بندهای پارچه ای است. برای قسمت های پارچه ای مبل های دسته دار نیز می توان به همین ترتیب با بریدن پارچه ای مستطیل شکل و بستن آن به دسته مبل، روکش تهیه کرد. برای تهیه روکش قسمت نشیمن مبل کافی است یک چهارگوش از پارچه بریده، چهار گوشه آن را به عنوان جای پایه ها بریده و جدا کنید. با کمی دقت می توانید به راحتی مبل های مدل استیل خود را به این روش روکش کنید. این روکش ها نه تنها برای حفاظت از پارچه های نو و گرانقیمت کاربرد دارند، حتی برای پوشاندن پارچه های فرسوده و کهنه نیز راهکارهای سریع و ارزان قیمت هستند.

▪ شستن پرده های لوردراپه
 

اول آنها را از جای خود درآورید، بعد با شامپو فرش و یک برس شستشو، خوب دو طرف آن را بشویید. سپس آنها را آب کشیده و لوله کنید و در کنار دیوار بگذارید تا آب آنها کاملاً گرفته شود.

▪ نکات دانستنی در مورد شستشوی پرده:
 

1- هنگامی که پرده های خانه تان را برای خانه تکانی بهاره بیرون می آورید، پیش از خارج کردن گیره ها از آنها، ابتدا محل های قرارگیری گیره ها را روی نوار پرده با لاک ناخن علامت گذاری کنید. با این کار پس از شستشو می توانید به راحتی گیره ها را در محل های قبلی وصل کنید تا فرم پرده تان به هم نریزد.
2- پرده ها را پس از شستشو به صورت نمدار آویزان کنید. به این صورت چروک های موجود در پارچه همزمان با خشک شدن آن صاف می شود و دیگر نیازی به اتوکشی نیست.
3- اگر پارچه نخی جدیدی برای پرده های خانه تان تهیه کرده اید و احتمال آب رفتن آنها وجود دارد، ابتدا پارچه را در محلول آب و نمک به میزان 1 قاشق سر صاف نمک طعام در هر لیتر آب و به مدت 24 الی 48 ساعت به صورت مچاله قرار دهید. پس از طی این مدت، پارچه را آبکشی کرده و اتو بزنید، سپس شروع به دوختن پرده کنید. این کار برای پارچه هایی که احتمال رنگ دادن آنها وجود دارد نیز سبب تثبیت رنگ های موجود می شود.
4- برای گردگیری پرده ها و زدودن گرد و خاک، در هر یک از جاروبرقی های خانگی، سری مخصوصی برای این منظور قرار داده شده است. با نصب آن روی میله جاروبرقی هر چند وقت یک بار پرده های خانه تان را گردگیری کنید.
منبع:کوچه ما، شماره 11