القسام ... آنگونه که من شناختم
هنرمندان نقش بسزایی در معرفی انقلاب های اصیل مردمی و چهره های انقلابی و گمنام تاریخ دارند، و هنر ابزاری است که به وسیله آن می توان آگاهی و شناخت را در جامعه گسترش داد .هیثم حقی یکی از معدود هنرمندان متعهد سوریه است
گفت و گو با هثم حقی، کارگردان سرشناس سوری
درآمد
علاقمند هستیم از انگیزه و جزئیات موافقت تان با کارگردانی سریال تلویزیونی عزالدین القسام آگاهی یابیم؟
شهید القسام را چگونه یافتید؟
سناریوی این سریال را چه کسی نوشت؟
کار تهیه این سریال را چه کسی برعهده گرفت و بودجه آن از چه منابعی تأمین شد؟
البته شروط مطلوب برای موفقیت این کار بزرگ همواره ذهن مرا دغدغه می کرد. ولی به هر حال کوشیدم چهره واقعی شیخ شهید عزالدین القسام را صادقانه و صحیح آنگونه که بوده به افکار عمومی منتقل نمایم.
آغاز تولید را از چه سالی آغاز کردید؟
پس از بررسی و تکمیل طرح سناریو، کار آماده سازی تصویر برداری را آغاز کردم. مهم ترین مشکلی که در آن مرحله با آن مواجه شدم. یافتن هنرمند مناسبی برای ایفای نقش شیخ عزالدین القسام بود. با وجودی که اسعد فضه هنرمند توانمند سوری را برای ایفای این نقش انتخاب کرده بودم، باز هم از این نگران بودم که آیا این هنرمند برجسته می تواند نقش القسام را به خوبی ایفا کند . بیم داشتم که اسعد فضه نتواند ماهیت انقلابی، پرخاشگرانه ، بلاغت القسام و مهارت او را در زمینه سازماندهی و سازندگی انسان های انقلابی به نمایش بگذارد.
دراین میان نگرانی اسعد فضه هم کمتر از نگرانی من نبود. او نیز چند ماه وقت خود را به بررسی شخصیت القسام اختصاص داد و به همین منظور با تعدادی از روحانیون و علمای دین و ائمه مساجد دیدار کرد تا شیوه سخنوری و ارتباط با مردم را از آنان بیاموزد. اسعد فضه به اسناد و منابع موجود درباره مبارزات شهید القسام مراجعه کرد . همه این تلاش ها به این خاطر بود تا بتواند چهره این شخصیت و این شهید بزرگ را به نحو مطلوب نمایش دهد. امروز که به سریال شهید عزالدین القسام نگاه می کنم، احساس می کنم که اسعد فضه برای معرفی چهره واقعی شهید القسام چه بار سنگینی بر دوش داشته است . او نقش القسام را مخلصانه ادا کرده است.
همه اینها نشان می دهد که این شیخ جلیل القدرعزالدین القسام به رغم گذشت سال های طولانی از شهادتش او همچنان در دل های آزادی خواهان تأثیر دارد. من نمی دانم که آیا روح پاک و عطر آگین القسام در همه مراحل تهیه سریال بالای سرمان بوده یا اینکه بازماندگان مراحل جهادگرانه او الهام بخش ما بوده اند. به هر حال سناریست، کارگردان، تهیه کنندگان و هنرمندان دست به دست هم دادند و این اثر به یادماندی و در عین حال سخت و دشوار را تولید کردند. این نکته نیز فراموش نکنم که هنگام ضبط تصاویر این سریال شور و شوق بی نظیری سراسر وجودمان را فراگرفته بود.
چه انگیزه ای موجب شد این سریال را تولید کنید؟
شهید القسام در زمینه رویارویی با سازشکاران به نوعی با حزب الاستقلال روابط دوستانه برقرار کرده بود و اعضا و هواداران این حزب را همواره به شرکت در جهاد و عملیات مسلحانه فرا می خواند. با وجودی که تریبون مسجد جامع الاستقلال پایگاه اطلاع رسانی و جهادی حرکت شیخ عزالدین القسام را تشکیل می داد، ولی سازمان سری و دقیقی که از جوانان مجاهد تشکیل داده بود او را برای آغاز نبرد هم زمان با اشغال گران انگلیسی و یهودیان مهاجر رهنمون ساخت . او ضمن ایجاد یک سازمان قوی و نفوذ ناپذیر ، توانست امکانات مالی و تسلیحاتی برای این سازمان را فراهم کند.
چنانچه اسناد و منابع تاریخی قیام القسام را بازنگری کنید، راهکار انقلابی، توان سازماندهی، رعایت پنهان کاری، بلاغت و سخنوری ایشان، شما را شگفت زده می کند. او همواره این حدیث شریف را به زبان می آورد که «در همه کارها پنهان کاری را رعایت کنید».
در مراحل تولید این سریال به طور مشروح درباره جبهه مشترک دشمنان القسام متشکل از انگلیسی ها و صهیونیست های افراطی و میانه رو بحث کردم و نشان دادم که اختلافات سیاسی و تفاوت دیدگاه های عوامل تشکیل دهنده این جبهه ظاهری است، و همه آنها در غصب سرزمین و غارت و کشتار ملت های منطقه متحد و یکپارچه هستند. همچنین به ماهیت پلید خیانت کاران عرب که با دشمن همکاری می کرده اند اشاره کردم. در این زمینه احمد بیگ را عامل و همکار اشغالگران انگلیسی معرفی کردم که راه خیانت به میهن و همکاری با صهیونیست ها را ادامه داد.
برای آغاز کار فیلمبرداری با چه مشکلاتی مواجه بودید؟
در هر حال با امکانات محدود کار فیلمبرداری را آغاز کردم. به مدت 51روز در داخل استودیو فیلمبرداری شد. فیلمبرداری در برخی شهرها و روستاهای سوریه حدود یکماه طول کشید. گروه به طور شبانه روزی کار می کرد تا سریال را در موعد مقرر تحویل تهیه کنندگان دهد. تلویزیون قطر که نیمی از بودجه سریال را تأمین کرده بود تصمیم داشت در اولین ماه مبارک رمضان آن را پخش کند. به شما بگویم که گروه هنگام فیلمبرداری به هیچ وجه احساس خستگی نکرد، و من این سریال را بهترین کار هنری ام می دانم.
فراموش نکنم که تلویزیون سوریه و بسیاری از ادارات دولتی و نظامی به ما کمک کردند. بندر لاذقیه همه امکاناتش را در اختیارمان قرار داد تا صحنه های بندر حیفا را در آن ضبط کنیم. استانداری طرطوس بازارشهررا دراختیارمان گذاشت تا صحنه های بندر حیفا را در آن ضبط کنیم. وزارت دفاع انواع امکانات نظامی از قبیل سلاح های فرسوده و مواد منفجره تقدیم کرد. در تولید سریال شهید عزالدین القسام بهترین هنرمندان و فیلمبرداران و مهندسان سوری، فلسطینی، مصری و قطری شرکت داشتند و توانستند یک اثر هنری درشأن این مجاهد قهرمان ارائه دهند.
از تولید و پخش این سریال حدود 25سال گذشته است . اکنون چه احساسی نسبت به شهید القسام دارید؟
منبع:ماهنامه شاهد یاران، شماره 55
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}