اسفناج؛ يك برگ و هزار خاصيت
اسفناج؛ يك برگ و هزار خاصيت
اسفناج؛ يك برگ و هزار خاصيت
مقدمه:
مواد مغذي موجود در اسفناج:
محققان حداقل 13 نوع فلاوونوئيد را كه مواد رنگي گياهي سلامتي بخش هستند، در اسفناج شناسايي كرده اند. فوايد اين مواد به اندازه اي بود كه آنها را تشويق به توليد عصاره اسفناج براي استفاده در تحقيقات علمي كرد.
اين رنگدانه هاي گياهي انواع مختلفي مانند كاروتنوئيدها، كامفرول، گزانتين و ... دارند كه در اين قسمت، به برخي از نقش هاي آنها در سلامت بدن اشاره مي شود:
اسفناج و پيشگيري از سرطان:
اسفناج و سلامت استخوان:
اسفناج و پيشگيري از بيماري هاي قلبي ـ عروقي:
بايد توجه داشت كه مقدار زيادي از ويتامين C موجود در اسفناج با پختن از بين مي رود، بنابراين براي حداكثر استفاده از آن بهتر است تا حد امكان اسفناج تازه را به سالاد بيفزاييد يا آن را همراه كمي روغن زيتون و آبليمو مصرف كنيد. فولات موجود در اسفناج هم باعث تبديل هموسيستئين (ماده اي مضر كه افزايش آن در بدن مي تواند باعث ايجاد سكته قلبي و مغزي شود) به مواد بي خطر مي شود.
همچنين مقدار زياد فيبر غذايي يا همان الياف گياهي اسفناج، يكي ديگر از مزاياي آن است، زيرا فيبر غذايي در بدن هضم نمي شود و انرژي هم توليد نمي كند. همچنين با افزايش حجم غذا و ايجاد احساس سيري، به پيشگيري از اضافه وزن و چاقي كه از علت هاي اصلي بيماري هاي قلبي ـ عروقي است، كمك مي كند. كار ديگري كه فيبر انجام مي دهد، كاهش جذب و افزايش دفع چربي ها و مواد مضر است كه به كاهش چربي هاي خون و عدم گرفتگي عروق كمك مي كند.
اسفناج و يبوست:
اسفناج و بيماري هاي التهابي:
اسفناج و عملكرد مغز:
همچنين سبزي هاي برگي سبز مانند اسفناج با داشتن مقاديري ويتامين E به خصوص اگر براي جذب بيشتر با كمي روغن مثل روغن زيتون مصرف شوند، احتمالاً در عملكرد بهتر مغز موثرند.
اسفناج و سلامت چشم:
از نتايج بعضي مطالعات چنين برمي آيد كه جذب اين رنگدانه ها از اسفناج وقتي با تخم مرغ مصرف مي شوند، افزايش مي يابد.
آيا اسفناج منبع خوبي از آهن است؟
آهن اسفناج در مقايسه با منابع آهن حيواني يا هم مانند گوشت قرمز، جذب كمي دارد، بنابراين به تنهايي قادر به تأمين نياز بدن به آهن نيست. توجه به اين مسأله به ويژه در گروه هاي در معرض خطر كمبود آهن مانند كودكان و نوجوانان در حال رشد، دختران و زنان بار دار و شيرده حائز اهميت است.
براي افزايش جذب آهن از اسفناج بهتر است آن را همراه با منابع غذايي ويتامين C و اسيدي مانند پرتقال و ليموترش يا آب آنها مصرف كنيم.
در اين قسمت نگاتي در مورد مصرف اسفناج و احتياط هاي لازم براي بعضي بيماران آورده شده است:
اسفناج واگزالات ها:
ضمناً افراد معمولي نيز بايد در خوردن اسفناج افراط نكنند و نبايد هر روز آن را مصرف نمايند.
اسفناج و پورين ها:
در اين بخش نكات مهمي در مورد خريد، نگهداري و آماده سازي اسفناج آورده شود:
خريد و نگهداري اسفناج:
اسفناج تازه را در يك كيسه پلاستيكي به صورت غير فشرده بگذاريد و در محل نگهداري ميوه و سبزي يخچال نگهداري كنيد. با اين روش اسفناج تا چند روز تازه مي ماند. براي نگهداري اسفناج در يخچال، از شستن آن اجتناب كنيد و يا در صورت شستن، آب آن را بگيريد و كاملاً خشك كنيد، زيرا رطوبت باعث فاسد شدن اسفناج مي شود.
همچنين بهتر است تا حد امكان اسفناج را به اندازه مورد نياز روزانه و تازه تهيه كنيد و از نگهداري اسفناج پخته به مدت بيش از چند ساعت پرهيز نماييد و آن را به صورت پخته فريز نكنيد.
نكات مهم براي آماده سازي و مصرف اسفناج:
اگر مي خواهيد اسفناج را در سالاد استفاده كنيد، مي توانيد آب آن را بگيريد و آن را خشك كنيد، اما گر مي خواهيد اسفناج را بپزيد، لازم نيست نگران خشك بودن آن باشيد، چون آب باقيمانده در اسفناج به پخت بهتر آن كمك مي كند.
بياييد براي بهره مندي از فوايد و مواد مغذي موجود در اسفناج، آن رادر برنامه غذايي خود بگنجانيم.
منبع:نشريه دنياي تغذيه، شماره 91.
/ج
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}