توليد برق از انرژي باد به روشي ساده


 

نويسنده:احسان مرادي مطلق




 
در اين مقاله ، توليد از انرژي باد به روشي ساده و با وسايل ساده در مناطق كوهپايه اي تشريح شده است

هدف طرح
 

1. استفاده از انرژي هاي تجديدپذير مانند انرژي باد در كوهپايه هاي جنوبي زاگرس غربي
2. توليد برق در مناطق كوهپايه اي

مزاياي طرح
 

1. استفاده از وسايلي كه مي توان آنها را به راحتي و تقريبا ارزان خريدار و يا در وسايل بازيافتي پيدا كرد.
2. استفاده از انرژي باد كه در دامنه هاي جنوبي رشته كوه زاگرس(به ويژه كوهپايه هاي جنوبي كبير كوه) بيشتر اوقات از سمت كوه به سمت جنوب آن جراين دارد.
3. قابل استفاده براي روستايي ها و مناطق عشايري كه به شبكه برق سراسري دسترسي ندارند.
4. قابل استفاده بر روي پشت بام خانه ها يا روي تپه هاي اطراف .
5. روشنايي بخشيدن به محل نگهداري دام ها در مناطق دور افتاده عشايري و روستايي.
6. بالا بردن ولتاژ خروجي توسط مدارهاي الكترونيكي .
7. استفاده از وسايل بازيافتي .

وسايل مورد نياز
 

1. مقداري سيم رساناي مسي .
2. دينام 12 يا 24 ولتي اتومبيل.
3. پره سه تايي پنكه زميني خانگي يا پره هاي تهويه هاي بزرگ يا متوسط .
4. سه پايه نگهدارنده .
5. برد الكترونيكي سوئيچ كننده .
6. لامپ يا مقاومت هاي 12 يا 24 ولتي .

شرح كار
 

جريان همرفتي پديده اي است كه در مايعات و گازها در اثر اخلتاف دما به وجود مي آيد . از جريان همرفتي گازها ، اينجا هوا ، مي توان براي توليد انرژي الكتريكي استفاده كرد. نتيجه جريان همرفتي هوا در طبيعت ، اگر كم باشد "نسيم" و اگر زياد باشد "باد" خواهد بود. بادها و نسيم هاي پيوسته بيشتر در سواحل درياها و اقيانوس ها شكل مي گيرد ، به همين دليل نيرواه هاي بادي توليد برق موجود در جهان بيشتر در اين مناطق ساخته ومورد بهره برداري قرار مي گيرند . اما جريان همرفتي هوا يا بادي هاي تقريبا دائمي ، در مرز ميان رشته كوه هاي مرتفع و دشت هاي گرم و سوزان نيز وجود دارد ؛ زيرا هواي خنك و سنگين (با چگالي نوك زياد) نوك اين كوه ها و رشته كوه ها به سمت دشت هاي گرم جاري شده و هواي سبك و گرم ( با چگالي كم) دشت هاي گرم را با سمت بالا مي راند تا جايگزيني براي هواي نوك كوه ها باشد . در استان خوزستان ، شهرستان انديمشك و غرب شهر حسينيه كه كوهپايه هاي رشته كوه زاگرس محسوب مي شود، مي توان چنين منطقه اي را مشاهده كرد كه در آن بادها و نسيم هايي تقريبا دائمي از سمت كبير كوه به سمت جنوب شرقي (شهر حسينيه) روان است (واقعيت اين امر را مسافراني كه حداقل يك شب در شهر حسينيه مانده اند ، با تمام وجود حس كرده اند.)
با سرهم كردن وسايل ذكر شده بالا به شيوه اي كه در تصوير مي بينيد ، مي توان از اين بادها انرژي الكتريكي توليد كرد . بسته به تعداد و نحوه كارگذاري توربين هاي بادي و مدارهاي الكترونيكي ، مي توان برقي با ولتاژ بيشتر هم توليد و ذخيره كرد.
احسان مرادي مطلق دبير فيزيك در استان خوزستان است . او وبلاگي هم به نشاني ketabephysics .blogfa.com دارد .
پست الكترونيك :
olometajrobi@gmail.com
* بخشي "ايده هاي نو" محلي است براي ارائه طرح ها و ابتكارات شما كه ممكن است به ثبت رسيده يا تنها در حد طرحي پيشنهادي باشند . "دانشمند" اين طرح ها را بي داوري منتشر مي كند و قضاوت در مورد آنها را به خود شما وامي گذارد . شما مي توانيد طرح ها و ابتكارات خود و همچنين نقدهايتان بر ايده هاي منتشر شده را براي ما ارسال كنيد . شرايط ارسال مطالب در صفحه شناسنامه مجله درج شده است .
منبع:ماهنامه دانشمند شماره 565