داستان هاي كوتاه از حماسه هاي بزرگ


 





 
چند سال پيش و به طور مشخص يك هفته پيش از آزاد سازي جنوب لبنان در تاريخ 25/5/ 2000 حاج عماد مغنيه براي آزاد سازي پايگاه شبه نظاميان ارتش «آنتوان لحد مزدور رژيم صهيونيستي در محور «عَرَمتا در منطقه اشغالي جزين برنامه ريزي كرد و شخصا بر اجراي اين عمليات نظارت داشت. او همچنين طرح ربودن تعدادي از نظاميان رژيم صهيونيستي را در مرز فلسطين اشغالي به منظور مبادله آن ها با اسيران لبناني از جمله سمير قنطار در زندان هاي فلسطين اشغالي برنامه ريزي كرد، و با حضور مستقيم در منطقه آزاد شده جنوب لبنان، رزمندگان مقاومت را براي اجراي موفقيت آميز اين عمليات راهنمايي كرد. فرازهايي از جزئيات و چگونگي اجراي اين عمليات را از زبان يكي مسئولان حزب اللّه با هم مي خوانيم:
شيخ نبيل قاووق مسئول حزب اللّه در جنوب لبنان درباره چگونگي يورش رزمندگان مقاومت اسلامي به پايگاه عرمتا و آزاد سازي آن مي گويد: «رزمندگان براي آزادسازي اين پايگاه كه از پايگاه هاي محوري شبه نظاميان مزدور رژيم صهيونيستي «ارتش آنتوان لحد در جنوب لبنان بود، براي اولين بار از يك كاميونت ضد گلوله استفاده كردند. در اين كاميونت سه تن مواد منفجره كارگذاري شد، و اين محموله براي انهدام اين پايگاه و به هلاكت رساتدن شبه نظاميان مستقردر آن كفايت مي كرد. آنگاه يك رزمنده شهادت طلب، خودرو را به سوي پايگاه مزبور هدايت كرد و در نتيجه انهدام پايگاه و استحكامات آن ده ها تن از نظاميان صهيونيست و مزدوران مستقر در آن به هلاكت رسيده يا زخمي شدند. اين عمليات كيفي به سردرگمي و روحيه شكست خورده صهيونيست ها و ارتش آنتوان لحد افزود، و موجب شد نيروهايي كه جان سالم به در برده بودند از اين پايگاه فرار كنند».
اين مقام حزب اللّه مي افزايد: «حاج عماد مغنيه در ادامه تلاش براي آزاد سازي جنوب لبنان از لوث وجود صهيونيست ها و مزدوران شان، طرح آزاد سازي پايگاه استراتژيك البياضه را تدارك ديد، كه به آزاد سازي آن منجر گرديد. پايگاه البياضه نيز يكي از پايگاه هاي محوري به شمار مي رفت كه بر دشت منطقه صور مشرف بود. حاج رضوان بر روند عمليات آزاد سازي اين پايگاه نظارت داشت و رزمندگان مقاومت اسلامي در اين عمليات براي اولين بار از تانك هاي «تي-54 ساخت روسيه استفاده كردند».
از سوي ديگر ناظران و آگاهان لبناني بر اين باورند كه در نتيجه عمليات بزرگ و كيفي كه در پايگاه عرمتا و البياضه به مورد اجرا گذاشته شد، و عملياتي كه پيش از آن تحقق يافت، تلفات سنگيني براي اشغالگران در پي داشت، و به فريادهاي اعتراض آميز صهيونيست ها براي عقب نشيني هر چه سريع تر از جنوب لبنان افزود. در حقيقت عمليات چريكي و پارتيزاني رزمندگان مقاومت كارايي نيروي هوايي و واحدهاي زرهي ارتش رژيم صهيونيستي را در جنوب لبنان مختل كرده بود، و در پي اين عمليات شمارش معكوس شكست كامل ارتش اسرائيل در جنوب لبنان پس از 22 سال اشغال و جنگ و تجاوز آغاز گرديد كه با خروج آخرين نظاميان صهيونيست از جنوب لبنان به استثناي منطقه كشتزارهاي شبعا در روز 5/25/ 2000 تجلي يافت.
شيخ نبيل قاروق كه حدود 20 سال است مسئوليت حزب اللّه در جنوب لبنان را بر عهده دارد، و خاطرات فراواني از صحنه هاي حماسي و جهاد مردم سرزمين جبل عامل در رويارويي با اشغالگران صهيونيست در ذهن دارد، نقش شهيد حاج عماد مغنيه را در پيروزي هاي بزرگ مردم لبنان تعيين كننده توصيف مي كند.
اين مقام حزب اللّه در ادامه بيان خاطرات خود از لحظه هاي ماندگار مقاومت و آزادي جنوب لبنان مي افزايد: «روز يكشنبه بيستم ماه مي سال 2000 اهالي روستاي اشغالي القنطره به منظور گرامي داشت يكي از فرزندان خود در روستاي آزاد شده الغندوريه مراسم ختمي برگزار كرده بودند. روستاهاي القنطره و الغندوريه در دامنه هاي شمالي و جنوبي دشت استراتژيك وادي الحجير قرار دارند. ظهر همان روز يكي از افسران گردان فنلاندي وابسته به نيروهاي سازمان ملل متحد مستقر در جنوب لبنان با من تماس گرفت و درباره ماهيت تحركات اهالي روستاهاي جنوب لبنان در نزديكي گذرگاه ارتباطي مناطق آزاد و مناطق اشغالي جنوب لبنان در محور الغندوريه پرسش هايي را مطرح كرد. افسر مزبور پرسيد كه نكند اهالي جنوب در صدد برآمده اند از گذرگاه الغندوريه به سوي روستاي اشغالي القنطره پيشروي كنند؟ به او گفتم كه از اوضاع الغندوريه هيچ اطلاعي ندارم.»
شيخ قاووق اضافه كرد: «چند ساعت نگذشته بود كه به من خبر دادند هزاران تن از اهالي جنوب همراه تعدادي از رزمندگان مقاومت با خودروهاي شخصي و يا پياده گذرگاه الغندوريه را پشت سر گذاشته و به سوي روستاهاي القنطره و دير سريان و الطيبه در حال پيشروي هستند. در همين حال نيروهاي مزدور وابسته به ارتش آنتوان لحد از پايگاه هاي خود فرار كرده و به پايگاه هاي منطقه مرجعيون پناه برده اند. اين در حالي است كه نيروهاي سازمان ملل متحد، حيرت زده ناظر اوضاع هستند و آنچه اتفاق مي افتد از نظر آن ها باور كردني نبود».
مسئول حزب اللّه در جنوب لبنان در ادامه بازگو نمودن خاطرات خود گفت: «شامگاه يكشنبه و پس از پايان اولين مرحله آزاد سازي منطقه وادي الحجير، شهيد حاج عماد مغنيه به منطقه آمد و با فرماندهان مقاومت جلسه تشكيل داد. در آن جلسه فوق العاده طرحي به منظور ادامه پيشروي همزمان اهالي جنوب با هماهنگي رزمندگان مقاومت از طريق گذرگاه هاي ارتباطي به سوي مناطق اشغالي به تصويب رسيد، و اين طرح از ساعت هاي بامداد روز دوشنبه به مورد اجرا گذاشته شد. در اين روز هزاران تن از اهالي جنوب از گذرگاه ارتباطي شقرا و دشت وادي سلوقي را پشت سر گذاشته و به سوي روستاهاي مرزي حولا، مركبا، طلوسه و رب ثلاثين در حال پيشروي هستند. در چنين شرايطي شبه نظاميان مزدور و وابسته به ارتش آنتوان لحد دچار سردرگمي شده و سراسيمه خود را تسليم رزمندگان مقاومت و واحدهاي ارتش لبنان مي كردند، و يا اسلحه و تجهيزات و اسناد و مدارك خود را بر زمين نهاده و به سوي فلسطين اشغالي فرار مي كردند. اين برنامه ها در روزهاي بعد تكرار شد و اهالي جنوب با پشتيباني رزمندگان مقاومت به سوي شهرهاي بزرگ الناقوره و الخيام و مرجعيون و همه روستاهاي مرزي پيشروي كرده و آن ها را آزاد كردند».
شيخ نبيل قاووق به مهم ترين رويدادهاي اين حركت آزادي بخش مردمي اشاره كرده و مي گويد: «در چنين شرايطي نظاميان رژيم صهيونيستي و شبه نظاميان ارتش آنتوان لحد به گلوله باران اهالي بي دفاع هنگام گذر از گذرگاه هاي ارتباطي به سوي مناطق اشغالي مبادرت كردند، كه در نتيجه اين اقدام شماري از مردم شهيد و يا زخمي شدند. سيدحسن نصراللّه دبيركل حزب اللّه در واكنش به اين اقدام با من تماس گرفت و از من خواست با تيمور گوگسل سخنگوي نيروهاي سازمان ملل متحد مستقر در جنوب لبنان تماس بگيرم و از او بخواهم پيام شديداللحني را به اسرائيلي ها ابلاغ كند. مفاد پيام دبيركل حزب اللّه از اين قرار بود كه اگر تا يك ساعت ديگر گلوله باران غير نظاميان را متوقف نكنند، رزمندگان مقاومت اسلامي شهرك هاي صهيونيست نشين شمال فلسطين اشغالي را موشك باران خواهد كرد. گوگسل بي درنگ با ايهود باراك نخست وزير وقت رژيم صهيونيستي تماس گرفت و تهديد آقاي نصراللّه را به او ابلاغ كرد. باراك كه به منظور بررسي رويدادهاي جاري در جنوب لبنان با اعضاي كابينه جلسه اضطراري تشكيل داده بود، بي درنگ متعهد شد گلوله باران اهالي و غير نظاميان را متوقف كند».

در آن روزها، خبر رويدادهاي جنوب لبنان و حركت رهايي بخش مردمي به سوي مناطق اشغالي سريع تر از برق در ساير مناطق لبنان منتشر شد و هزاران تن از مردم ساير مناطق آزاد شده به كمك هموطنان خود شتافتند. اين حركت همگاني موجب شد هزاران تن از مزدوران خود را تسليم رزمندگان مقاومت و نيروهاي مردمي كرده، و نظاميان صهيونيست با مشاهده اين صحنه هاي درخشان ناگزير سلاح هاي سنگين خود را رها كرده و به سوي سرزمين هاي اشغالي فلسطين فراركردند. ولي در اين ميان اين پرسش به ذهن مي رسد كه شهيد حاج عماد چه نقشي در اين رويدادها داشت؟
مسئول حزب اللّه در جنوب لبنان در اين باره مي گويد: «حاج رضوان كه اين حركت همگاني را برنامه ريزي كرده بود همواره در ميدان و در كنار رزمندگان مقاومت حضور داشت. مسئوليت حمايت از جان و مال مسيحيان ساكن مناطق در آستانه آزادي را بر عهده گرفت و از هر گونه حركت هاي انتقام جويانه و يا بروز بي نظمي به شدت جلوگيري به عمل آورد. در اين ميان اسناد و مدارك شبكه هاي جاسوسي رژيم صهيونيستي در لبنان به غنيمت گرفته شد كه ضربه امنيتي شديدي به طرح ها و برنامه هاي رژيم صهيونيستي در لبنان وارد آورد».
شيخ نبيل قاووق مي افزايد: «شهيد حاج عماد مغنيه فرمانده مقاومت در نخستين روز عقب نشيني اسرائيلي ها از منطقه مرجعيون، از من خواست همراه اولين كاروان اهالي جنوب به اين منطقه عزيمت كنم و مسيحيان ساكن شهرهاي مرجعيون، القليعه و روستاهاي اطراف آن را مطمئن كنم كه جان و مال و ناموس آنان محفوظ است و جنبش مقاومت از آنان حمايت مي كند. هنگامي كه به منطقه رسيدم، جاده ها و خيابان هاي اين منطقه را خالي از جمعيت يافتم. مردم در كليساها تجمع كرده بودند و به دعا و نيايش مي پرداختند».
اين مقام حزب اللّه گواهي رئيس كميته بين المللي صليب سرخ در مورد برقراري آرامش در مناطق آزاد شده جنوب را افتخارآفرين مي خواند و مي گويد: در پايان خروج نظاميان صهيونيست از جنوب لبنان رئيس كميته بين المللي صليب سرخ با من ديدار كرد و از برخورد مقاومت با مردم ساكن مناطق اشغالي تجليل و قدرداني به عمل آورد. او در اين ديدار تأكيد كرد كه در اسناد سازمان صليب سرخ ديده نشده كه ارتشي شكست خورده باشد، و ارتش پيروزمند وارد مناطقي شده باشد، و اقدامات تجاوزگرانه و ناپديد شدن افراد و يا تجاوز به مال و ناموس مردم اتفاق نيفتاده باشد. برقراري آرامش در مناطق آزاد شده و عدم تعرض به جان و مال و ناموس شهروندان مناطق آزاد شده يك تحول استثنايي بود.
پس از گذشت شش سال از آزادي سرزمين هاي اشغالي جنوب لبنان و در پي مخالفت رژيم صهيونيستي با آزادي اسيران لبناني از جمله سميرالقنطار از زندان هاي فلسطين اشغالي، سيدحسن نصراللّه دبيركل حزب اللّه چند بار به رژيم صهيونيستي و مجامع بين المللي هشدار داد اگر براي آزادي اسيران لبناني اقدام نشود، رزمندگان مقاومت اسلامي ناچار خواهد شد تعدادي از نظاميان صهيونيست را به اسارت بگيرند تا با اين روش به رژيم صهيونيستي فشار وارد كنند، به مبادله آن ها با اسيران لبناني تن دهد. آقاي نصراللّه چند بار اين تهديدات را تكرار كرد، ولي صهيونيست ها انگار نه انگار هيچ ترتيب اثري به اين تهديدها ندادند. در نتيجه يكدندگي و دهن كجي اسرائيلي ها به هشدارها و تهديدهاي دبيركل حزب اللّه، حاج عماد مغنيه ابتكار عمل را به دست گرفت و طرح به اسارت گرفتن تعدادي از نظاميان صهيونيست را در مرز لبنان و فلسطين اشغالي تدارك ديد، و اين طرح را شامگاه روز يكشنبه يازدهم ژوئيه سال 2006 در محور عيتاالشعب در مرز فلسطين اشغالي به مورد اجرا گذاشت.
منابع موثق در مقاومت اسلامي لبنان در اين باره فاش كرده اند كه حاج رضوان براي اجراي دقيق اين عمليات يك تيم عملياتي متشكل از چهار دسته تشكيل داد: دسته اول مأموريت داشت خودروهاي زرهي گشتي نظاميان صهيونيست را هدف موشك هاي «آر پي جي هفت قرار دهد. دسته دوم وظيفه داشت با مسلسل هاي سبك و نيمه سنگين از ساير دسته هاي ضربتي پشتيباني كند. دسته سوم مأموريت يافت به نيروهاي كمكي اسرائيلي ها رسيدگي و آن ها را زمين گير كند. به دسته چهارم مأموريت داده شده بود از سيم خاردار مرز عبور كند و چند نظامي صهيونيست را به اسارت بگيرد و به داخل سرزمين لبنان منتقل كند.
منابع موثق تأكيد كردند كه حمله رزمندگان مقاومت اسلامي به گونه اي سريع و ضربتي انجام گرفت كه خودروي زرهي ارتش رژيم صهيونيستي منهدم گرديد و سرنشينان آن به هلاكت رسيده و يا زخمي شدند.
دسته چهارم از رزمندگان مقاومت بي درنگ يك نظامي زخمي اسرائيلي و جسد يك نظامي ديگر را با بلانكارد به داخل اراضي لبنان انتقال داده و آن ها را توسط يك دستگاه خودرو غير نظامي از صحنه دور كرده و به جاي امني انتقال دادند. در پي اين حمله، دو دستگاه خودروي زرهي ارتش اسرائيل با شش سرنشين از راه رسيده و با رزمندگان مقاومت اسلامي درگير شدند كه در جريان درگيري با نيروهاي مقاومت كشته و يا زخمي شدند.
منابع آگاه در مقاومت اسلامي گفته اند كه رزمندگان اين جنبش طوري آموزش ديده بودند تا در جريان عمليات به خودروهاي زرهي ارتش رژيم صهيونيستي آسيب جزئي وارد كنند، تا سرنشينان آن را زنده به اسارت بگيرند. ولي گلوله هاي «آر پي جي هفت به قسمت بدنه ميانه خودروي زرهي و به سمت صندلي نظاميان اسرائيلي به نام هاي «گولد فاسر و «الدادا ريغيف» اصابت كرده كه يك نفرشان در جا به هلاكت رسيده و ديگري به شدت زخمي شده بود. دو تن ديگر از سرنشينان خودروي منهدم شده از درب هاي آن طرف خودرو پياده شدند و در جنگل هاي منطقه متواري شدند.
پس از انتقال دو نظامي اسير اسرائيلي به عمق اراضي لبنان، يك دسته از رزمندگان مقاومت به منظور پاكسازي آثار خون نظاميان اسير شده، خودروهاي منهدم شده آنان را با مقاديري بنزين آتش زدند، تا اسرائيلي ها كه براي تحقيق و بررسي به منطقه عمليات مي آيند، نتوانند تشخيص دهند كه نظاميان اسير شده زنده هستند و يا به هلاكت رسيده اند.
يكي از فرماندهان مقاومت فاش كرده كه حاج عماد مغنيه شب عمليات ميهمان يكي از فرماندهان مقاومت در جنوب لبنان بود، و برخلاف معمول چند ساعت قبل از آغاز عمليات با او خداحافظي كرد. ميزبان در اين حال شگفت زده شده و از حاج عماد خواست براي صرف شام بماند، ولي حاج عماد به ميزبان مي گويد كه كار مهم و فوري در پيش دارد و بايد برود، سپس از ميزبان مي خواهد براي او دعا كند. حاج عماد پس از انجام موفقيت آميز عمليات اسارت دو نظامي رژيم صهيونيستي به سراغ ميزبان شب پيش خود رفت و درباره نامگذاري عمليات با يكديگر به مشورت و رايزني پرداخت. حاج عماد عناويني را پيشنهاد كرد، ولي همرزم او نام وعده صادق را به حاج عماد پيشنهاد كرد، و هر دو بر سر اين نام به توافق رسيدند. همرزم حاج عماد در توجيه انتخاب نام وعده صادق گفته بود كه آقاي نصراللّه چند بار وعده داده كه اسيران لبناني دربند رژيم صهيونيستي را آزاد خواهد كرد و شايسته است با اين نامگذاري حق او را ادا كنيم.
چند ساعت نمي گذرد كه آتش جنگ 33 روزه ميان رژيم صهيونيستي و مقاومت اسلامي لبنان به بهانه تلاش براي آزادي دو اسير اسرائيلي ولي با هدف نابودي حزب اللّه آغاز مي شود، و حاج عماد مغنيه به جبهه هاي جنگ باز مي گردد، و اين جنگ نابرابر را به نحو چشمگيري اداره مي كند كه به شكست ذلت بار اسرائيل و پيروزي شكوه مند حزب اللّه منجر مي شود.
اكنون كه 9 سال از آزادي جنوب لبنان و 3 سال از جنگ 33 روزه ژوئيه گذشته است، مقاومت اسلامي لبنان به يكي از قدرت مندترين ارتش هاي منطقه تبديل شده كه رژيم صهيونيستي از درگير شدن مجدد با حزب اللّه به شدت پرهيز مي كند. همچنين حضور نظامي، سياسي و نيز پايگاه مردمي حزب اللّه در جامعه لبنان به قدري چشمگير شده كه همه گروه هاي سياسي و طوايف لبنان و مقامات آن كشور براي آن احترام قايل هستند.
منبع:ماهنامه شاهد یاران، شماره 49