چهارمين دوره ي تاريخي امامت(2)
چهارمين دوره ي تاريخي امامت(2)
چهارمين دوره ي تاريخي امامت(2)
4)تولد كودكي در خاندانش از نسل پيامبر (ص)
«اين نبرنگ، بي نتيجه بود، زيرا دختر مأمون، هرگز فرزندي نياورد» (يعقوبي، 1348 ، 454).
تلاش هاي سياسي، اجتماعي امام جواد (ع)
1) تبيين جايگاه امامت واهل بيت (ع) در مناظرات
يحيي بن اكثم، قاضي دربار عباسيان است. مي گويد: «روزي نزديك تربت پيامبر(ع)، امام جواد (ع)را ديدم، با او در مسائل مختلفي به مناظره پرداختم و همه را پاسخ داد. گفتم: به خدا سوگند و مي خواهم چيزي را از شما بپرسم ولي شرم دارم. امام (ع) فرمود:من پاسخ را بدون اين كه پرسشت را به زبان آوري مي گويم، مي خواهي بپرسي امام كيست؟گفتم: آري به خدا سوكند پرسشم همين است. فرمود: امام منم. گفتم: نشانه اي بر اين ادعا داريد؟ در اين هنگام چوبي كه در دست امام بود، به سخن آمد و گفت: او مولاي من و امام اين زمان و حجت خداست» (كليني، 1388، 353).
امام جواد (ع) در راستاي تبيين جايگاه امامت اسلامي و شيعي و معرفي خويش، به عنوان امام د راهنما و هادي امت، در مناظرات و مصاحبه هاي فردي و سؤال و پرسش هايي كه از ايشان شده، اين مهم را توضيح مي دادند.
كليني به سند خودش از علي بن اسباط، چنين نقل كرده كه:
«قال: رأيت ابا جعفر (ع) و قد خرج عليّ فاخذت النظر اليه و جعلت انظ الي رأسه و رجليه لاصف قامته و لا ثحابنا بمصر، بيننا ان كذلك حتي قعد، فقال: يا علي: ان الله احتج في الامامهًْ بمثل ما احتج في النبوهًْ، فقديحبوز ان يؤتي الحكم صبياً و يبوز ان يعطاها، و هو ابن اربعين سنهًْ» (كليني، 1388 ، 1/ 358)؛ علي بن اسباط گفت: امام جواد (ع) را ديدم و حال آن كه به سوي من مي آمد.من به او نگاه مي كردم، به سر و قدم هايش مي نگريستم، تا اين كه هنگامي كه به مصر مي روم، هيئت و شكلش را براي افرادمان ترسيم كنم. در حالي كه من چنين نگاهي مي كردم، ايشان نشست و فرود: اي علي، خداوند حجت آورده در بحث امامت، چنان كه حجت آورده در بحث نبوت، پس جايز است كه حكم را در كودكي (مانند عيسي(ع) و يا در چهل سالگي مانند پيامبر اكرم (ع) بدهد.)
«برخي از شيعيان هم در امامت امام جواد (ع) به دليل كودكيش، دچار ترديد شدند تا اين كه عده اي از اكابر علماي شيعه و فقها و متكلمين به مكه رفتند، امام را در مكه ملاقات نمودند و از ايشان درباره ي معارف ديني پرسيدند، همه را به خوبي و كامل ترين وجه آن، پاسخ فرمودند و براي آنها روشن نمودند كه ايشان حجت الهي هستند و همه، اعتراف به امامتش نمودند. و در خصوص كساني كه در نهايت شك درباره ي ايشان بودند از قبيل وابستگان به دربار و مترفين و وعاظ السلاطين، امام (ع) در برابر آنها حجت هاي خاصه اي آوردند كه حق را روشن سازند و حقيقت را حفظ نمايند. آنان نيز همگي در دل به امامت ايشان اعتراف نمودند» (الشاكري، 1419 هـ 89).
از همه مهم تر، ماجراي جلسه اي عظيم بود كه در رأس آن، يحيي بن اكثم پرسشي درباره ي قتلي كه به وسيله ي محرم انجام شده بود، پرسيد. امام جواد (ع)، يازده سؤال دو طرفي از او پرسيدند و يحيي خجالت زده عقب نشيني كرد. در اين حال همگان به عظمت علمي و مكانت و جايگاه امام جواد (ع) به طور كامل پي بردند. در همه ي موارد، امام (ع) نشان دادند كه كمي سن، مانع از بحث امامت و ظهور كمالات لايق به شأن والاي امامت نيست.
2)اثبات عدم اهليت ديگران براي رهبري امت
از آن حضرت (ع)، رواياتي به صورت كنايي و رواياتي با صراحت و اقداماتي روشن نقل گرديده كه به نمونه هايي از آن اشاره مي كنيم. در پاسخ به سؤال فردي كه ملازم مأمون است و ازآن حضرت (ع) درباره ي ملازمت با او مي پرسد، چنين مي فرمايد:
«من اصغي الي ناطق فقد عبده فان كان الناطق عن الله فقد عبدالله و ان كان الناطق ينطق عن السان ابليس فقد عبد ابليس» المحمودي، 1385 هـ، 41)؛ هركس به گوينده ي سخني گوش فرادهد،او را پرستيده، اگر گوينده، از جانب خدا سخن مي گويد، آن فرد با شنيدن سخن گوينده، خدا را پرستش نموده و اگر گوينده از زبان ابليس سخن مي گويد، شنونده ابليس را اطاعت كرده و پرستيده است.
آن حضرت (ع)، در باب تقيه پيروان خويش را با ارشاداتي فراوان، و پيروان خود را در مبارزه، امر به تقيه فرموده است.
3)ارتباط صميمي بين امام جواد(ع) و شيعيان
4)عمل به تقيه، لزوم استتار در مبارزات مرامي و سياسي، عقيدتي
1)در عصه ي تقابل با نظام سياسي؛
2)در عرصه ي تقابل با مخالفين.
در دو عرصه يادشده هم خود عمل فرموده و هم تأكيد فراوان داشتند كه پيرامون شان به آن عمل نمايند.
شيخ طوسي در ابواب تقيه، روايتي را از آن حضرت بيان مي كند، كه مفهومش چنين است:
«قال: کتب رجل من بني هاشم الي ابي جعفر الثاني (ع): اني كنت نذرت نذراً منذ سنين ان اخرج الي ساحل من سواحل البحرالي ناحيتنا مما يرابط فيه المتطوعهًْ نحو مرابطهم بجدهًْ و غيرها من سواحل البحر، افتري جعلت فداك، انه يلزمني الوفاء به او يلزمني؟ او افتدي الخروج الي ذلك لموضع بشيء من ابواب البر، لا صير اليه ان شاءالله تعالي، فكتب اليه بخطه،قراءته :ان كان سمع منك نذراً حد من المخالفين فالوفاء به ان كنت تخاف شنعته، و الافاصدف ما نوبت من ذلك في ابواب البرّ» (السيد الحسيني القزويني، 1419 هـ، 126)؛ مردي از بني هاشم به امام جواد(ع)، نامه اي نگاشت و پرسيد كه من سال هاست نزري نموده ام كه به سواحل دريا براي نگهباني و مرزباني خارج شدم و به جده بروم، آيا بايد به اين نذر وفاكنم يا اين كه مي توانم به جاي آن، كار خير ديگري انجام دهم؟ حضرت با دست خط مبارك خودشان نوشتند: اگر مخالفين، از نذر مطلع شده و از سرزنش هاي آنان بيم داري، بايد به اين نذر وفاكني، و اگر نشنيده اند و سرزنشي در كار نيست، مي تواني به جاي آن كار خير ديگري را انجام دهي.
امام (ع)دراين دست خط مبارك، عنصر تقيه را در رفتار شيعه و لزوم عمل بروفق آن را مطرح نموده اند.
5) پشتيباني از نهضت هاي علويان
«ويبدوامن سير الاحداث ان العباسين قد اجبر وا علي تغيير الوالي و تعيين الفضل بن محمد الكندي والياً جديداً علي مدينهًْ الكوفهًْ الرجل الذي رجا الي المكندهًْ السياسيهًْ للتخلص من الثورهًْ... و هذا بعد استشهاد علي بن موسي الرضا(ع)» (عبدالزهرا عثمان محمد، 1408هآ، 139)؛ و از خلال حوادث تاريخي دانسته مي شود كه عباسيان مجبور شدند والي كوفه را تغيير داده و به جاي وي فضل بن محمد كندي را بگمارند، هم او كه به مكر و خدعه سياسي دست يازيد تا از انقلاب و نهضت كوفه در امان بماند. واين حوادث بعد از شهادت امام علي بن موسي الرضا(ع) رخ داد.
همچنين نهضت عبدلرحمان بن احمد علوي، و نهضت محمد بن قاسم، كه تحت عنوان نهضت بزرگ علوي نام گرفت. در همه ي اين نهضت ها، عنواني وجود دارد در تاريخ كه «التجا والي محمد بن علي الجواد(ع)»؛ آنها به محمد بن علي جواد(ع) پناه مي بردند.
6) ايجاد شبكه ارتباطي وكالت
«كارگزاران امام در بسياري از استان ها، مانند اهواز، همدان، سيستان، بصره، واسط و بغداد و مراكز شيعي يعني كوفه و قم، پخش شده بودند» و (الشاكري، 1419 هـ، 152).
«گسترش نفوذ تشيع در آن زمان، در مصر، بر اثر هجرت بسياري از محمد ثان كوفه، همچون محمد بن محمد بن اشعث، احمدبن سهل،حسين بن علي مصري و اسماعيل بن موسي الكاظم (ع) به مصر، و فعاليت آنان در آن سرزمين بوده است» (الشاكري، 1419، 220).
در حيطه هاي مختلف ديگر امام، فعاليت هاي گسترده اي داشته اند كه از جمله آنها حيطه و عرصه ي علمي است كه در همان دوران طفوليت در جلسات فراواني پيش آمده و در همه آنها، همچون پدر گرامي اش علي بن موسي الرضا(ع)، پيروز و فاتح و راه گشا و جهت دهنده بوده است.
معتصم و امام جواد(ع)
او امام(ع)را متهم به خروج و شورش كرد، تا بتواند تضييقات بيشتري را فراهم نمايد.
معتصم به امام جواد (ع) چنين گفت:«تو قصد داشتي بر ضد من قيام كني و آن حضرت سوگند ياد كرد كه چنين قصدي نداشته، معتصم، شاهدان دروغين را احضار كرد و آنها نيز شهادت خود را تأييد كردند و امام (ع) كه ديد اين حركت توطئه اي برضد ايشان است، بر آنان نفرين كرد» (خضري، 1386 ، 286).
معتصم زمينه شهادت امام (ع)رافراهم ساخت. او با استفاده از دختر برادرش ام الفضل، امام جواد (ع) را به وسيله سم به شهادت رسانيد. اين واقعه در سال 220 هجري قمري در حالي كه امام (ع) بيش از 25 سال نداشت روي داد و عملاً امامت شيعي به فرزند بزرگوارشان امام هادي (ع)انتقال يافت.
منبع: دانشگاه علوم اسلامی رضوی ع ،دو ماهنامه اندیشه حوزه(81/82) ،1389
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}