نقش ليزر کم توان در درمان بيماري ها


 

نويسنده: دکترمحمد مقدري




 
امروزه ليزر با تغييراتي که انسان بر آن اعمال کرده در خدمت بخش هاي بسياري در جامعه از جمله صنعت، علوم فضايي، مهندسي و پزشکي درآمده است. در پزشکي نوين نيز با استفاده از انواع ليزر خدمات بي نظيري دراين علم صورت گرفته است. ليزرها در پزشکي به سه دسته کلي: ليزرهاي پرتوان (که با خاصيت ايجاد حرارت و برش اثر مي کند)، ليزرهاي متوسط توان و ليزرهاي کم توان (که با خاصيت فتوشيميايي و بدون اثر حرارتي اثر مي کند) تقسيم مي شوند. ليزرهاي کم توان اثر خود را به وسيله خاصيت فتوشيميايي اعمال مي کند و باعث افزايش يا کاهش عوامل سلولي موثر در روند کاهش يا افزايش التهاب بافت ها شده و بدين وسيله باعث بهبود زخم يا کاهش التهاب مي شوند. هم چنين باعث تحريک بازسازي بافت ها شده و ميزان اکسيژن را دربافت افزايش مي دهد. اين اعمال بدون ايجاد کوچک ترين صدمه بافت انجام مي شود.
بهترين موارد پزشکي که درآن از ليزر کم توان استفاده مي شود عبارتند از:
- تسکين دردهاي مزمن
- افزايش سرعت ترميم زخم
- درمان بيماري هاي استخوان و مفاصل
- تسکين دردهاي پس از جراحي
- به عنوان جايگزين طب سوزني
- درمان تظاهرات پوستي

موارد منع استفاده از ليزر کم توان بسيار کم و محدود است:
 

- زماني که ضايعه بدخيمي وجود داشته باشد.
- وجود بيماري هاي شديد قلبي و عروقي، پيس ميکرو باتري داخل قلب
- بارداري
- عدم استفاده روي پلک و نزديک چشم که گاهي با احتياط و استفاده از ابزارهاي محافظ انجام مي شود.

مهم ترين موارد استفاده از ليزر کم توان به شرح زير است:
 

*درمان سلوليت يا چاقي موضعي
 

در کناراستفاده از يک رژيم کم کالري، ليزر کم توان در کاهش بافت چربي.
نواحي شکم، پهلوها، باسن، ران وحتي بازوها بسيار موثر است. معمولاً با ده تا پانزده جلسه ليزر درماني کم توان تا حد ايده آلي بافت هاي چربي اين نواحي کم مي شوند، در حالي که با رژيم مدت بسيار طولاني براي از بين بردن اين چربي ها زمان لازم است.

*کنترل درد
 

يکي از مهم ترين کاربردهاي ليزر کم توان استفاده آن در کاهش درد است.
به ندرت مي توان وسيله يي يافت که تا اين حد گسترده باشد و بتواند انواع بيماري ها را کاهش دهد.
انواع سردردها، دردهاي استخوان و مفاصل، دردهاي ناحيه صورت و دندان از مهم ترين بيماري هايي هستند که ليزر کم توان در کاهش درد آنها موثر است.

*اثرات ليزر کم توان در زيبايي:
 

به طور مشخص ليزر کم توان با تحريکات فتوشيميايي خود باعث کاهش خطوط روي صورت، اطراف چشم ها، گونه و پيشاني مي شوند و همچنين مي تواند باعث تحريک پياز مو شده و از ريزش مو جلوگيري کند. ضمن آن که ليزر کم توان بر روي خطوط استريا (خطوط ناشي از زايمان و لاغري) که بخصوص در ناحيه ي شکم، پهلوها، دست و پا به وجود مي آيد موثر بوده و باعث کاهش و از بين رفتن آنها مي شود.
ليزر کم توان هم چنين باعث کوتاه شدن زمان بهبود انواع زخم ها مي شود و در اين مورد کاربرد فراواني دارد. امروزه از ليزر کم توان بر روي نقاط طب سوزني نيز استفاده مي شود و تاثيرات اين روش را با کمترين احساس درد اعمال مي کند.
منبع: نشريه 7 روز زندگي، شماره 117