پله، زيکو، اسکولاري ريوالدوو...


 






 

برزيلي هايي که در ايران عکس يادگاري انداختند
 

فوتبال برزيل هميشه پر از ستاره بوده است. اما در ادوار مختلف چهره هاي سرشناسي از برزيل تحت عناوين مختلف به ايران آمده و با تيم هاي ايراني در داخل کشورمان رو به رو شده اند. توجه شما را به حضور برخي از اين ستاره هاي بزرگ درايران جلب مي کنيم.
*«پله» و «ادو» در سال 1351 به ايران سفر کردند. در حالي که تيم ملي اصلي جهت مسابقات مقدماتي المپيک 1972 مونيخ در کشور کره شمالي به سر مي برد تيم منتخب تهران به مصاف منتخب سانتوز رفت و 5 بر يک بازنده شد. پله که نياز به معرفي ندارد اما «ادو» برادر بزرگتر «زيکو» ستاره بزرگ برزيل در دهه 80 بود.
*از جمع مربيان درجه اول فوتبال برزيل اکثرآن ها با تيم هاي مختلف به بازي مقابل تيم ملي فوتبال ايران را تجربه کرده اند. «ماريوزاگالو» بين اين مربيان برزيلي از همه معروف تر است.
زاگالو در دوران بازي 2 بار در سال هاي 1958 و 1962 با تيم هاي ملي برزيل، قهرمان جهان شد او بعدها با عنوان سرمربي برزيل را قهرمان جام جهاني 1970 و نايب قهرمان جام جهاني 1998کرد. زاگالو با تيم هاي ملي کويت و امارات 2 بار بازي برابر تيم ملي فوتبال ايران را تجربه کرده است. او در مقدماتي جام جهاني 1978 براي اولين بار با تيم ملي کويت بازي مقابل ايران را تجربه کرد.
*«آنتونيو کوئيمبرا زيکو» يکي از محبوب ترين ستاره هاي تيم ملي برزيل نه در دوران بازي، بلکه در روزگار مربيگري بازي برابر تيم ملي فوتبال ايران را تجربه کرده است. او در زمان سرمربيگري هدايت تيم ملي ژاپن را در مسابقات جام ملت 2004 آسيا بر عهده داشت و در همين مسابقات برابر ايران به تساوي بدون گل دست يافت.
*لوييس فيليپه اسکولاري هم از ديگر مربيان نامدار برزيل است که با اين تيم در مسابقات جام جهاني 2002 قهرمان شد. اسکولاري با تيم هاي ملي پرتغال در جام جهاني 2006 مقابل تيم ملي ايران قرار گرفت. ضمن آن که با هدايت تيم «بنياد کار» ازبکستان در مسابقات جام قهرمانان آسيا حضور در عرصه رقابت هاي قاره اي را تجربه کرد.
*3 بازيکن از تيم ملي اميد برزيل با تيم ملي ب اين کشو ر که در المپيک 1976 مونترال شرکت کردند، در ديداري دوستانه در سال 1355 به مصاف تيم ملي ايران رفتند که بعدها جزو معروف ترين ستاره هاي فوتبال برزيل شدند. اين 3 نفر «کارلوس» دروازه بان بزرگ برزيل در جام جهاني 1986، جونيور ستاره برزيل در جام جهاني 1982 و 1986 و بالاخره «ادينهو» مدافع قدرتمند سال هاي 1978 و 1986 در حضور سوکراتس وزيکو، کاپيتان تيم ملي برزيل شد اما در جام جهاني 1982 غايب بود.
*خوزه لئونادرو دفاع راست برزيل که در آستانه جام جهاني 1986 از تيم ملي برزيل کناره گيري کرد و جنجال بزرگي آفريد در سال 1356 در مسابقات فوتبال جام جهاني 1977 جوانان با پيراهن جوانان برزيل مقابل تيم ايران قرار گرفت.
*جيوواني البر يکي از بهترين و بزرگ ترين ستارگان فوتبال برزيل در 2 دهه گذشته، قبل از آن که بازيکن مطرحي شود به ايران سفر کرد. البر گلزن ترين برزيلي بوندس ليگا در 2 هفته گذشته است که در تيم بايرن مونيخ بازي مي کرد. او در سال 1370 همراه با تيم فوتبال گراس ها پرز سوئيس به کشورمان آمد و مقابل تيم استقلال تهران قرار گرفت.
*«ريوالدو» از ديگر ستارگان بزرگ فوتبال برزيل که در جام جهاني 1998 و 2002 پيراهن تيم ملي اين کشور را بر تن مي کرد در سال هاي اخير با تيم «بنياد کار» ازبکستان 2 بار رويارويي با فوتبال ايران را تجربه کرده که يک بار آن با تيم پرسپوليس در تهران بوده است.
*«زي روبرتو» ديگر ستاره برزيلي بود که با تيم بايرن مونيخ در سال 1384 به تهران آمد و در دقايقي از ديدار برابر پرسپوليس به سود تيم آلماني پايان يافت.
*کارلوس آلبرتو داسيلوا يکي از 4 گلزن برزيل در فينال جام جهاني 1970 که کاپيتان آن تيم تاريخي هم بود در سال 2008 با تيم ملي آذربايجان به ايران آمد. او سرمربي اين تيم بود.
*يکي ديگر از 4 گلزن برزيل در فينال جام 1970 جرزينهو بود. او در سال 2010توسط يکي از برنامه هاي تلويزيوني شبکه 5 به ايران دعوت شد. البته براي حضور در اين برنامه او پول خوبي هم دريافت کرد. منبع:نشريه تماشاگر، شماره32.
منبع:نشريه تماشاگر، شماره32