بالگرد به معناي واقعي!


 

ترجمه و نوشته: مهندس جواد عليپور صدري




 

طرح پيشنهاد يک مهندس ايراني
 

که در محافل هوا فضاي جهان سرو صداي زيادي به راه انداخته است
مشکل ترافيک در شهرهاي بزرگ از جمله چالشهاي اصلي پيش روي دولت ها بوده که همواره هزينه کلاني صرف برطرف کردن عوارض و يا رفع آن مي کنند و اين سواي سرمايه هنگفتي است که هر سال به صورت اتلاف وقت، مصرف سوخت، ايجاد آلودگي، استهلاک، بروز بيماري، تصادفات و... در ترافيک هدرمي رود. براي نمونه آمارها نشان مي دهند هر سال در ايالات متحده بيش از 78 ميليارد دلار پول، به دليل حضور مردم در راه بندان هاي مختلف، دود مي شود!

يکي از راهکارهاي پيشنهاد شده در ايالات متحده براي کاستن از چنين ضرر عظيمي، ايجاد فرودگاه هاي کوچک و ترغيب مردم به استفاده از هواپيما در سفرهاي بين شهري است و بر همين اساس، افراد و شرکت هاي زيادي وارد معرکه شده اند تا با ارائه طرح هاي متفاوت مسير رسيدن به چنين هدفي را هموار نمايند.
در ميان پيشنهادهاي عملي و غيرعملي عرضه شده، چنديست که طرح پيشنهادي يک مهندس ايراني، سرو صداي بسياري در محافل ايراني، سرو صداي بسياري در محافل هوافضاي جهان به راه انداخته زيرا در صورت تحقق، به راستي تحولي شگرف در اين صنعت به وجود خواهد آورد. آقاي «سيامک ياسيني» مهندس سابق ناسا و کمپاني بوئينگ که اکنون شرکت کوچکي با عنوان AeroCopter را در شهر بوستون اداره مي کند، وسيله پرنده اي بين هواپيما و هلي کوپتر را معرفي کرده که به راستي نام بالگرد يا حتي چرخبال برازنده آن است. اين پرنده پيشرفته با نام SARUS از يک روتور چرخان به قطر 21 فوت در دور بدنه بهره مي گيرد که به دليل توانايي تغيير زاويه تا 87 درجه، حول محور عرضي، قادر است برخاست عمودي انجام داده و سپس حرکت افقي خود را با اتکا به يک موتور ملخي در انتهاي بدنه، آغاز نمايد.
آقاي ياسيني در مقايسه ساروس با هواپيماي عمود پرواز V-22 Ospery اعتقاد دارد که به دليل وجود يک روتور که از خاصيت شناوري مغناطيسي در آن استفاده مي شود، ثبات و قابليت مانور «ساروس» خيلي بهتر از «اسپري» بوده و بسياري از نگراني ها و مشکلات V-22 در اين پرنده رفع شده است.

به گفته اين مهندس 52 ساله، نمونه اوليه «ساروس» در مدتي حدود 24 ماه تکميل شده و ميتوان آن را با قيمتي کمتر از يک ميليون دلار به مرحله توليد رساند. البته سيامک ياسيني ساخت گونه نظامي اين هواپيما را هم به اسم Kestrel در نظر دارد که بدون کمترين توضيحي، بهاي سه ميليون دلاري آن را يادآوري مي کند.
اگرچه ساروس خاطره ادوات پرنده فيلم هاي علمي- تخيلي را در ذهن زنده مي کند اما بسياري از کارشناسان صنعت هوايي معتقدند تحقق اين ايده، دگرگوني شگرفي را در اين رده از وسايل پرنده ايجاد مي کند که در آينده راهگشاي بسياري از مشکلات خواهد بود. هم اکنون شرکت «آئروکاپتر» به دنبال سرمايه گذاري براي توسعه و انجام آزمايش هاي اولين محصول خود مي گردد. شرکت هاي فرانسوي LISA و آمريکايي My Sky نيز ايده هاي جالبي به شرح ذيل عرضه کرده اند:

HY-BIRD SOLAR
 

شرکت «لايزا» در قالب سازنده هواپيماهاي ورزشي، نوعي هواپيماي خورشيدي را با نام HY-BIRD SOLAR معرفي کرده که با برخورداري از بال هاي 65 فوتي مجهز به صفحات قابل انعطاف خورشيدي، مي تواند با جذب انرژي از آفتاب، باتري هاي خود را شارژ کرده تا در زمان برخاستن نيروي لازم براي موتور و آلات دقيق خود را تامين کند. بعد از بلند شدن سلول سوختي هيدروژني تعبيه شده در پشت صندلي خلبان وارد مدار شده و انرژي لازم براي پرواز را به موتور مي رساند.

MS-1
 

طرح شرکت «ماي اسکاي» به صورت يک کيت ارائه مي شود که با پرداخت 50 هزار دلار مي توان، پرنده اي با نام MS-1 داشت. اين هواپيماي بسيار کوچک دو نفره از موتوري به قدرت 120 ساب بخار نيرو مي گيرد و قادر است به سرعت 240 کيلومتر بر ساعت برساند. پرواز با اين وسيله به راحتي امکان پذير سات چرا که تنها داراي دو اهرم، يکي براي گاز دادن به موتور و ديگري جهت فرمان دادن به هواپيماست. گفته مي شود سازنده، برنامه توليد گونه 30هزار دلاري MS-1 را نيز در دست بررسي دارد.
منبع : نشريه نوآور شماره 60