تنها انقلاب غيرحزبي دنيا


 

نويسنده:قاسم جلالي




 
انقلاب برآمده ازمتن مردم همواره از حمايت وپشتيباني آنان بهره مند خواهد بود و ازآنجا که انقلاب اسلامي ايران هم با سه رکن ايمان به خدا، رهبري ولايت فقيه، و حضورمردم به پيروزي رسيد، طي سي و دو سال نيز براساس اين سه رکن تداوم داشته است و مردم دراين سال ها با حضور خود درصحنه اين مسئله را اثبات کرده اند که انقلاب اسلامي برخاسته از متن مردم بوده است.
9 ‏دي بارديگر پشتوانه مردمي انقلاب را براي دنيا عيان ساخت و تحليلگران خارجي را متحيرکرد. 9 دي نخستين بار نبود که مردم ايران چنين جانانه براي انقلاب خود به پا مي خواستند، بلکه با مرور رويدادهاي پس از انقلاب متوجه خواهيم شد که راه پيمايي و حضور در صحنه ابزار مردم ايران براي دفاع از انقلابشان است.
در بررسي انقلاب ها مطالعه دو رکن اساسي انقلاب‏(رهبري و مردم) و تعامل اين دو رکن اهميت ويژه اي دارد. برهمين اساس نظريه هاي انقلاب را ازنظراهميتي که براي هريک از اين دو محور قائل هستند به دو دسته تقسيم مي کنند: انقلاب هاي مردم محورورهبرمحور.
صاحب نظران در بررسي انقلاب اسلامي اذعان مي کنند که اين انقلاب مردمي ترين انقلاب ها بوده است، اما ازسوي ديگر جايگاه رهبري امام خميني نيز دراين انقلاب انکارناپذيراست.
با وجود اين، چرا تحولات سياسي -اجتماعي ايران در گذشته مانند نهضت مشروطيت و ملي شدن صنعت نفت به رغم مردمي بودن شان سرانجام به ناکامي کشيده شدند ومردم از صحنه خارج گرديدند، اما در انقلاب اسلامي به رغم همهحمايت هاي جهاني ازرژيم شاه مردم توانستند بدون دست بردن به اسلحه، قدرت حاکم را سرنگون کنند و انقلاب اسلامي را به پيروزي برسانند؟ در پاسخ بايد گفت حضور مردم در صحنه براي حمايت ازانقلاب اسلامي و دولت و تعلق اين انقلاب به همه قشرها وطبقات جامعه ازعواملي بود که سبب پيروزي انقلاب اسلامي درايران شد. امام خميني، رهبرانقلاب، هم دراين باره فرمود: «انقلاب ايران بهترين انقلابي بوده است که در دنياي کنوني پيدا شده است و نکته اش هم اين است که ملت مسلمان، انقلاب کردند، انقلاب مربوط به حزبي نبوده است، از طرف نظامي نبوده است، بلکه از طرف خود ملت، وخود ملت مسلمان آن را به پيروزي و ثمررساندند».
از اين رو ويژگي متمايزانقلاب اسلامي خاستگاه و منشأ مردمي و تعلق نداشتن آن به طايفه اي خاص بوده است.
گذشته ازسهم مؤثرمردم درپيروزي انقلاب، حضورآنها پس ازانقلاب درصحنه هاي گوناگون ودفاع ازنظام برآمده ازانقلاب نيز درتداوم اين نظام تأثير بسزايي داشته است که درادامه به مواردي ازآن اشاره شده است.
21

‏بهمن 1357
 

درتاريخ 21 ‏بهمن 1357 ‏مبارزات مردم ايران به اوج خود رسيد. دراين روزمردم با شوروهيجان بيشتر، به خيابان ها ريختند تا رژيم وپهلوي را سرنگون سازند.
در بامداد 21 ‏بهمن 1357 ‏مردم تهران نيز به خيابان آمدند و با اقدامات خود چهره و سيماي شهر را به کلي تغييردادند. در اين روز سنگربندي هاي بسياري در شهر تهران برپا شد و مردم خاک باغچه هاي خيابان ها را درگوني ريختند و سنگر درست کردند؛ کاميون هايي که شن و ماسه با خود مي آوردند و خالي مي کردند به ساخت سنگر سرعت بيشتري دادند. بدين وسيله از حرکت تانک ها و خودروهاي نظامي نيز جلو گيري شد.
در اين روز مردم اختيارشهر را به دست گرفتند و پست هاي نگهباني تشکيل دادند. حتي اتومبيل ها به دقت بازرسي مي شدند تا از نفوذ ارتشي هايي که هنوزبه انقلاب نپيوسته بودند و نيروهاي گارد جلوگيري شود.
23

تير 1378
 

‏دشمن در سال1378 ‏بار ديگر قصد داشت انقلاب را به بيراه ببرد، اما حضورمردم اين بار نيز نقشه هاي دشمن را برملا کرد. حادثه 18 ‏تيرسال 1378 ‏با هدف تغيير حکومت شکل گرفت و قضيه از اين قرار بود که در اعتراض به توقيف روزنامه «سلام» دانشجويان دانشگاه تهران در خوابگاه تجمع کردند.
پرتاب سنگ همراه شعارهاي توهين آميزو ساختارشکني که بعضي ازافراد نفوذ کرده درجمع دانشجويان در برابر نيروهاي انتظامي سردادند باعث تحريک عوامل انتظامي و وادارکردن آنان به اشتباه و قرار گرفتن درمسيرسناريويي شد که از پيش طراحي شده بود و آن تعقيب و درگيري با تظاهرات کنندگان و کشاندن آنها به داخل خوابگاه دانشجويان بود. اين گونه بود که در زماني کوتاه ، تجمع و راه پيمايي دانشجويان به شورش ضدامنيتي تبديل شد.
اين حادثه تلخ تا 22 ‏تير ادامه يافت و اغتشاشگران امنيت شهر را برهم زدند. اينجا بود که کاسه صبرمردم لبريز شد و حماسه ديگري شکل گرفت.
حماسه عظيم 23 ‏تير 1378 ‏همه معادلات و محاسبات دشمن را خنثي کرد و حضور ميليوني مردم دراين روزسبب بهت دشمنان و بدخواهان شد. مردم با حضورخود دراين راه پيمايي بارديگراثبات کردند که اين نظام از چه ظرفيت هاي بي بديل و شگفت آوري درتبديل تهديدها به فرصت ها برخوردار است. حماسه 23 ‏تير روز تجسم نفوذ کلام رهبروتجلي اراده راسخ ملت دردفاع از انقلاب بود. به باورکارشناسان پيروزي از آن مردمي است که درسطح ملي و جهاني حضورداشته باشند. بنابراين، وقتي که ميليون ها نفر درحمايت ازانقلاب اسلامي درراه پيمايي ها شرکت مي کنند، دشمنان انقلاب ازآن حساب مي برند.
9

‏دي 1388
 

حضور مردم در انتخابات سال 1388 ‏و مشارکت85 ‏درصدي شان رفراندومي براي انقلاب اسلامي بود؛ هرچند فتنه گران نخواستند مردم حلاوت و شيريني اين حضورچهل ميليوني را بچشند و کشورو انقلاب را دچار فتنه اي هشت ماهه کردند؛ فتنه اي که پايانش با امواج اقيانوسي مردم بود.
فتنه گران عاشورا را براي رسيدن به اهداف خود نشانه گرفته بودند، اما اين باعث شد غيرت ديني وانقلاب مردم به جوش بيايد و بار ديگر دنيا نظاره گرحماسه عظيم مردم ايران باشد. اين حماسه سبب شد استکبار به محاسبات نادرست خود درباره مردم ايران و انقلاب اسلامي پي ببرد.9 ‏دي، همچون راه پيمايي هاي ميليوني ديگر مردم ايران، درسي بزرگ براي دشمنان و بدخواهان انقلاب داشت و آن اين است که اين ملت از انقلابي که خود،آگاهانه به راه انداخته است، در هر موقعيتي پاسداري مي کند و به هيچ کس اجازه نمي دهد که با ثمره خون شهيدان و خون دل هاي ملت بازي کند.
مردم هوشيار و انقلابي ايران در راه پيمايي هاي حماسي خود به همگان نشان دادند اجازه نمي دهند آتش فتنه دشمن در خرمن انقلاب بيفتد و دشمنان داخلي بايد بفهمند تا زماني که مردم پشت سررهبري درصحنه حضوردارند، توطئه و فتنه ثمري براي آنان ندارد.
منبع: مجله زمانه، شماره95