آيا مي دانيد شلوار جين عفونت مثانه مي آورد؟


 

نويسنده: حسين حيدري




 

تاريخچه
 

جين به عنوان يکي از مهم ترين توليدات صنعت پوشاک آمريکا در سال 1873 ميلادي توسط «ژاکوب ديويس» و «لوي استراوس» اختراع شد. اين دو مهاجر با استفاده از پارچه ي کتاني، قيطان و نوعي پرچ فلزي، مردمي ترين محصول پوشاک را ساختند. اولين لباس هاي جين ساخته شده، لباس کار ناميده مي شد. لغت جين در سال 1960 وقتي نسل جوان نام «جين» را روي شلوارهاي مورد علاقه شان گذاشتند، رايج شد. اولين شلوارهاي جين دو مدل بودند؛ شلوارهاي آبي، نيلي رنگ و شلوارهاي کتان قهوه يي شسته شده، شلوارهاي کتان چون نرم و راحت نبود، به تدريج از دور خارج شد. هر چند سال هاي سال به عنوان لباس کار استفاده مي شد. لوي استراوس سال 1853 در سن بيست و چهار سالگي به سانفرانسيسکو آمد. برادر او در نيويورک به تجارت کالا مشغول بود و لوي استراوس شعبه ي جديدي براي تجارت او در اين شهر احداث کرد. او که آلماني تبار بود، پس از مهاجرت به آمريکا چند سال در نيويورک مشغول فراگيري روش هاي تجارت بود. در طي بيست سال او به يکي از تاجران موفق پارچه تبديل شد. يکي از مشتريان لوي استراوس خياطي به نام ژاکوب ديويس، اهل لاتويا بود. او که در نوادا زندگي مي کرد. از شرکت استراوس به صورت عمده پارچه خريداري مي کرد. در ميان مشتريانش شخصي بود که دائماً جيب هاي شلوارهايي را که ژاگوب برايش مي دوخت پاره مي کرد. ژاکوب به فکر راه حلي براي دوام بيشتر شلوارهاي اين مشتري بود. روزي به فکرش رسيد که شايد با استفاده از نوعي پرچ فلزي در نقاطي از شلوار که پاره شده يا آسيب ديده، مثل گوشه هاي جيب ها و در زير دکمه هاي شلوار، بتواند باعث استحکام بيشتري براي شلوار شود. مشتريان ژاکوب خيلي سريع از اين شلوارهاي پرچ دار استقبال کردند. او نگران شد که شايد کسي اين ايده ماهرانه اش را بدزدد. بنابراين تصميم گرفت حق امتياز اين کار را به نام خود ثبت کند. اما 68 دلاري را که براي کارهاي اداري لازم بود، نداشت. بنابراين به عنوان شريک تجاري فوراً به فکر لوي استراوس افتاد. استراوس که يک تاجر خبره بود. با ديدن اين محصول جديد، بلافاصله پيشنهاد ژاکوب را پذيرفت. در بيستم ماه مه سال 1873، اين دو نفر حق امتياز را در آمريکا به نام خود ثبت کردند. اين تاريخ امروز به عنوان تاريخ تولد جين شناخته شده است.

عفونت مثانه
 

شلوار جين تنگ مي تواند زمينه ساز عفونت مثانه در بانوان شود. تحقيقات نشان مي دهد که هميشه در اطراف مقعد باکتري هايي وجود دارند که مي توانند در اثر اصطکاک لباس به طرف واژن حرکت کنند و چون مجراي ادراري در بانوان کوتاه است، خيلي سريع موجب عفونت ادراري مي شوند که نشانه اش خارش و تکرار ادرار است. از طرف ديگر، محققان دانشگاه پورتلند مي گويند از آنجا که در اين لباس ها امکان تبادل هوا وجود ندارد، احتمال رشد قارچ ها نيز افزايش مي يابد. کلاً محيط هاي تاريک و گرم و مرطوب بهترين محيط ها براي رشد سريع قارچ ها به حساب مي آيند. رنگ هايي که به شلوار جين مي زنند به مراتب بيشتر از خود مواد موجود در پارچه، موجب بروز حساسيت و تحريک پوست مي شود. رنگي که بيش از همه موجب بروز درماتيت و حساسيت پوستي مي شود، از گروه رنگ هاي پودري نوع «آزو» يعني رنگ هاي آبي و آنتروکينون است. دليل مهم اين موضوع آن است که رنگ ها با پيوند گسستني به الياف و مواد موجود در پارچه ي شلوار جين مي چسبند و به راحتي با کشيده شدن روي پوست از سطح پارچه کنده مي شوند و به سطح پوست مي چسبند. در الياف برخي از جين ها از نوع رنگ آبي به نام آبي پلي استر ده درصد و آبي استات صد در صد استفاده مي شود که انواع مشکي، سبز و بنفش آن هم وجود دارد.

حساسيت به جنس جين
 

شلوار جين کمر سفتي دارد و لق نيست و کمرش خيلي سفت به پوست بدن مي چسبد. بسياري از مردم به جنس جين حساسيت دارند و در ناحيه ي دو سمت پهلو (نه جايي که گودي کمر دارد و شلوار نمي چسبد) دچار قرمزي، خارش و سوزش مي شوند که در واقع، همان حساسيت به شلوار جين است. درمانش اين است که اين افراد يا شلوار جين را عوض کنند يا زير شلوار جين، لباس نخي يا شلواري نخي بپوشند تا جين با پوستشان در تماس نباشد.

شلوار جين ونيش خزندگان
 

شلوار جين البته فوايدي هم براي پوست دارد. آخرين تحقيقات دانشمندان آمريکايي نشان مي دهد که پوشيدن شلوار جين مي تواند شما را از آسيب خزندگان در امان دارد. بر اساس اين تحقيق، افرادي که شلوار جين مي پوشند، بخصوص در سفرهاي تفريحي که در جنگل و صحرا به سر مي برند، مي توانند از نيش خزندگاني مانند عقرب و مورچه ها در امان باشند. بر اساس اين تحقيق، جنس ضخيم شلوار جين مانع از اين مي شود که نيش حشره بتواند وارد پوست شود. در واقع، شلوار جين در اين مورد مانند يک محافظ براي بدن عمل مي کند.

حساسيت به دکمه جين
 

يکي از موارد شايع مشکلات پوستي ناشي از مواد موجود در شلوار جين، حساسيت به نيکل است. نيکل بيشتر به شکل دکمه در لباس هاي اسپرت مانند شلوار و بلوزهاي جين وجود دارد. پيش از ساخته شدن لباس هاي جين در اواخر دهه ي 1960 ميلادي، حساسيت به نيکل بيشتر در ناحيه ي بستن کمربند مشاهده مي شد.
منبع:نشريه 7 روز زندگي، شماره 95.