بیانات در دیدار مسوولان وزارت امورخارجه و روسای نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور، 25/5/83
 

اسلام ما این است: اسلام معنویت، عقلانیت و عدالت. به اسم اسلام قانع نیستیم که اسلام لیبرال داشته باشیم تا ارزشهاى غربى و ارزشهاى امریکایى را ترویج کند و از روشهاى آنها استفاده کند و با آنها در بخش‌هاى مختلف همرنگ و همصدا شود و احیانا دعاى ندبه‌یى هم بخواند. ما اسلام متحجر طالبانى را هم قبول نداریم. نه این‌که حالا قبول نداریم، از اول جریان نهضت آن را قبول نداشتیم. از بین شماها، کسانى که سابقه‌ى بیشترى دارند، از پیش از انقلاب یادشان است و جریانهاى اسلامى پیش از انقلاب را مى‌شناسند و مى‌فهمند من چه مى‌گویم. از اول، حرکت نهضت، حرکت روشنفکرى و عقلانى بود و با تحجر هم مخالف. امروز هم روزبه‌روز همین رویکرد در تفکر اسلامى ما تقویت شده و تضعیف نشده است. ما بین این دو، صراط مستقیم خودمان را انتخاب کرده‌ایم و پیش مى‌رویم. بنابراین، اساس کار ما این است و دیپلماسى ما بر روى این پایه‌ها استوار است و ما به دنبال چنین اسلامى هستیم. ما دنبال استحکام جمهورى اسلامى و دنبال بیدارى اسلامى هستیم و مى‌خواهیم اهداف خودمان را تحقق بخشیم و به هیچ‌وجه مایل نیستیم و اجازه نمى‌دهیم که بخواهند ما را در معادلات رایج جهانى حل کنند و هویت و تشخص ما را از بین ببرند.
... به برکت حرکت انقلاب اسلامى پدیده‌یى به نام بیدارى اسلامى به‌وجود آمد، که این دیگر قابل انکار نیست. امروز بیدارى اسلامى در همه‌ى کشورهاى اسلامى هست؛ هرچند که کم و زیاد دارد. بیدارى اسلامى به معنى این نیست که همه‌ى ملتها و همه‌ى آحادى که در این بیدارى سهیمند، به صورت منطقى و استدلالى مبانى فکرى یک نظام اسلامى را شناخته‌اند، بلکه به این معناست که احساس هویت اسلامى در میان توده‌هاى مسلمان، در همه‌جا، به‌وجود آمده است.
شما ببینید امریکایى‌ها در قضایاى مختلف، حرف معروفى را مکرر گفته‌اند و آن، این است که ما اگر امروز در این کشورهاى اسلامى و بخصوص کشورهاى عربى انتخاباتى راه بیندازیم، حتما اسلام‌گراها برنده‌اند؛ راست هم است؛ این، درست است. امروز در عراق، مصر، عربستان سعودى و الجزایر و در مغرب و جاهاى دیگر این‌طورى است که اگر در هرجا یک انتخابات آزادى الان راه بیفتد و به متفکران و نخبگان اسلامى میدان داده شود که به صحنه بیایند،آنها برنده‌اند. ما این پدیده را بیست سال پیش نداشتیم. این پدیده، به برکت انقلاب اسلامى به‌وجود آمده و به برکت ایستادگى ما؛ ما سر پا ایستاده‌ایم. ما به زانو نیفتادیم؛ خم نشدیم. حالا این شده است یک علم، یک شاخص. خیلى از دشمنى‌ها هم به‌خاطر همین موضوع است. البته هر موفقیتى در هر جایى هزینه‌هایى دارد. ترس ملتها از امریکا و از ابرقدرتها ریخته است. شما هرگز تصور مى‌کردید در عراق له شده‌ى در زیر بار استبداد صدام و حزب بعث، چنین احساسات و ایستادگى‌هایى وجود داشته باشد؟! قبل از این، شما حدس مى‌زدید ملت فلسطین در مقابل دولت شارون که آمد سر کار تا نود روزه غائله‌ى انتفاضه‌ى مسجدالاقصى را ختم کند - الان سه سال و اندى است که سرکار است - این‌جور بایستند و مقاومت کنند که همین شارونى که براى نابود کردن و از صحنه محو کردن این نهضت آمده، حالا مجبور شود براى عقب‌نشینى یک‌جانبه از غزه با رقباى خودش - که آن حزب مقابلش است - کنار بیاید و از هم‌پیمانهاى سنتى و قدیمى خود، حزب «لیکود»، از روى اضطرار و ناچارى جدا شود؟! این قدرت مردم فلسطین و این قدرت بیدارى اسلامى است.
... ما طرفدار اسلام و طرفدار مسلمانها و طرفدار بیدارى اسلامى هستیم و با تغذیه‌ى قدرتهاى استثمارگر از منابع غنى ملتهاى مظلوم مخالفیم؛ با استعمار و با استثمار مخالفیم و این مخالفت در زبان و حرف هم نیست؛ اعتقاد ما این است و قالب سیاست خارجى ما هم همین است و این - همین‌طور که گفتم - بر اساس تفکر جمهورى اسلامى است.

بیانات در دیدار مسؤولان و کارگزاران نظام به‏مناسبت مبعث فرخنده‏ى پیامبر مکرم اسلام‏، 23/6/83
 

در دوران معاصر از دهها سال پیش به این طرف، به برکت همان تعالیم و بازگشت به آنها بیدارى اسلامى آغاز شد و پرچم توحید بار دیگر به اهتزاز درآمد که اوج این حرکت، تشکیل نظام جمهورى اسلامى در این نقطه‌ى حساس از دنیاى اسلام بود که باز آحاد مسلمانها احساس هویت و عزت کردند. امروز هم ما در مقابل همان تجربه‌یى قرار داریم که امت اسلامى در قرون شروع انحطاط و زوال، در مقابل آن قرار داشت.امروز هم علیه امت اسلام جنگى را آغاز کرده‌اند، تا این حرکت را در نطفه خفه کنند. امروز هم قدرتهاى جهانخوار و مستکبر، با طمع بستن به منابع عظیم و ذخایر بى‌پایان طبیعى و انسانى دنیاى اسلام - آن‌طور که خودشان صریحا هم مى‌گویند - جنگى را شروع کرده‌اند که پرچمهاى این جنگ از سوى استکبار، پرچمهاى مزورانه است؛ پرچم دمکراسى و پرچم آزادى است؛ اما باطن قضیه چیز دیگرى است؛ باطن قضیه نابود کردن عنصر عزت امت اسلامى - یعنى اسلام - است؛ باطن قضیه از بین بردن کانون مقاومت است، تا هیچ مانعى در مقابل جهانخواران در این منطقه وجود نداشته باشد.

بیانات در دیدار قاریان شرکت کننده در بیست‏ویکمین دوره مسابقات بین‏المللى قرآن کریم‏، 26/6/83
 

براى استکبار، مسأله‌ى اصلى، دنیاى اسلام است. آنها مى‌خواهند دنیاى اسلام را که بیش از یک میلیارد جمعیت دارد؛ بخش عظیمى از منابع مالى و منابع طبیعى مورد نیاز امروز را در اختیار دارد؛ روح جدید و حرکت و بیدارى اسلامى، امروز آن را سرپا نگه‌داشته است، از بین ببرند. هدف آنها، دنیاى اسلام است.

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار مسؤولان نظام‏، 6/8/83
 

ایستادگى مردم عراق را مى‌بینید. این عراقى‌ها همان کسانى هستند که سالهاى متمادى زیر فشار حکومت انگلیس و بعد هم عوامل چپ حرکت نمى‌کردند؛ این موج بیدارى اسلامى است که عراقى‌ها را این‌طور بیدار کرده است. این طرح جدید کار خودش را کرده؛ یک فرهنگ جدید، یک فکر جدید و یک مسیر جدید براى بشریت مطرح کرده است. عصبانیت‌ها و اشکالات مربوط به این است. مسأله‌ى بمب اتم و دنباله‌هاى آنچه در توهم فعالیت نظامى اتمى در دنیا مى‌پراکنند، همه بهانه و حرف است؛ مسأله این نیست. حتى با اسلام هم به عنوان خود اسلام و شعار اسلام مخالفتى نیست. این را شما توجه داشته باشید که در تاریخ حکومت شعارهاى دینى یا حکومتهاى مدعى دین، حکومت روحانیان کم نیست؛ فراوان است. در دوره‌ى جوانى ما، در مناطقى از دنیا حکومت روحانیون مسیحى بود. در چند قرن گذشته هم که کلیسا بر خیلى از کشورهاى غربى و بعضى مناطق دیگر حکومت مى‌کرد. در تاریخ اسلام هم که حکومت مدعیان دین و تولیت دین را مى‌بینیم. این چیزها در تاریخ کم نیست؛ الان هم در دنیا حکومتهایى هستند که شعار دین سر دستشان قرار دارد. آنچه در دنیا کمیاب است - که این همه دشمنى را به خودش جذب کرده - حکومت ارزشهاى دینى است؛ پیدا شدن دین است؛ یعنى اصرار بر تحقق عدالت اجتماعى. این‌که ما مى‌گوییم، شعار نیست؛ حقیقت و هویت ماست.

پیام مقام معظم رهبری به کنگره عظیم حج، 29/10/83
 

جهانخواران که سوداى حاکمیت بر سراسر جهان را در سر مى‌پرورانند، از بیدارى و وحدت امت اسلامى بیمناکند و آن را سدى در برابر سیل ویرانگر نقشه‌هاى خود مى‌شمرند و در تلاش براى پیشدستى و پیشگیرى از آنند.
... امروز جهان اسلام در محاصره‌ى علمى و اقتصادى و تبلیغاتى و اینک نظامى است. اشغال قدس و فلسطین به اشغال عراق و افغانستان انجامید، و اختاپوس صهیونیزم و استکبار وقیح و نفرت‌انگیز آمریکا، اکنون براى همه‌ى خاورمیانه و شمال آفریقا و همه‌ى دنیاى اسلام، توطئه و نقشه در سر مى‌پرورانند و نهضت بیدارى را که امروز جان تازه‌ئى در پیکر امت اسلامى دمیده است، هدف کینه و انتقام خویش ساخته‌اند.
اکنون آمریکا و غرب مستکبر به این جمعبندى رسیده‌اند که کانون بیدارى و ایستادگى در برابر نقشه‌ى حاکمیت آنان بر همه‌ى جهان، کشورها و ملتهاى مسلمان و بویژه در منطقه‌ى خاورمیانه است، و اگر با ابزار اقتصادى و سیاسى و تبلیغاتى و سرانجام، نظامى نتوانند در چند سال آینده، نهضت بیدارى اسلامى را مهار و سرکوب کنند، همه‌ى محاسبات آنان براى حاکمیت مطلق بر جهان و سیطره بر مهمترین منابع نفت و گاز که تنها وسیله‌ى محرکه ماشین صنعتى و برترى مادى آنان بر همه‌ى بشریت است، به هم خواهد ریخت، و کلان سرمایه داران غربى و صهیونیست که بازیگر پشت صحنه‌ى همه دولتهاى مستکبرند، از اوج اقتدار تحمیلى خود ساقط خواهند شد.

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى‏ در دیدار مردم پاکدشت، در سالروز عید سعید غدیر، 10/11/83
 

امروز وقتى به دنیاى اسلام نگاه مى‌کنید، مى‌بینید که بیدارى مسلمانان در همه‌ى نقاط مسلمان‌نشین عالم و در کشورهاى اسلامى به برکت بیدارى ملت ایران است، و ملت ایران به برکت رهبرى امام بزرگوار - که جان خود را به میدان آورد، سینه‌ى خود را در مقابل تیرهاى دشمن سپر کرد و صادقانه حرف زد و صادقانه عمل کرد - پا در این میدان عظیم گذاشت. دنیایى که مى‌خواهد ملل مسلمان را ذلیل ببیند، ملت ایران به برکت رهبرى شجاعانه و مخلصانه‌یى که امام بزرگوار نشان داد، عزت خودشان را بر اینها تحمیل کردند.

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار کارگزاران نظام و سفراى کشورهاى اسلامى، 26/2/84‏
 

قرآن ما را به وحدت توصیه کرده است. قرآن ما را تهدید کرده است که اگر اتحاد و همبستگى خودتان را از دست بدهید، آبرو و هویت و قدرت شما نابود خواهد شد. امروز متأسفانه در دنیاى اسلام این نابسامانى‌ها مشاهده مى‌شود. امروز توطئه علیه دنیاى اسلام، توطئه‌ى بسیار سنگینى است. اگر در این دوران علیه اسلام توطئه‌هاى سازمان‌یافته با شدت بیشترى کار مى‌کند، بیدارى امت اسلامى است که دشمنان را به هراس انداخته است. استکبار جهانى، طمعگاران در کشورهاى اسلامى، و مداخله‌جویان در میان دولتها و کشورهاى اسلامى از وحدت امت اسلامى در هراسند.
نزدیک به یک‌ونیم میلیارد نفر از جمعیت دنیا مسلمانند و مسکن آنها یکى از مهمترین و ارزنده‌ترین قطعات این زمین است. این همه منابع طبیعى، این میراث عظیم فرهنگى، این نیروى انسانى کارآمد و بااستعداد، این بازار بزرگ براى محصولات غربى، این نفت و گاز ارزشمندى که در این کشورها هست؛ اینها وسوسه‌کننده‌ى قدرتهاى استکبارى است؛ مى‌خواهند بر اینها تسلط کامل داشته باشند؛ اما بیدارى امت اسلامى مانع این است. وحدت امت اسلامى بزرگترین سد در مقابل این دشمنان است؛ لذا در شکستن این سد، همه‌ى تلاش خود را به کار مى‌برند.
قیام دولت اسلامى در ایران و برافراشتن پرچم توحید در این کشور - این مرکز حساس و منطقه‌ى مهم - امت اسلامى را به هیجان آورد و بیدار کرد؛ آنها را به سرنوشت و قدرت خودشان امیدوار کرد و به آنها اعتماد به نفس داد. این بیدارى و اعتماد به نفس، دشمن را به توطئه‌هاى پیچیده‌یى وادار کرده است؛ این توطئه‌ها امروز پیش روى ماست. آنها با همه‌ى دنیاى اسلام مخالفند؛ با حضور اسلام مخالفند؛ با تعلیمات اسلامى مخالفند. رئیس جمهور امریکا صریحا سخن از جنگ صلیبى به میان آورد. دستگاه‌هاى استکبارى - امریکا و صهیونیسم - دایم با تبلیغات خودشان فضا را زهرآگین مى‌کنند، براى این‌که بین کشورهاى اسلامى و دولتهاى اسلامى اختلاف ایجاد کنند.

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى‏ در مراسم شانزدهمین سالگرد ارتحال امام خمینى (ره)، 14/3/84
 

ادعا مى‌کنند که امریکا در عراق (غرب ایران)، در افغانستان (شرق ایران)، در منطقه‌ى خلیج فارس و در مناطقى از آسیاى جنوب غربى حضور دارد و جمهورى اسلامى و انقلاب اسلامى را به محاصره‌ى خود درآورده است؛ بنابراین قدرت امریکا بیشتر شده. اما تفسیر دیگرى وجود دارد، و آن این است که این حوادث نشان‌دهنده‌ى حرکت انفعالى امریکا در مقابل بیدارى دنیاى اسلام است. بعد از برپا شدن جمهورى اسلامى، قدرت استکبارى امریکا که با وجود رقیبى مثل شوروى سابق، تا آن روز با خیال راحت در این منطقه به منافع نامشروع خود دست پیدا مى‌کرد، آرامش قدرتمندانه‌اش بر هم خورده و در منطقه‌ى اسلامى تهدید شده است. یک روز بود که امریکا در منطقه‌ى خاورمیانه احساس قدرت مطلقه مى‌کرد و دغدغه‌یى نداشت. حتى حکومت‌هایى هم که بظاهر گرایش چپ داشتند، براى امریکا خطر محسوب نمى‌شدند. رژیم بعثى عراق یک رژیم به‌اصطلاح چپ بود و با شوروى ارتباطات نزدیکى داشت؛ اما براى امریکا خطر محسوب نمى‌شد؛ چون امریکایى‌ها مى‌دانستند هر چه آنها بخواهند، مى‌توانند این حکومت بى‌پایه‌ى غیرمتکى به مردم را به سمت آن سوق دهند؛ و آنچه اراده‌ى آنها بود، به‌وسیله‌ى او تحقق پیدا مى‌کرد. حکومت‌هاى چپ دیگرى هم که در منطقه بودند، براى امریکا تهدید محسوب نمى‌شدند؛ اما وقتى نظام جمهورى اسلامى به‌وجود آمد، پدیده‌ى جدید و غیرقابل تفسیرى براى امریکایى‌ها بود. این، یک نظام چپ وابسته‌ى به اردوگاه کمونیسم نبود که اگر با آن مشکلى پیدا کردند، بروند با سران شوروى مذاکره کنند و مشکل را حل نمایند؛ این نظامى بود اولا متکى به اراده و ایمان آحاد مردمش و غیرمتکى به هر مرکز قدرتى در خارج از محدوده‌ى خود و کشور خود؛ ثانیا الهام‌بخش این نظام و رهبر عظیم‌الشأن آن، خدا و دین و خوف و رجاء الهى بود؛ لذا دنیا در اراده‌ى او تأثیرى نداشت. همین صفا و صدقى که در این نظام بود، و همین شعار معنویت و اسلام - که هویت مسلمان‌ها را به یادشان مى‌آورد - موجب شد که حرکت بیدارى اسلامى در سرتاسر دنیاى اسلام به‌وجود بیاید. آنچه امریکایى‌ها در طول این سالها در خاورمیانه و در منطقه‌ى اسلامى انجام داده‌اند، یک حرکت انفعالى در مقابل حرکت قوى نظام اسلامى و جمهورى اسلامى بوده است. طرح خاورمیانه‌ى بزرگ هم که امریکایى‌ها با اصرار آن را دنبال کرده‌اند و تا امروز شکست خورده و بعد از این هم به حول و قوه‌ى الهى شکست خواهد خورد، یک حرکت انفعالى در مقابل قیام اسلامى و نهضت بیدارى اسلامى است.
امریکایى‌ها مى‌دانند که در دنیاى اسلام آینده‌یى ندارند. براى این‌که بیدارى اسلامى به حرکتهاى انقلابى منتهى نشود، پیشدستى مى‌کنند؛ مى‌خواهند چیزى را که براى ملتها سرنوشت محتوم است، با ابتکار و حرکتهاى پیشدستانه‌ى خودشان عقب بیندازند. اخیرا امریکایى‌ها اعتراف کرده‌اند که اگر حمله‌ى آنها به عراق نمى‌بود، رژیم صدام در مدت کوتاهى به‌وسیله‌ى عناصر مؤمن و مسلمان خود عراق سرنگون مى‌شد و ابتکار عمل از دست آنها خارج مى‌گردید؛ آنها از این مى‌ترسند. فعالیت آنها انفعالى و از روى ترس از عواقب بیدارى اسلامى در دنیاى اسلام است. حرکتى که امروز امریکایى‌ها در این منطقه مى‌کنند، ناشى از قدرت نیست؛ ناشى از احساس قدرت در اردوگاه اسلامى و قیام اسلامى و بیدارى اسلامى است.
البته ملتهاى اسلامى باید بیدار باشند و نباید دشمن و توطئه و حرکتهاى او را کوچک بشمرند؛ باید بیدارى و برحذر بودن و هشیارى خود را حفظ کنند. امروز، روز اتحاد و همدلى ملتها و دولتهاى اسلامى است. من از همین جا مى‌خواهم به ملت خودمان و ملت عراق و ملت پاکستان و دیگر ملتهاى مسلمان هشدار بدهم؛ اختلافات مذهبى و اختلافات شیعه و سنى را مهار کنند. من امروز دستهایى را مى‌بینم که با برنامه، به عنوان شیعه و سنى، میان مسلمانان جنگ ایجاد مى‌کنند. کشتارهایى که اتفاق مى‌افتد و انفجارهایى که در مساجد، حسینیه‌ها، نمازهاى جماعت و نمازهاى جمعه به‌وجود مى‌آید، یقینا دست خبیث صهیونیسم و استکبار در آنها وجود دارد؛ این کار خود مسلمان‌ها نیست. هم در عراق، هم در ایران، هم در افغانستان، هم در پاکستان و هم در همه‌ى کشورهاى دیگر، امروز مسلمانان وظیفه دارند به موارد اتحاد و وحدت خودشان بپردازند. توحید، یکى؛ خدا، یکى؛ نبوت، یکى؛ معاد، یکى؛ قرآن، یکى؛ بیشترین احکام شریعت اسلامى، یکى؛ همه مشترک، اما دشمن مى‌آید روى نقاط افتراق انگشت مى‌گذارد و دلها را پر از کینه‌ى به یکدیگر مى‌کند؛ براى این‌که بتواند به هدفهاى خود برسد. امام بزرگوار ما که این‌همه روى وحدت مسلمین تأکید مى‌کرد، به‌خاطر این بود که این خطر را مى‌دید و مى‌شناخت. در کشور ما و سایر کشورهاى اسلامى، انگلیسى‌ها و دستگاه جاسوسى انگلیس میان شیعه و سنى اختلاف ایجاد کردند؛ آنها تجربه‌ى زیادى در این کار دارند؛ همه باید مراقب باشند. امروز ایادى صهیونیسم هم در این کارها دخالت مى‌کنند. اطلاعات ما خبر از این مى‌دهد که دستهاى خبیث صهیونیست‌ها و عوامل دشمنان اسلام، در همه‌ى حوادثى که انسان در گوشه و کنار دنیاى اسلام مى‌بیند، با واسطه یا بى‌واسطه دخالت دارند.
امروز دنیاى اسلام باید به خود ببالد که قدرت و بیدارى او استکبار جهانى را دستپاچه و سراسیمه کرده است. امروز ملتهاى مسلمان باید قدر بیدارى اسلامى را بدانند. امروز ملت ایران باید قدر حرکت عظیم خود را بداند که امید را در دلهاى مسلمانان بیدار کرده است و مى‌تواند ان‌شاءالله پیشرفت دنیاى اسلام و نجات از عقب‌ماندگى مزمن و تحقیر شدن به‌وسیله‌ى دشمنان را به او نوید دهد.

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى‏ در دیدار کارگزاران نظام و قشرهاى مختلف مردم‏‏، 11/6/84
 

منطق امام بزرگوار ما، منطق عقل، منطق فکر، منطق عمل روشن‌بینانه، منطق انسانیت و هنجار انسانى و اخلاق انسانى و فضائل اخلاقى بود؛ دنیا دنبال این است. مظهر بیدارى اسلامى کسانى نیستند که با چهره‌ى عبوس و گرفته‌ى خود با همه‌ى دنیا - حتى با مؤمنین و مسلمین - مواجه مى‌شوند؛ عده‌یى را تکفیر مى‌کنند؛ عده‌یى را با قوم‌گرایى، عده‌یى را با طایفه‌گرایى، عده‌یى را به بهانه‌هاى نادرست مورد تهاجم قرار مى‌دهند. وجود اینها بشدت مشکوک است، که اصلا چنین کسانى هستند یا در واقع همان عوامل سرویس‌هاى جاسوسى اسرائیل و امریکا و انگلیس‌اند که دارند این‌طور فعالیت مى‌کنند؛ چهار نفر آدم غافل را هم دستخوش فعالیت خودشان کرده‌اند. این هم واقعیتى است که نمى‌شود آن را انکار کرد.
واقعیت دیگر این است که دنیاى غرب با همه‌ى توان خود نتوانسته است بر بیدارى اسلامى فائق بیاید. در مناطق گوناگون اسلامى این همه علیه اسلام، علیه جمهورى اسلامى، علیه رهبران و مصلحان بزرگ اسلامى و علیه احکام اسلام تبلیغات کردند؛ این همه مزدور درست کردند براى دشنام دادن به اسلام و متهم کردن اسلام و احکام اسلامى؛ از حربه‌ى نظامى استفاده کردند، از حربه‌ى اقتصادى استفاده کردند، از حربه‌ى تبلیغات وسیع رسانه‌یى به شکل عجیب و شگفت‌آورى استفاده کردند؛ اما تاکنون پیش نرفته‌اند. بیشترین گرایش جوانهاى مسلمان در کشورهاى اسلامى به اسلام و تفکر اسلامى است. این شور و عشق، روزبه‌روز در دل ملتهاى مسلمان بیشتر مى‌شود.
... واقعیت سوم - که همه این واقعیت را مى‌دانند؛ اگرچه بسیارى آن را انکار مى‌کنند - این است که مظهر این بیدارى اسلامى کسانى نیستند که امروز چهره‌ى تروریسم را در دنیاى اسلام دارند نشان مى‌دهند. کسانى که در عراق این جنایتها را مى‌کنند؛ کسانى که در دنیاى اسلام، به نام اسلام علیه مسلمانها فعالیت مى‌کنند؛ کسانى که مهمترین وظیفه‌ى خود را ایجاد اختلاف بین مسلمانها - تحت عنوان شیعه و سنى، تحت عنوان قوم‌گرایى - قرار مى‌دهند؛ اینها نمى‌توانند به‌هیچ‌وجه نمایشگر و نماد بیدارى اسلامى باشند؛ این را خود مستکبران هم مى‌دانند. همان کسانى که سعى مى‌کنند اسلام را در چهره‌ى گروههاى متحجر و دهشت‌افکن به دنیاى غرب معرفى کنند، مى‌دانند که واقعیت غیر از این است. اسلامى که امروز بیدارى آن را دنیاى اسلام دارد احساس مى‌کند، اسلام فکر و اندیشه و تعمق و حرف نو است؛ اسلام ارائه‌ى راه‌حلهاى زندگى براى گشودن گرههاى زندگى بشریت است؛ نه اسلام متحجر، نه اسلام چشم‌بسته و نه اسلام دور از هرگونه آزاد فکرى؛ این را مستکبران مى‌فهمند.
... امروز چند واقعیت در دنیا وجود دارد که قابل انکار نیست. واقعیت اول، بیدارى دنیاى اسلام است؛ در این کسى نمى‌تواند تردید کند. امروز مسلمانان عالم در همه‌ى نقاط جهان - چه در کشورهاى مسلمان، و چه در نقاطى که در اقلیت قرار دارند - احساس گرایش به اسلام و احساس بازیابى هویت اسلامى خودشان را مى‌کنند. امروز روشنفکران دنیاى اسلام، دلزده‌ى از سوسیالیسم و مکاتب غربى، به سمت اسلام گرایش پیدا کرده‌اند و علاج دردهاى بشریت را از اسلام مى‌طلبند و استفتاء مى‌کنند. امروز دلهاى امت مسلمان نسبت به اسلام گرایش بى‌سابقه‌یى در طول قرنهاى متمادى پیدا کرده است. بعد از تسلط سیاسى و فرهنگى غلیظ و گسترده‌ى غرب و شرق در طول دهها سال بر کشورهاى اسلامى، امروز افق دید جوانان دنیاى اسلام و مد نگاه آنها به سوى اسلام است؛ این یک واقعیت است؛ خود غربى‌ها و مستکبران عالم هم به این اعتراف مى‌کنند. آنها بارها تکرار کرده‌اند که در هر کشورى از کشورهاى اسلامى اگر انتخابات آزادى انجام بگیرد، منتخبان ملت، عناصر معتقد و پایبند به اسلام و مروج اسلام خواهند بود. براى همین است که ادعاى دمکراسى‌خواهى غرب امروز دچار تناقض است. از یک طرف پرچم دمکراسى و مردم‌سالارى را در دست گرفته‌اند؛ از سوى دیگر جرأت نمى‌کنند این پرچم را در دنیاى اسلام به معناى واقعى کلمه برافرازند؛ چون مى‌دانند در هر کشورى از کشورهاى اسلامى اگر آراء و انتخاب مردم در آن نقش پیدا کند، بدون تردید اسلام‌خواهان زمام قدرت و حکومت را در دست خواهند گرفت و منتخبان ملت، مسلمانها خواهند بود.
امروز دنیاى غرب و امریکا و سیاست‌سازان تفکر غربى - صهیونیست‌ها و محافل سرمایه‌دار غربى - خوب مى‌دانند که حرکت عظیم ملت فلسطین ناشى از گرایش آنها به اسلام است. چون محور را اسلام قرار داده‌اند، شجاعت پیدا کرده‌اند و به معناى واقعى کلمه دل به مجاهدت داده‌اند. هرجا ملتى این روحیه را پیدا کند، هیچ قدرتى - قدرت نظامى و غیر نظامى - قادر به برخورد با آنها و سرکوب آنها نخواهد بود؛ این را خوب مى‌فهمند. قضایاى دنیاى اسلام، همه مؤید این واقعیت است. این یک واقعیت مسلم است که امروز بیدارى اسلامى، بلکه نهضت اسلامى، در دنیاى اسلام یک حقیقت روشن است؛ هیچ کس نمى‌تواند این را انکار کند.
حقیقت دوم این است که دشمن شماره‌ى یک این بیدارى و گرایش اسلامى و این آزادى‌خواهى، قدرتهاى استکبارى‌اند. علت هم معلوم است؛ چون اسلام با سلطه مخالف است؛ با وابستگى ملتها به قدرتهاى بیگانه مخالف است؛ با عقب‌ماندگى علمى و عملى - که بر کشورهاى اسلامى سالیان متمادى تحمیل کردند - مخالف است؛ با تقلید محض ملتها و کورکورانه به دیگران نگاه کردن مخالف است. اینها همه درست نقطه‌ى مقابل سیاست‌هاى استعمارى و استکبارى است که در طول دویست سال یا بیشتر، از طرف مستکبران و غربى‌ها بر دنیاى اسلام اعمال شده؛ امروز هم براى این منطقه، پیش خودشان منافعى تعریف کرده‌اند. بیدارى اسلام، درست نقطه‌ى مقابل خواسته‌هاى آنهاست؛ لذا با همه‌ى وجود با آن مخالفند و مخالفت سیاسى و تبلیغاتى مى‌کنند.

پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی بمناسبت کنگره عظیم حج، 19/10/84
 

امروز جهان و بویژه جهان اسلام دوران حساسى را مى‌گذراند. از سوئى امواج بیدارى سراسر دنیاى اسلام را فرا گرفته، و از سوئى چهره‌ى غدار امریکا و دیگر مستکبران از پرده‌ى تزویر و ریا، بیرون افتاده است. از سوئى حرکت به سمت بازیابى هویت و اقتدار در بخشهائى از جهان اسلام آغاز شده و در کشورى به عظمت ایران اسلامى، نهالهاى دانش و فناورى مستقل و بومى به بار نشسته و اعتماد به نفسى که محیط سیاسى و اجتماعى را متحول کرده بود به محیط علم و سازندگى کشیده شده است. و از سوئى رخنه‌هاى ضعف و انحطاط در آرایش سیاسى و نظامى دشمنان پدید آمده است. امروز عراق از سوئى و فلسطین و لبنان از سوئى، نمایشگاه ضعف و عجز قدرت پرمدعاى امریکا و صهیونیزم است. سیاست خاورمیانه‌ئى امریکا در نخستین گامهاى خود با موانعى بزرگ مواجه شده و ناکامى دراین سیاست، به حربه‌ئى بر ضد طراحان آن تبدیل شده است.
امروز روزى است که ملتها و دولتهاى مسلمان مى‌توانند ابتکار عمل را به دست گیرند و کارى بزرگ را آغاز کنند. کمک به ملت مظلوم فلسطین، حمایت از ملت بیدار عراق، حراست از ثبات و استقلال لبنان و سوریه و دیگر کشورهاى منطقه، وظیفه‌ئى همگانى است، و وظیفه‌ى نخبگان سیاسى و دینى و فرهنگى و رجال ملى و جوانان و دانشگاهیان، سنگین‌تر از دیگران است. وحدت و همدلى میان پیروان مذاهب اسلامى و پرهیز از اختلافات فرقه‌ئى و قومى باید از برجسته‌ترین شعارهاى این نخبگان باشد. نشاط علمى، نشاط سیاسى، تلاش فرهنگى و بسیج کردن همه‌ى نیروها در این صفوف اصلى، باید سرلوحه‌ى دعوت آنان قرار گیرد.
... اکنون که به برکت فداکارى مبارزان و شجاعت و صداقت رهبران در برخى از نقاط دنیاى اسلام، بیدارى اسلامى امواج خود را گسترش داده و جوانان و نخبگان و آحاد مردم را در بسیارى از کشورهاى اسلامى به میدان آورده و چهره‌ى غدار سلطه‌طلبان براى بسیارى از سیاستمداران و زمامداران مسلمان آشکار گشته است، بار دیگر سردمداران استکبار در پى ترفندهاى تازه براى ادامه و تحکیم سیطره‌ى خود بر دنیاى اسلام اند.
... سرلوحه‌ى این هدفها سرکوب موج اسلامخواهى و به انزوا کشیدن دوباره‌ى ارزشهاى اسلامى است. همه‌ى ابزارهاى تبلیغاتى و سیاسى امریکا و دیگر سلطه‌طلبان، امروز به کار افتاده است تا نهضت بیدارى اسلامى را به تأخیر اندازند و اگر بتوانند سرکوب کنند.
... تردید نباید کرد که دنیاى استکبار، بیدارى مسلمانان و اتحاد اسلامى و پیشرفت ملتهاى ما در میدانهاى دانش و سیاست و نوآورى را، بزرگترین مانع سلطه و سیطره‌ى جهانى خود مى‌شمارد و با همه‌ى توان با آن مى‌ستیزد. تجربه‌ى دوران استعمار و نواستعمارى پیش روى ما ملتهاى مسلمان است. امروز که دوران استعمار فرانوین است باید از آن تجربه‌ها درس بیاموزیم و بار دیگر براى مدتى طولانى، دشمن را بر سرنوشت خود مسلط نکنیم.

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى‏ در دیدار استانداران سراسر کشور‏‏، 8/12/84
 

امریکایى‌ها مصلحت خودشان را در عراق، در ایجاد اختلاف و در ناکارآمد نشان دادن دولت برآمده‌ى از مردم مى‌بینند و لذا براى ایجاد اختلاف و جنگ طایفه‌اى تلاش مى‌کنند، که حالا همین حوادث فاجعه‌آمیز روزهاى اخیر در سامرا، نمونه‌اى از آنهاست. قبل از آن هم براى برانگیخته کردن احساسات مسلمان‌ها و اهداف سیاسى گوناگونى که داشتند، مسئله‌ى اهانت به نبى‌مکرم اسلام (علیه‌وعلى‌آله‌الصلاةوالسلام) را - با کشیدن کاریکاتورها - مطرح کردند که هر دو نوع کار، از یک جنس است؛ یعنى قدم گذاشتن در میدان اهانت به مقدسات مردم، براى این‌که در تهیجى که پیش مى‌آید، با برنامه‌ریزى، به اهداف خودشان برسند. نتیجه چه شد؟ نتوانستند. امروز قضیه‌ى کاریکاتورها به حرکت عمومى دنیاى اسلام و احساس نفرت دنیاى اسلام از پنجه‌ى استکبار منتهى شده و ماجراى سامرا به وحدت شیعه و سنى در بسیارى از نقاط عالم منتهى شده؛ که علماى شیعه و سنى بنشینند، با هم اعلامیه بدهند و با هم محکوم کنند. بنابراین، دشمن نمى‌تواند؛ نقشه‌هاى دشمن، نقشه‌هاى شناخته شده و تکرارى است؛ سال‌ها روى این نقشه‌ها کار کرده‌اند؛ اما امروز دنیاى اسلام بیدار است و با بیدارى دنیاى اسلام، نمى‌توانند کارى بکنند. البته این بیدارى را باید حفظ کرد؛ برادران شیعه و سنى را باید به هم نزدیک کرد؛ دل‌هاى امت اسلامى را باید به هم نزدیک کرد. هدف دشمن را که ایجاد فتنه‌ى طایفه‌اى و فتنه و اختلافات مذهبى است - چه در عراق و چه در بقیه‌ى نقاط عالم - باید براى افکار عمومى مسلمان‌ها بیان و افشا کرد. این که امروز نمى‌خواهند بگذارند که دولت عراق - که مظهر شکست امریکاست - یک دمکراسى مردمى را از مردمى که علاقه‌مند به اسلام هستند، تشکیل بدهد، مظهر شکست امریکا در عراق است؛ چون امریکایى‌ها براى این کار به عراق نیامده بودند، آنها آمده بودند که یک دولت طرفدار خودشان و ضامن منافع خودشان را در آنجا سر کار بیاورند؛ نه این‌که یک مجموعه‌ى اسلامگرا بیایند که با نگاه مرجع تقلید و با اشاره‌ى دست روحانیون مسئول، حرکت و توقف مى‌کند. آنها نمى‌خواستند چنین دولتى سر کار بیاید؛ اما مردم عراق این را مى‌خواستند و این شد. حالا عراق را که مظهر شکست سیاست‌هاى امریکا در خاورمیانه است، مى‌خواهند به شکلى به هم بریزند و اختلاف ایجاد کنند و نگذارند این دولت - که با افکار مردم و با آراى مردم سرکار آمده است - به وظایف خودش عمل کند. ان‌شاءالله ناکام خواهند بود و هوشیارى مردم عراق، مثل هوشیارى مردم ایران، پاسخ آنها را خواهد داد.
منبع:www. khamenei.ir