در هر سني چگونه با کودک بازي کنيم؟


 

نويسنده: زهرا حيدري
کارشناس مامايي



 
براي اين که بدانيد در خانه برحسب مراحل رشد مغزي کودک چگونه مي توانيد با اوبازي کنيد. راهنمايي هاي زيرا را بخوانيد به آنها توجه داشته باشيد.

از تولد تا 4 ماهگي
 

براي کودک کتاب قصه بخوانيد، شکلک دربياوريد، بدنش را قلقلک بدهيد و به آرامي اشيايي مانند يک جغجغه با رنگ درخشان را در برابر چشم هاي نوزاد حرکت بدهيد. ترانه هاي ساده و لالايي هايي با عبارت هاي تکرار شونده براي او بخوانيد يا هر کاري که خودتان و نوزادتان انجام مي دهيد را براي او تعريف کنيد! مثلاً بگوييد: «خب حالا مي ريم سوار ماشين بشيم؛ تو رو مي ذارم توي صندليت؛ مامان داره مياد توي ماشين» و...

از 4 تا 6 ماهگي
 

به کودک کمک کنيد حيوانات پرشده را در بغل بگيرد. چيزهايي مانند قطعات پلاستيکي را روي هم بگذاريد و اجازه بدهيد کودک به آنها ضربه بزند و به هم بريزد. موسيقي هايي با ريتم هاي متفاوت براي کودک پخش کنيد به کودک تان کتاب قصه هاي داراي تصاوير رنگارنگ درخشان نشان دهيد. بگذاريد کودک اشياء مختلف با کيفيت هاي متفاوت را حس کند.

از 6 تا 18 ماهگي
 

با کودک تان چهره به چهره صحبت کنيد تا او بتواند بين صداها و کلمات ارتباط برقرار کند. به افراد و اشياي آشنا اشاره کنيد و نام آنها را تکرار کنيد. آوازهايي با جملات تکراري و حرکت هاي دست براي کودک بخوانيد و با او قايم باشک بازي کنيد.

از 18 تا 24 ماهگي
 

تا کودک بازي هاي ساده براي بازشناسي اشياء را انجام دهيد. به عنوان نمونه «ماشين زرد يا گل قرمز را پيدا کن» يا سه شيء را جلو کودک بگذاريد و به او بگوييد که يکي از آنها را که مشخصاتي معين دارد را به شما بدهد، تا حد امکان به طور مستقيم با کودک صحبت کنيد. کودک تان را با وسايل نوشتن مانند مداد شمعي و کاغذ آشنا کنيد. هنگامي که براي کودک تان کتاب قصه مي خوانيد از او سؤال هاي «کجا و چي» بپرسيد. کودک را تشويق کنيد با اسباب بازي هاي محبوب خودش يک بازي ابداع کند.

از 24 تا 36 ماهگي
 

هنگامي که کودک تان مهارت هاي حرکتي را مي آموزد، او را تشويق کنيد. تخيل کودک با تشويق او به پيدا کردن شيوه هاي جديد براي استفاده از اسباب بازي ها تحريک کنيد. به او کمک کنيد تا فعاليت هاي «زندگي واقعي» را به صورت بازي درآورد. به عنوان نمونه وانمود کند که دارد با تلفن صحبت مي کند. ماشين مي راند، به ميهمانان چاي تعارف مي کند و...
هنگام خواندن کتاب قصه با پرسيدن سؤالاتي کودک تان را هم وارد داستان کنيد و هنگامي که براي کودک کتاب مي خوانيد، توجه او را به کلمات جلب کنيد و از کودک بخواهيد کلمات روي صفحه کتاب يا صداهاي آنها را با تصاويرشان ربط دهد.

از 3 تا 5 سالگي
 

سهيم شدن چيزها با ديگران را با نشان دادن مثال ها به کودک آموزش دهيد. بازي هاي صفحه يي ساده را براي تقويت يادگيري قواعد و مهارت ها با کودک انجام دهيد. تماشاي تلويزيون را به يک تا دو ساعت در روز محدود کنيد و هنگام تماشاي تلويزيون کنارکودک تان باشيد تا او را هم به فعاليت و تعامل مجبور و از صورت يک تماشاچي منفعل خارج کنيد.
هنگامي که کودک بيشتر رشد مي کند، مي توانيد گزينه هاي ساده يي مانند خواندن کتاب قصه يا جور کردن پازل را به او ارايه دهيد. کلمه ي «نه» را هر چقدر مي توانيد کمتر به کار ببريد و حس جست و جو و کنجکاوي کودک را تشويق کنيد. به کودک تان احترام بگذاريد و به حضور او توجه نشان دهيد. هنگامي که کودک سعي دارد تجربه هاي تازه اش را توضيح دهد، از خود صبر نشان دهيد. هر روز زماني را به نشستن در کنار کودک تان و بحث کردن با و او در مورد کارهايي که در طول انجام داده است، اختصاص دهيد و او را تشويق کنيد که به جست و جوي تجربه هاي جديد بپردازد و آنها را براي شما توضيح دهد.
منبع: 7 روز زندگی شماره 123