گزیده‌ای از بیانات رهبر انقلاب اسلامی پیرامون معیارهای نماینده یک ملت انقلابی، مؤمن و شجاع
 

 


اولین شرط تقواست
هر كس كه به این نظام معتقد و پایبند است، مى‌تواند وارد میدان انتخابات شود. كسانى كه این نظام و قانون اساسى را قبول ندارند، آمدنشان به مجلس خطاست و خودشان هم بایستى بدانند كه از نظر این ملت آمدن آن‌ها به مجلس خطاست. معلوم است كسانى كه این قانون اساسى و این ملت و كار‌ها و شعار‌ها و راه و اهدافش را قبول ندارند، نباید به مجلس بیایند؛ اما آن كسانى كه نظام، اسلام، قانون اساسى و امام را قبول دارند، باید به میدان رقابت بیایند؛ منتها رقابت سالم و نه رقابت لجوجانه و عنادآمیز. این جناح‌ها و خطوط و احزاب هم از نظر بنده اعتبارى ندارند. بعضى خودشان كه كشمكش مى‌كنند هیچ، سعى مى‌كنند كه رهبرى و دستگاههاى نظام را هم وانمود كنند كه در دعواهاى جناحى و خطّىِ این‌ها واردند! این مطلب درست نیست. بنده حزب و شخصیت نمى‌شناسم؛ بنده این را مى‌شناسم كه كسى كه مى‌آید به مجلس، باید با تقوا باشد. اوّلین شرط تقواست: «انّ اكرمكم عنداللَّه اتقاكم». دیگر این‌كه باید طرفدار محرومین باشد؛ بداند كه در كشور محرومیت هست و سعى و همّت او باشد كه رفع محرومیت كند. باید ضدّ فساد هم باشد و با فساد مالى و اقتصادى به‌شدّت و به‌جد، از بُن‌دندان و نه به لفظ، مخالف باشد، تا با فساد مبارزه كند. البته توانمند، با اخلاص و عالِم هم باشد. صلاحیت بر اساس این مسائل است.
بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم قم‌ در آستانه سالروز قیام ۱۹ دی 18/10/82

نماینده شایسته: شجاع‌ترین، مؤمن‌ترین و انقلابى‌ترین
آن كسى كه به عنوان وكیل این ملتِ انقلابى و مؤمن و شجاع به مجلس مى‌رود، باید انقلابى و مؤمن و شجاع باشد. اگر نگوییم شجاع‌ترین و مؤمن‌ترین و انقلابى‌ترین؛ لااقل در سطح این توده‌ى عظیم مردم كه این گونه از خود درخشش نشان مى‌دهند، باشد.
آن كسى كه اسلام را نمى‌پسندد و مقرّرات اسلامى را قبول نمى‌كند و براى خاطر دل بیگانگان و خوشامد دیگران، به انقلاب و ارزشهاى انقلابى اهانت مى‌كند و یا به خاطر ترس از دیگران، به جاى این‌كه به ملت گرایش نشان دهد، به دشمن گرایش نشان مى‌دهد و آن كسى كه تقواى لازم را ندارد و اهل معنویّات نیست و اهل دنیاست و فقط براى نام و نشان و استفاده‌ى شخصى، این مسؤولیت را مى‌خواهد، او لایق و شایسته‌ى این كار نیست.
دنبال آدمهاى مؤمن و شجاع و انقلابى و كسانى كه بتوانند قدرت این ملت را - كه در سایه‌ى ارزشهاى انقلابى است - حفظ كنند، باشید. كسانى كه وقتى قوانینى مى‌گذارند و موضعى مى‌گیرند و نطقى مى‌كنند، همه در این جهت باشد. این طور آدمى، شایسته‌ى آن است كه به عنوان وكیل این ملت، به مجلس شوراى اسلامى برود؛ آن كسى كه بفهمد امام چه مى‌گفت، چه مى‌خواست و چرا مى‌خروشید.
وكیل آینده‌ى مجلس، باید دنبال راه امام و در خطّ او باشد.
بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در خطبه‌هاى نماز عید فطر 1/12/74

اصلح را انتخاب كنید
هنر ملت ایران و مردم شهر‌ها و حوزه‌هاى انتخابیه این است كه دقت كنند، نگاه كنند، بشناسند اصلح را، بهترین را انتخاب كنند؛ بهترین از لحاظ ایمان، بهترین از لحاظ اخلاص و امانت، بهترین از لحاظ دیندارى و آمادگى براى حضور در می‌دانهاى انقلاب؛ دردشناسترین و دردمند‌ترین نسبت به نیازهاى مردم را انتخاب كنند.
بیانات در اجتماع عظیم مردم یزد 12/10/86

مرزبندی شفاف با دشمن؛ شاخص مهم نماینده اصلح
نماینده‌ى صالح آن كسى است كه پایبندى او به اسلام باشد، پایبندى او به عدالت باشد، پایبندى او به منافع ملى باشد، مرز او با دشمن مرز مشخصى باشد. اگر این نشد، آن نماینده، نماینده‌ى خوبى نخواهد بود؛ نماینده‌ى ملت در واقع نخواهد بود. خوشبختانه در كشور ما مجموعه‌هاى سیاسى‌اى كه هستند، نسبت به مبانى اسلام و انقلاب تقریباً همه، بجز یك اقلیت كوچكى، متفق‌القولند؛ منتها مرز‌ها را باید روشن كرد. بعضى، از دشمن رودربایستى دارند؛ بعضى، ملاحظه‌ى دشمن را می‌كنند. ملاحظه‌ى ملت را باید كرد، ملاحظه‌ى خدا را باید كرد، نه ملاحظه‌ى دشمن را. دشمن، دشمن است؛ هرچه ملاحظه كنى، هر چه عقب بنشینى، او جلو مى‌آید. اگر خاكریز شما در مقابل دشمن خاكریز مستحكمى نباشد، او نفوذ می‌كند. دشمنان این را می‌خواهند. یكى از شاخص‌ها همین است. مردم در هر جاى كشور هستند، به این شاخص توجه كنند.
آن كسانى كه مرزشان با دشمن و دست‌نشاندگان دشمن مرز كمرنگى است، این‌ها براى ورود به مجلس اصلح نیستند. كسانى باید باشند كه مرز روشنى با دشمن داشته باشند.
‌بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم‌ 22/12/86

چهار شرط اصلی برای یك نماینده
به نظر من مهم‌ترین شرایط نماینده عبارت است از این‌كه متدیّن، كارآمد، دلسوز و شجاع باشد. اگر این چهار شرط در نماینده‌اى جمع شد،‌‌ همان كارى را كه شما آرزو و توقّع دارید، انجام خواهد داد. نماینده باید متدیّن باشد. بى‌دینى و بى‌تقوایى چیز بدى است؛ هرجا باشد، انسان را آسیب‌پذیر مى‌كند. اگر در جاى حسّاس باشد، آسیب‌پذیرى آن بسیار گران تمام خواهد شد. نماینده باید كارآمد هم باشد. بعضی‌ها متدیّن هستند، اما از آن‌ها كارى ساخته نیست. باید به‌گونه‌اى باشند كه بتوانند وظایفى را كه بر عهده‌شان قرار دارد، انجام دهند.
سوم این‌كه دلسوز مردم - بخصوص طبقات محروم - باشد و براى آن‌ها كار و فكر كند. من در انتخاباتِ دوره‌ى قبل - شاید در نماز جمعه بود - گفتم نامزدهاى انتخابات مراقب باشند خود را وامدار ثروتمندان و قدرتمندان و امثال این‌ها نكنند. اگر كسى وامدار دستگاه‌ها و اشخاص و وامدار پول و قدرت شد، دیگر نمى‌تواند براى مردم دلسوزى كند. پس دلسوزى هم یك شرط بزرگ است.
شرط چهارم این است كه نماینده‌ى مردم باید شجاع باشد. این ملت، ملت شجاع و آزاده‌اى است؛ ملتى است كه تهدید قدرتهاى متكبّر جهانى او را به عقب نمى‌نشاند؛ بنابراین نماینده‌ى او هم باید شجاع باشد و نترسد؛ شجاعت در مقابل دشمن، شجاعت در مقابل باطل، شجاعت در پذیرش حرف حق.
بیانات در خطبه‌هاى نماز جمعه تهران‌ 24/11/82

نماینده باید وجدان سیاسی داشته باشد
نماینده باید احساس دلسوزى و وجدان سیاسى داشته باشد. علاوه بر همه‌ى این‌ها - و شاید بتوانم عرض كنم مهم‌تر از همه‌ى این‌ها - این است كه متدین باشد. نماینده‌ى متدین است كه براى مردم كار مى‌كند. نیتش را خدا مى‌كند؛ مردم فهمیدند، فهمیدند؛ نفهمیدند، نفهمیدند. آن كس كه بخواهد كار نكرده‌اى را به رخ مردم بكشد، متدین نیست. نماینده‌اى كه متدین است، براى مردم كار مى‌كند، جان مى‌كند، نفس مى‌زند، در تنظیم قوانین، در حفظ اكثریت مجلس و كمیسیون‌ها و براى حضور در كمیسیون‌ها تلاش مى‌كند. كسى فهمید، فهمید؛ نفهمید، نفهمید. اهمیت نمى‌دهد. مى‌خواهد كار كند. این، فایده‌ى تدین نماینده است؛ نماینده‌ى متدین و معتقد به انقلاب، معتقد و پایبند به اصول انقلاب.
بیانات مقام معظم رهبرى در خطبه‌هاى نماز جمعه تهران‌ 7/1/71

كارآمدی تنها كافی نیست
انتخابات، یك كار بزرگ و یك اقدام شرعى و یك اقدام خدایى است؛ بگردید آدمهاى مناسب را براى این كار مهم پیدا كنید. آدمِ مناسب چطور آدمى است؟ باید كارآمد باشد... كارآمدىِ تنها هم كافى نیست؛ باید متدیّن هم باشد. آدم متدیّن، احتمال خیانتش كم است. آن متدیّنهایى كه یك وقت دچار لغزش مى‌شوند، اوّل تقواى خودشان را از دست مى‌دهند؛ بعد این لغزش به سراغ آن‌ها مى‌آید. پس، باید متدیّن و باتقوا هم باشند تا بتوانید براى كارهاى این كشور به آن‌ها اعتماد كنید. همچنین باید در مقابل توپ و تشر این و آن - خارجى، داخلى، زورگویان، قدرتمداران - شجاع باشد و دل خود را نبازد. كسى كه دل خود را در مقابل توپ و تشر باخت، دستش هم براى امضا مى‌لغزد؛ پایش هم براى جلو رفتن مى‌لرزد؛ نمى‌شود به او اعتماد كرد.
بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم‌ 13/11/78

صداقت و دلسوزی نماینده را تشخیص دهید
مجلس شوراى اسلامى، مجلس مردم است. مجلس خان‌ها نیست؛ مجلس آحاد مردم است. نماینده‌اى كه انتخاب مى‌شود، باید دلسوز مردم باشد، صادق باشد، صمیمى باشد و بخواهد براى مردم كار كند. بعضى تظاهر به كار مى‌كنند، اما كار نمى‌كنند. این، به درد نمى‌خورد. باید براى مردم كار كرد. صداقت و دلسوزى نماینده‌اى را كه مى‌خواهید انتخاب كنید، تشخیص دهید و بعد او را برگزینید.
بیانات مقام معظم رهبرى در خطبه‌هاى نماز جمعه تهران‌ 7/1/71

نماینده باید اولویت‌ها را بفهمد
نماینده باید داراى فهم و درك سیاسى باشد و مسائل كشور را بفهمد؛ هم مسائل خارجى و توطئه‌هاى دشمنان را و هم مسائل داخلى و نیازهاى مردم و اولویتهاى كشور را. این‌طور نباشد كه بدون رعایت اولویت‌ها، مسأله‌اى را مطرح كنند، شعارى بدهند و براى ملت و دولت مشكل درست كنند.
بیانات مقام معظم رهبرى در خطبه ‌هاى نماز جمعه تهران‌ 7/1/71

براى مسؤول عقیده و اخلاق مسأله‌ى شخصى نیست!
در نظام جمهورى اسلامى غیر از دانایى و كفایت سیاسى، كفایت اخلاقى و اعتقادى هم لازم است. افرادى نگویند كه اخلاق و عقیده مسأله‌ى شخصى انسانهاست. بله، اخلاق و عقیده مسأله‌ى شخصى انسانهاست؛ اما نه براى مسؤول. من اگر در جایگاه مسؤولیت قرار گرفتم و اخلاق زشتى داشتم؛ فهم بدى از مسائل جامعه داشتم و معتقد بودم كه باید جیب خودم را پُر كنم، نمى‌توانم به مردم بگویم این عقیده و اخلاق شخصى من است و اخلاق و عقیده ربطى به كسى ندارد! براى یك مسؤول عقیده و اخلاق مسأله‌ى شخصى نیست؛ مسأله‌اى اجتماعى و عمومى است؛ حاكم شدن بر سرنوشت مردم است. آن كسى كه به مجلس مى‌رود، یا به هر مسؤولیت دیگرى در نظام جمهورى اسلامى مى‌رسد، اگر فاسد، بیگانه‌پرست و در خدمت منافع طبقات برخوردار جامعه بود، دیگر نمى‌تواند نقشى را كه ملت و طبقات محروم مى‌خواهند، ایفا كند. اگر آن شخص انسان معامله‌گر، رشوه و توصیه‌پذیر و مرعوبى بود؛ در مقابل تشرِ تبلیغات و سیاستهاى خارجى جا زد، دیگر نمى‌تواند مورد اعتماد مردم قرار گیرد و برود آن‌جا بنشیند و تكلیف ملك و ملت را معیّن كند. این شخص غیر از كفایت ذاتى و دانایىِ ذاتى، به شجاعت اخلاقى، تقواى دینى و سیاسى و عقیده‌ى درست هم احتیاج دارد.
بیانات در دیدار اساتید و دانشجویان قزوین 26/9/82

تملق‌گوی استكبار مجلس را خراب می‌كند
اگر نماینده‌اى بى‌علاقه به انقلاب و كشور و بى‌اعتقاد به قانون اساسى به مجلس راه پیدا كند كه مصالح این كشور برایش مهم نباشد؛ دشمنیهاى استكبار جهانى را نفهمد، دلش بخواهد كه از استكبار جهانى تملّق بگوید و در روزنامه‌ها و مجلّات وابسته به صهیونیست‌ها اسمش را درشت بنویسند و بگویند فلانى با سیاست نظام جمهورى اسلامى مخالفت كرد؛ چنین نماینده‌اى مجلس را خراب مى‌كند، ملت را خراب مى‌كند، كشور را هم خراب مى‌كند؛ پس به‌درد نمى‌خورد. اگر نماینده‌‌اى بر سرِ كار آید كه قبل از ورود به مجلس، خود را وامدار دیگران كرده و مجبور باشد در مجلس وام آن‌ها را ادا كند؛ نانهایى به قرض گرفته باشد و بخواهد به مجلس كه رفت، قرض خود را ادا كند؛ به‌درد نمى‌خورد. اگر نماینده‌اى به مجلس برود كه از مسائل كشور درك لازم را نداشته باشد؛ فاقد هوشمندى، آگاهى، سواد و معرفت لازم باشد، به‌درد نمى‌خورد. نمایندگى كار مهّمى است.
بیانات مقام معظم رهبرى در خطبه‌ هاى نماز جمعه 20/11/74

مراقب آدمهای اهل سوء استفاده باشید!
باید مراقب بود كه آدمهاى اهل سوء استفاده و بى‌اعتقاد به رسالت انقلابى و مسؤولیت نمایندگى و كسانى كه مى‌خواهند وارد مجلس شوند فقط براى این‌كه سوء استفاده‌اى بكنند یا خداى نكرده خرابكارى‌اى انجام دهند، وارد مجلس نشوند...
توجه به چیزهاى كم‌اهمیت، تنگ‌نظرى و دقّتهاى بیخودى را باید كنار گذاشت. اساس قضیه‌‌ همان چیزهایى است كه واقعاً همه را مى‌ترساند: آدم پول پرستى؛ آدم پیشكرده‌ى خوانین و اشرار منطقه‌اى، از فقد یا ضعف نظارت استفاده كند و وارد مجلس شود و بعد بخواهد براى آن‌گونه افراد كار و تلاش كند.
بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار اعضاى هیأت نظارت بر انتخابات شوراى نگهبان‌ 14/11/74

نماینده باید طرفدار ضعفا باشد
نماینده باید شجاع و باشرف و امین و طرفدار ضعفا و قشر ضعیف باشد. قانون باید بتواند از حقوق ضعفا دفاع كند، والاّ قانونى كه پولداران را پولدار‌تر كند، قانون مملكت اسلامى نیست. قانون باید بتواند گره‌ها را باز كند و به دردِ دل قشرهاى محروم برسد.
بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم‌ 13/11/78

نامزد‌ها به مراكز قدرت و ثروت متصل نباشند
اگر چنانچه نامزد‌ها به مراكز ثروت و قدرت متصل شوند، كار خراب می‌شود؛ همچنان كه امروز در به‌اصطلاح دموكراسى‌هاى دنیا، در آمریكا و غیر آمریكا این رسم هست؛ كمپانى‌ها و پولدار‌ها به نامزد انتخابات در ریاست جمهورى یا در انتخابات كنگره پول می‌دهند، ولى او در مقابل آن‌ها متعهد است. آن رئیس جمهورى كه با پول دستگاه‌هاى گوناگون و مراكز ثروت سر كار بیاید، در مقابل آن‌ها متعهد است. آن نماینده‌ى مجلسى كه با پول فلان شركت و فلان كمپانى و فلان ارباب و فلان پولدار توى مجلس بیاید، مجبور است آنجائى كه آن‌ها لازم می‌دانند، قانون جعل كند، قانون بردارد، توسعه و تضییق در قانون بكند. این نماینده به درد مردم نمی‌خورد. نه باید به مراكز ثروتهاى شخصى متصل بود، و نه به طریق اولى‌ به ثروتهاى عمومى. كسى بیاید از پول بیت‌المال مصرف كند، براى اینكه به وكالت مجلس برسد؛ این دو برابر اشكال دارد، اشكال مضاعف دارد. این‌ها را باید مردم مراقب باشند.
بیانات در دیدار مردم قم به مناسبت سالروز ۱۹ دی 19/10/90

نماینده باید طرفدار حقوق محرومین باشد
باید ما هوشیار باشیم؛ آحاد ملت باید هوشیار باشند. نماینده‌ى متدین، امین، طرفدار عدالت، مخالف با فساد، طرفدار حقوق محرومین، پایبند به مبانى اسلام و ارزشهاى اسلامى و خط امام؛ یك چنین نماینده‌اى را بفرستند مجلس؛ آنوقت مجلس مقتدر خواهد شد، عزتمند خواهد شد. تشخیص این براى همه البته آسان نیست، ولى باید تحقیق كرد، باید به آدمهاى مطلع، آدمهاى خبره، آدمهاى مطمئن مراجعه كرد.
بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم‌ 22/12/86