وابستگی به نفت؛ بلیه اقتصادی ما (1)


 

گردآوری: حسین لطفی




 

منشور بیانات «مقام معظم رهبری» در 20 سال پیرامون درآمدهای نفتی
 

منشور بیانات مقام معظم رهبری که در ادامه ملاحظه می‏فرمایید شامل جستوجوی کلید واژهی «نفت» در «تمامی بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی و پیامهای ایشان» میباشد که 258 رکورد جستوجو را شامل شد. چیدمان مطالب بر حسب تاریخ می‏باشد.

اگر نفت در اختیار غربیها بود...
 

یک وقت خطاب به بعضى از سیاسیونى که در کشورهاى دیگر تولید کنندهی فعال نفت هستند، نکته و سؤالى مطرح کردم و گفتم: «ما امروز نفت داریم. کشورهاى حاشیهی خلیج فارس، بعضى کشورهاى آفریقایى و بعضى کشورهاى آسیایى هم، نفت تولید مى‏کنند. این نفت گران قیمت را به قیمتهاى ارزان و به بشکه‏اى چندین برابر کمتر از قیمت حقیقى آن، از اینها مى‏خرند. این کشورها هم چون به پولِ فروشِ نفت احتیاج دارند، بالاجبار آن را با قیمت پایین مى‏فروشند. آن‏گاه مستکبرین مى‏روند و از این نفت، حداکثر استفاده را مى‏کنند.» سؤالى که مطرح کردم این بود. گفتم: «حالا فرض کنید به جاى کشورهاى عربستان، ایران، اندونزى، امارات، کویت و غیره، نفت در اختیار آمریکا و انگلیس و ایتالیا و بعضى کشورهاى دیگر اروپایى بود و ما مى‏خواستیم از آنها نفت بخریم.
شما را به خدا، حاضر بودند حتى یک قطره نفت به ما بدهند؟! اگر شما مى‏خواستید یک بشکه نفت از آنها بگیرید، صد گونه شرط و شروط مى‏گذاشتند و بعد هم به هر قیمتى که دلشان مى‏خواست، آن را به شما مى‏دادند! امروز همان نفت، یعنى همان مایع ذى‏قیمت را، با استفاده از خیانت بعضى از دولتهاى تولید کنندهی نفت، که دستشان در دست آنهاست، به کمترین قیمت ممکن مى‏خرند و در واقع غارت مى‏کنند و مى‏برند و از آن، همه اساس مدنیّت صنعتى کنونى را بر پا مى‏دارند. روشنایى‏شان از نفت ماست؛ گرمایشان از نفت ماست؛ حرکتشان از نفت ماست؛ کارخانه و مصنوعاتشان هم از نفت ماست!»

بیانات مقام معظم رهبرى در صحن «آستان قدس رضوى»، 1/1/1373
 

قطع وابستگی به نفت؛
 

نفت ما که مى‏گویم، منظور نفت کلّ این منطقه و دیگر مناطق نفت‏خیز دنیاست. این منطقه بخش عمده‏اى از نفت جهان را داراست. یعنى همان دولتهایى که دستشان با دزدان غارتگر بین‏المللى یکى است، متأسفانه بخش عمده‏اى از نفت را صاحباند. امروز جنسِ بهاین ارزشمندى به‏ منزلهی ابزارى در دست مصرف‏ کنندگانى است که شدیداً به آن احتیاج دارند. آن‏ها چنین سیاستى را از دهها سال پیش تا به امروز، طراحى و اجرا کرده‏اند و متأسفانه همواره عده‏اى از سیاستمداران خائن کشورهاى وابسته نیز، با آن‏ها همکارى مى‏کنند. در چنین وضعیتى اگر ملت ایران- اعم از کارگر ایرانى، جوان ایرانى، تولید کنندهی ایرانى و معلم ایرانى- با همه تلاش و غیرت خود وارد عمل شود و این کشور را به گونه‏اى بسازد که به خاطر صادرات و واردات و نیازهاى مصرفى، محتاج فروش‏ نفت خود، آن هم با این قیمتِ پایین نباشد، ببینید چه خدمت بزرگى به امروز و آیندهی این کشور خواهد بود!

بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار کارگران و معلمان، در «روز کارگر» و «هفتهی معلم»، 13/2/1373
 

در چاههای نفت را ببندیم؛
 

آرزوى واقعى من- که البته ممکن است بهاین زودیها قابل تحقق نباشد- این است که ما درِ چاههاى نفت را ببندیم و اقتصاد خود را براساس کالاها و محصولات غیرنفتى بنیاد نهیم. یعنى فرض کنیم این کشور، کالایى به نام نفت ندارد. البته این کار ممکن است در این سالها و بهاین زودیها عملى نباشد. زیرا دشمنان ایران در دوران رژیم وابسته و فاسد پهلوى، بیش از حدّ تصور خراب‏کارى کرده‏اند و چنان ملت و کشور ما را به نفت وابسته نموده‏اند که نشود بهاین آسانى چنین کارى را کرد. اما روزى باید این کار بشود و آن روز، روزى است که ملت ایران بدون این که سرمایه‏هاى خود را مفت و مجّانى به دست کسانى بدهد که با کمال خباثت از ثروت ملى کشورها استفاده مى‏کنند، با تکیه بر امکانات ذاتى، روى پاى خودش بایستد.

بیانات مقام معظم رهبرى در دیدار کارگران و معلمان، در «روز کارگر» و «هفتهی معلم»، 13/2/1373
 

قطع وابستگی به نفت؛
 

البته دولت ما امروز حداکثر استفاده را از نفت مى‏کند و باید هم بکند. اما باید کارى کند که بتواند روزى به دنیا اعلام نماید که از امروز تا شش ماه دیگر، تا یک سال یا چهل روز دیگر، مى‏خواهیم درِ چاههاى نفت را ببندم. مى‏خواهم یک قطره نفت صادر نکنم. دولت باید بتواند تصمیم بگیرد. باید به نفت احتیاج نداشته باشد. ما ثروت، منابع طبیعى و تولیدات داخلى زیاد داریم. امکانات تولید ثروت در داخل کشور، خیلى زیاد است. روزى به خاطر جنگ، این کارها عملى نبود، ولى بحمدالله امروز عملى است. باید هم انجام گیرد و انجام دهند. دولت هم این کار را مى‏کند، باید هم بکند. ما هم اخیراً اعلام و ابلاغ کرده‏ایم کهاین کار شروع شود و مقدمات کار، در حال انجام است. ممکن است این طرح در مدت یک سال، دو سال، سه سال یا پنج سال نتیجه بدهد. اگر به فضل پروردگار، چنین شود، بسیارى از مشکلات این کشور کاهش پیدا خواهد کرد. البته به شرط این که همهی ملت؛ همهی کسانى که بازوى توانا، فکر و قلم فعال، زبان گویا و دل بیدار دارند، پشت در پشت، با همین وحدتى که امروز در میان این ملت است، تلاش کنند و نگذارند مردم تقسیم شوند.

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار با مردم مشهد و زائران حضرت على‏بن موسى‏الرضا(علیهالسلام)، در صحن حضرت امام خمینى، 4/1/1375
 

اقتصاد و ملت ایران باید از نفت جدا شود؛
 

البته من یک نگرانى مختصرى دارم- که مربوط به امروز هم نیست؛ سالهاست کهاین نگرانى را دارم- و آن این است که باید اقتصاد و ملت ایران از نفت جدا شود. این مسأله را اخیراً به دولت خدمتگزار ابلاغ کرده‏ایم که برایش برنامه‏ریزى کند و در حال برنامه‏ریزى است و کارهایى هم انجام داده است. ما باید کارى کنیم که ملت و دولت ایران، وابسته به نفت خود نباشند. چون متاسفانه، امروز در دنیا نفت به سیاستهاى بین‏المللى، کمپانیها و غارتگران بزرگ و جهان‏خواران و مستکبران وابسته است. در حقیقت، نفت در مشت آن‏هاست. هرگاه بخواهند، قیمتش را پایین مى‏آورند، تولید را کم یا زیاد مى‏کنند، یکى را از دور خارج یا وارد دورْ مى‏کنند! نفت مال ماست؛ اما سیاستش در دست دیگران است! چنین سرمایه‏اى مایهی دردسر است.

بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار با مردم مشهد و زائران حضرت على‏بن موسى‏الرضا(علیهالسلام)، در صحن حضرت امام خمینى 4/1/1375
 

نفت را مفت میفروشیم؛ آمادگی برای روزی که نفت تمام شود؛
 

من یک‏ وقت عرض مى‏کردم که اگر یک روز نفت منطقهی خاورمیانه تمام شود- که ممکن هم هست چنان روزى پیش آید- دولتها باید به فکر باشند. این که ما این قدر روى اقتصاد بدون نفت تکیه مى‏کنیم و اصرار داریم که هرچه ممکن است، درآمد کشور را از نفت به درآمدهاى دیگر ببریم، به همین خاطر است. امروز بعضى از کشورها- از جمله خود آمریکا- نفت خودشان را استخراج نمى‏کنند؛ نفت وارد مى‏کنند، چون بهاین قیمتى که نفت را مى‏خرند، یعنى در واقع مفت! نفت صادر کنندگان این منطقه، با استخراج هرچه بیشتر و فروختن هرچه بیشتر بهاین ثَمن بَخس، بعد از گذشت چند سال تمام مى‏شود؛ ولى چاههاى آن‏ها هنوز نفت خواهد داشت. البته چاههاى نفت آمریکا، به برکت وفور چاههاى نفت ما نیست- چاههاى متوسطى است- ولى به‏ هر حال نفت هست. آن روزى که آن‏ها نفت داشته باشند و کشورى مثل ما العیاذُ باللّه نفت نداشته باشد و بخواهد از آن‏ها نفت بخرد- که امیدوارم چنین روزى پیش نیاید- آن‏ها بابت هر شیشه نفتى که به ما بدهند، ده برابر قیمت یک بشکه نفت از ما پول خواهند گرفت! آن‏ها به ما نفت مى‏دهند؟ کسانى که جلوی چشمشان، ملتها از گرسنگى مى‏میرند، ولى گندمشان را در دریا مى‏ریزند و به ملتهاى گرسنه نمى‏دهند، براى این که قیمت گندم پایین نیاید، به کسى نفت خواهند داد؟!

بیانات رهبر معظم انقلاب در خطبههاى نماز جمعهیتهران، 28/10/1375
 

نفت ابزار توسعه و قدرت سیاسی کشور باید باشد؛
 

نفت، ذخیرهی همیشگى این ملت است و مى‏ماند. اولاً از آن براى ساخت زیربناهاى ماندگار و دیگر سرمایه‏هاى اساسى کشور استفاده مى‏شود. ثانیاً به وسیلهی قدرت نفت، ملت ایران مى‏تواند در صحنهی سیاست بین‏المللى، ابراز قدرت کند. یک‏ وقت اعلام کند که من مى‏خواهم نفتم را شش ماه نفروشم! همهی دنیا را تحت تأثیر قرار مى‏دهد؛ همهی سیاستها را تحت تأثیر قرار مى‏دهد. یا بگوید مى‏خواهم این قدر کم کنم، یا این قدر زیاد کنم! این در طول زمان انجام مى‏گیرد. پس از این طرف، ملت ایران ضرر مى‏کند، از آن طرف هم مسؤولین کشور، همین پول نفت را به خاطر نیاز کشور مى‏دهند و گندم وارد مى‏کنند! بعد وقتى‏که این گندم وارد مى‏شود، وقتى‏که آرد مى‏شود، نان مى‏شود و پا به سفرهی من و شما مى‏گذارد، آنجا ضایع مى‏شود! امروز ما آن مقدارى که از ضایعات نان ضرر مى‏بینیم از هیچ ضایعهی مادى‏اى ضرر نمى‏بینیم! یعنى همین نان خشکى که از خانهی من و شما خارج مى‏شود که به نظر ما هم هیچ نمى‏آید معادل بخش عظیمى از قیمت گندم وارداتى ماست! این مطلب را دولتى‏ها، مسؤولین مى‏گویند؛ امناى من و شما مى‏گویند!
بیانات در اجتماع زائران و مجاوران بارگاه ملکوتی حضرت علی بن موسی الرضا(علیهالسلام)، 1/1/1377

اقتصاد وابسته به نفت، میراث رژیم پهلوی؛
 

چند سال است کهاین مطلب را به مسؤولین گفته‏ایم؛ مسؤولین هم چه در دولت قبل و چه در دولت فعلى جدّاً این قضیه را دنبال کردند و مى‏کنند که شاید بتوانند؛ اما کار دشوار است. این خشت کجى است که در زمان رژیم پهلوى گذاشته شده است. آن جوانانى که نمى‏دانند رژیم گذشته با این کشور چه کرده است، بدانند یکى از دهها کار خیانت‏آمیزى که کردند، این است! اقتصاد این کشور را متّکى به نفت کردند که به آسانى هم نمى‏شود آن را تغییر داد و دگرگون کرد! این ملت اگر بتواند، باید با صادرات گوناگون، صادرات میوه، صادرات معادن گوناگونى که در این کشور هست، تولیدات صنعتى، کشاورزى و خدمات این کشور را اداره کند.

بیانات در اجتماع زائران و مجاوران بارگاه ملکوتی حضرت علی بن موسی الرضا(علیهالسلام)، 1/1/1377
 

اقتصاد منهای نفت؛
 

بنده از چند سال قبل، دو، سه سال قبل شعار تکیه بر «اقتصاد منهاى نفت» را با مسؤولین کشور در میان گذاشتم؛ آن‏ها هم انصافاً استقبال کردند. البته کار آسانى نیست. این کار در طول یک سال و دو سال و پنج سال، انجام نمى‏گیرد؛ باید به مرور و به تدریج انجام گیرد که ما براى ادارهی امور کشور، براى کارهاى گوناگون کشور، براى واردات و خدمات کشور، براى آموزش و پرورش و بودجهی جارى کشور، مجبور نباشیم نفت را که ذخیرهی ماست، بفروشیم و گندم، یا شیر خشک وارد کنیم! این غلط است.

بیانات در اجتماع زائران و مجاوران بارگاه ملکوتی حضرت علی بن موسی الرضا(علیهالسلام)، 1/1/1377
 

ضربهی اقتصادی نفت به ایران؛
 

عزیزان من! در کشور ما، اسراف زیاد مى‏شود! ما از چند طرف ضربهی اقتصادى مى‏خوریم؛ از جهت نفت هم ضربهی اقتصادى مى‏خوریم! نفت، ثروت ملت ایران و ثروت دولت است که نمایندهی ملت است اما درآمد دولت تولید کنندهی نفت، کمتر از درآمد دولتى است که کمپانیهاى نفتى آن، نفت ما را مى‏خرند و آن دولت از آن‏ها مالیات مى‏گیرد! شما ببینید چه ظلم بزرگى در دنیا انجام مى‏گیرد و اتفاق مى‏افتد! یعنى تجار و کارخانه‏داران فلان کشور صنعتى که نفت را از خلیج فارس مى‏خرند و به آنجا مى‏برند، دولت از آن‏ها مالیات مى‏گیرد به خاطر نفتى که آن‏ها مى‏خرند و وارد مى‏کنند آن مالیاتى که او به‏خاطر این نفت مى‏گیرد، بیشتر از آن قیمتى است که دولت تولید کننده و صادر کنندهی نفت، به خاطر فروش نفت خودش مى‏گیرد! آیا این ظلم نیست؟! این ظلمى است که کشورهاى صنعتى مى‏کنند؛ اعمال نفوذى است که مى‏کنند. این یک ضرر!

بیانات در اجتماع زائران و مجاوران بارگاه ملکوتی حضرت علی بن موسی الرضا(علیهالسلام)، 1/1/1377
 

آمادگی برای کاهش درآمد نفتی؛
 

مسؤولین اقتصادى دولت، برنامهی کشور را طورى تنظیم مى‏کنند که هیچ‏گونه ضربه‏اى بر مسایل اساسى کشور وارد نیاید. این کار را کرده‏اند و مى‏کنند؛ خیلى هم خوب است. قیمت نفت، در دوران جنگ از این هم کمتر بود، ولى به خوبى گذراندیم. در زمان ریاست جمهورى بنده، قیمت نفت که امروز هر بشکه‏اى حدود 12 دلار است از 18 دلار به 12 دلار رسیده است به 8 دلار، به 5/7 دلار رسید و گذراندیم! وقتى مسؤولین بر کار خودشان مسلط باشند و مردم را پشت سر خودشان داشته باشند، مى‏توانند انجام دهند. ما آن روز، جنگ را هم داشتیم که خرج جنگ هم خرج خیلى عظیمى بود، پس این کافى نیست. در کنار این، مسألهی صرفه‏جویى مطرح است.

بیانات در اجتماع زائران و مجاوران بارگاه ملکوتی حضرت علی بن موسی الرضا(علیهالسلام)، 1/1/1377
 

منبع: borhan.ir