روزنه نشست
روزنه نشست
روزنه نشست
نويسنده: محسن اسکندري
اعتقادات انسان هميشه در معرض خطر است
عايق بدون کوچک ترين شکاف
خانه ايمان
اين خانه همواره در معرض خطر است؛ در معرض نشست عقايد و باورهاي غلط. شيطان، قسم خورده که «لاغوينهم اجمعين» (1) و از همه ابزار ممکن استفاده مي کند. گاهي يک شک راه نفوذ تفکري خطرناک مي شود.
خطر وسواس شيطان از يک سو، خطر آزمايش هاي الهي و فتنه ها هم در زندگي مؤمنانه بسيار جدي است. خداوند فرمود که آيا مردم پنداشتند که تا گفتند ايمان آورديم؛ رها مي شوند و مورد آزمايش قرار نمي گيرند؟ «احسب الناس ان يترکوا ان يقولوا آمنا و هم لا يفتنون» (2).
اين آزمايش ها هر روز به رنگي است در زندگي ما. هر آزمايش يکي از ابعاد وجودي انسان را هدف قرار مي دهد و يکي از نقاط ضعف انسان را به چالش مي کشد. شخصي به مال وابسته است، شخصي به مقام، شخصي شهوتران است، شخصي آرزوهاي دور و دراز دارد، شخصي از مرگ مي ترسد، شخصي به فرزندش وابسته است، شخصي ترسو است، شخصي مأيوس است، شخصي عصباني است و هزاران نقطه ضعف که هر کدام مي توانند بهانه اي براي آزمايش انسان باشند. و چه بسا افرادي که از همان نقطه ضعفشان ضربه هاي مهلکي در زندگي مي خورند و آخرتشان را مي بازند.
يک شکاف کافي است
لازم نيست کسي تمام رذايل اخلاقي را داشته باشد تا به عقويت شر گرفتار آيد. يک نقطه ضعف ايماني کافي است.
در منطق الطير عطار نيشابوري، مرغان براي جستن و يافتن سيمرغ سفري را آغاز مي کنند. اما هر کدام از آنها در ميانه راه به دليل ضعفي که در وجود اوست بهانه اي مي آورد و پا پس مي کشد. تا اينکه پس از عبور از هفت مرحله، از گروه انبوهي از پرندگان تنها «سي مرغ» باقي مي مانند. عطار در اين اثر بي نظير عرفاني، صفاتي را به چالش مي کشد که هر کدام از آنها، انسان را از طي طريق راه حق باز مي دارد.
آوار عاقبت شر
ابن ملجم زماني به عنوان نماينده مردم يمن به محضر مولا علي (ع) رسيد و با عبارات بسيار زيبا و شيوايي به آن حضرت ابراز علاقه کرد. اميرالمومنين (ع) وقتي از نام او مطلع شدند، تعجب کردند و فرمودند تو قاتل من خواهي شد. ابن ملجم تعجب کرد و فرمود يا اميرالمومنين من شما را بسيار دوست دارم، چطور ممکن است شما را به قتل برسانم. حضرت امير (ع) فرمودند من هرگز دروغ نگفتم و نمي گويم؛ تو قاتل من خواهي بود. جالب است که اميرالمومنين علاقه ابن ملجم به خود را تکذيب نکردند چون سابقه داشت که ايشان در برابر ابراز علاقه هاي دروغين واکنش نشان بدهند. ابن ملجم حتي جزو ياران حضرت علي (ع) هم بود، يعني تا آنجا هم اميرالمومنين (ع) را همراهي کرده بود.
بي توجهي به اخلاق
بي توجهي به احکام و اعتقادات
افرادي هستند که چون حکمي از احکام دين به ذائقه شان خوش نمي آيد مي گويند همه را قبول داريم اين يکي را نه. مثلا حرمت ربا را قبول نداريم يا دروغ مصلحتي اشکال ندارد يا ما که ماليات مي دهيم، خمس ديگر چيست و امثال اينها. اين قبيل تفکرات شکاف هاي فاحشي هستند که بي ديني، کفر و شرک از آن طريق نفوذ کرده و تمام دين فرد را فاسد مي کند.
مسأله حجاب يکي از اين مسائلي است که بسياري از افراد جامعه شکاف ايجاد شده از آن را در دين فرد جدي نمي گيرند. عده اي فکر مي کنند مي توان بدون اعتقاد به حجاب هم متخلق به اخلاق حسنه بود و دين را حفظ کرد. حتي گاهي سريال هاي نمايشي خارجي را مشاهده مي کنيم که در آن بازيگران مسلماني بدون حجاب در صدد تبليغ ارزش هاي اخلاقي اسلامي هستند و اين پيام را به مخاطب مي دهند که مي تواني حجاب نداشته باشي و اخلاق اسلامي داشته باشي.
نکته
راهي براي تعمير
پي نوشت ها :
1- «قال رب بما اغويتني لازينن لهم في الارض و لاغوينهم اجمعين» گفت: پروردگارا! به سبب اينکه مرا گمراه کردي، من هم يقينا (همه کارهاي زشت را) در زمين براي آنان مي آرايم (تا ارتکاب زشتي ها براي آنان آسان شود) و مسلما همه را گمراه مي کنم. سوره حجر آيه 39
2- سوره عنکبوت آيه 2
3- محمدي ري شهري، ميزان الحکمه، جلد 2، صفحه 717، روايت 4570.
4- سوره نساء- آيات 150و 151.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}