طرز استفاده صحيح از مايکروويو...


 





 
امروزه اجاق هاي مايکروويو به يکي از اجزاء عادي آشپزخانه تبديل شده است و در بسياري از کشورها ديگر يک کالاي تجملي محسوب نمي شود. اين وسيله، براي افرادي که برنامه کاري فشرده و زمان اندکي دارند، واقعاً موهبتي الهي است.
اجاق مايکروويو براي تبديل شدن به آنچه اکنون مي بينيم، راه درازي را طي کرده است. اولين مدل هاي اجاق مايکروويو، تنها براي باز کردن يخ مواد غذايي فريز شده و تهيه پاپ کورن مورد استفاده قرار مي گرفتند. همراه با پيشرفت تکنولوژي، اين اجاق ها اکنون به وسيله اي براي تهيه هر نوع غذا، کيک، کباب و حتي برشته کردن تبديل شده اند.
اجاق مايکروويو با داشتن اين توانايي هاي جديد در بعضي منازل و رستوران هاي غذاي فوري، جايگزين اجاق هاي برقي و گازي شده است و روز به روز بر تعداد علاقه مندان آن افزوده مي شود. اما اين وسيله در کنار پيشرفت روزافزون فني و محبوبيت يافتن ميان مصرف کنندگان، براي عده نسبتا زيادي منشاء نگراني فراوان شده است. افراد زيادي اعتقاد دارند که خطر اجاق مايکروويو به قدري زياد است که نبايد در ميان وسايل معمولي آشپزخانه جايي داشته باشد. آن ها تعدادي از اين خطرات را به عملکرد خاص اين دستگاه براي پختن يا گرم کردن غذا مربوط مي دانند.
استفاده از انرژي مايکروويو يا ريزموج به عنوان يک روش پخت و پز، موجب بروز نگراني هايي در بسياري از مصرف کنندگان بود. حتي زمان کوتاه پخته شدن غذاها در آن نيز دليل ديگري بود که عده اي تصور کنند غذا خوب نپخته است. عده اي تصور مي کنند که مدت کوتاه پخت احتمال باقي ماندن عوامل بيماري زا در غذا را افزايش مي دهد، زيرا باکتري ها در اين مدت کوتاه از بين نمي روند.
مورد نگران کننده ديگر، قرار گرفتن در معرض انرژي مايکروويو است که عده اي آن را بسيار خطرناک مي دانند. همچنين افرادي به کار بردن ظروف و درپوش هاي پلاستيکي در اين اجاق ها را نادرست مي دانند و عقيده دارند که اين مواد در ا ثر حرارت به داخل غذا نفوذ کرده و آن را آغشته به مواد سمي مي کند.
اما نکته مهم اين است که به رغم اين نگراني ها، اجاق مايکروويو مانند هر وسيله ديگري که نادرست استفاده شود، مي تواند خطرناک باشد و برعکس، در صورت رعايت نکات ايمني، هيچ خطري نداشته باشد. ظروف پلاستيکي مخصوص اين اجاق ها نيز، موجب بروز مشکل نخواهند شد، اما نبايد هر نوع ظرف پلاستيکي را هم در مايکروويو قرار داد.
* مواد غذائي که قرار است زمان زيادي نگهداري شود بهتر است با فرهاي مايکروويو طبخ نشود.
* گاهي غذا در فرهاي مايکرويو همگن و يکدست پخته نمي شود و در نتيجه ممکن است برخي نقاط از مواد غذائي سرد يا نيمه پخت باقي بماند لذا براي پخت همگن، اغلب لازم است غذا را برگردانيد يا بهم بزنيد.
* حتي الامکان غذا را در ظروف درب دار طبخ نماييد.
* درب ظروف بايد طوري باشد که بخار به آرامي از آن خارج شود.
* اگر روي ظروف را با پوشش مخصوص مي پوشانيد بايد پوشش را سوراخ نموده تا امکان خروج بخار وجود داشته باشد.
* هر چند وقت يک بار غذا را بهم بزنيد يا آن را زيرورو کنيد.
* قطعه هاي بزرگ گوشت را با توان بالا طبخ ننمائيد. بهتر است اين قطعات با توان متوسط و در زمان طولاني تر طبخ شوند.
* مرغ و ماکيان درسته را در فرهاي مايکروويو طبح ننمائيد. آب ممکن است در فر مايکروويو به جوش نيايد ولي دماي آن بسيار بالاست و در صورتي که به سرعت از فر خارج شود با يک تکان کوچک سر رفته و به دست و صورت پاشيده شود.
در صورتي که آب در فر مايکروويو کاملا داغ شود و بلافاصله پس از خروج از آن قهوه يا شکر اضافه کنيد آب مي جوشد و سر مي رود که در اين صورت ممکن است به شما آسيب برساند.
براي داغ کردن آب و مايعات به توصيه هاي ارائه شده در کتاب راهنماي فر توجه نمائيد.
هرگز غذاي نيمه پخته توسط فر مايکروويو را در يخچال نگهداري نکنيد.
مواد غذائي را قبل از قرار دادن در فر مايکروويو از پوشش که هنگام انجماد روي آن بوده است خارج کنيد.
* بعد از يخ زدائي بلافاصله غذا را طبخ نمائيد.
* از انجماد و يا نگهداري مواد يخ زدائي شده براي استفاده بعدي خودداري نمائيد.
غذاهاي فوري (مانند سوسيس)حتما تا زماني که از آن ها بخار خارج شود گرم نمائيد.
غذاهاي فوري (مانند سوسيس) را قبل از گذاشتن در فر مايکروويو توسط چنگال چند سوراخ در آن ها ايجاد نمائيد.
* قبل از مصرف غذاهاي گرم شده در فر مايکرويو حداقل 30 ثانيه صبر کنيد.
مي گويند که اگر بدن انسان در معرض تابش ريزموج هايي که از محدوده اجاق خارج مي شوند قرار بگيرند، در اثر حرارت آسيب خواهند ديد. خطرات ديگري که در مورد استفاده از اجاق مايکروويو به آن اشاره شده است از اين قرارند:
هر چند خطرات استفاده از اجاق مايکروويو به طور تئوري قابل قبول است، اما طراحي اين وسايل طوري است که شخص را از خطرات انرژي آن مصون نگهدارد. اين اجاق ها طوري طراحي شده اند که حرارت حاصل از انرژي ريزموجها تنها در صورتي ايجاد مي شود که درب اجاق بسته و دکمه آن روي روشن قرار گرفته باشد. به محض اين که دستگاه خاموش شود، ديگر هيچ انرژي مايکروويو در غذا وجود نخواهد داشت و اجاق امواج را منتقل نخواهد کرد. به اين ترتيب احتمال آسيب مستقيم توسط يک اجاق روشن، وجود ندارد. با اين حال اگر دستگاه خراب يا کثيف باشد، احتمال نشت انرژي به بيرون وجود دارد. بنابراين:
* درب اجاق را چک کرده و از بسته شدن کامل آن اطمينان حاصل کنيد.
* درزهاي درب را وارسي کنيد، آن ها راتميز نگهداشته و مراقب باشيد که قفل دستگاه به خوبي عمل کند.
* اگر دستگاه مايکروويو اشکالي حتي جزئي، پيدا کرده است. آن را براي تعمير به متخصص بسپاريد و قبل از آن به هيچ وجه از اجاق استفاده نکنيد.
* اگر در مورد مناسب بودن يک ظرف پلاستيکي مطمئن نيستيد، از ظرف ديگري استفاده کنيد.
* براي گرم کردن غذا از ظروف يک بار مصرف، ظروف ماست و مانند آن ها استفاده نکنيد.
* هرگز موادي چون کيسه فريزر، کيسه نايلون، روزنامه يا فويل آلومينيوم را داخل مايکروويو قرار ندهيد.
* از پخته شدن هر نوع گوشت خام، اعم از قرمز يا سفيد اطمينان حاصل کنيد، پس از پايان پخت، بگذاريد غذا چند دقيقه داخل دستگاه بماند تا حرارت خود را به طور يکنواخت از دست بدهد.
تحقيقات ثابت کرده است، شواهد مستندي دال بر اين که تشعشعات مايکروويو در هر سطح بتواند موجب ايجاد يا تحريک سرطان شود، در دست نيست. وقتي که دستگاه خاموش مي شود، امواج در غذا يا اجاق باقي نمي ماند. بنابراين غذايي که در مايکروويو هاي پخته شده، ضرري ندارد.
همه مايکرووفرها حداقل دو کليد قفل داخلي دارند که به محض باز شدن در دستگاه، توليد امواج را متوقف مي کند. البته در حين روشن بودن، ممکن است مقداري از امواج از اطراف در، نشت کند. طراحي و ساخت مايکروفر بايد طوري باشد که اين نشت را تا سطح مجاز استاندارد کاهش دهد. به همين منظور موسسات استاندارد آزمايشي براي بررسي نشت از ديواره اجاق طرح کرده اند تا با رعايت استاندارد و موارد احتياط اثري بر سلامت انسان نداشته باشد. بررسي هاي متعدد نشان داده که سطح اين نشت در مايکروفرهاي استاندارد در حدي است که اگر اجاق سالم بوده و درست استفاده شود، بي خطر است.
منبع: نشريه راه کمال شماره 37