بررسي دوربين پاناسونيک GF1


 






 
شرکت پاناسونيک تا قبل از آن که دوربين لوميکس (L-1) را به عنوان اولين دوربين DSLR خود در فوريه 2006 معرفي کند، سابقه اي در زمينه توليد دوربين هاي DSLR نداشت. اما اين شرکت پس از عرضه اين محصول، ثابت کرد برنامه ريزي بلند مدتي براي ارائه دوربين هاي DSLR در بازار دارد. شايد اين موضوع براي بسياري از کاربران آن دوره موضوعي باورنکردني بود که پاناسونيک بتواند با وجود غول هايي مانند کانن و نيکون چنين موفقيتي را به دست آورد، اما اين شرکت توانست با اتکاء به دانش فني و تحقيقات طولاني مدت اين موفقيت را به دست آورد. با وجود اين، برخلاف ديگر جاهاي دنيا هنگامي که به قصد خريد وارد فروشگاه هاي خيابان جمهوري مي شويد، از فروشنده اين جمله را مي شنويد که، پاناسونيک اين کاره نيست، فقط برو کانن و نيکون بخر!
اما شرکت پاناسونيک تنها به دنياي دوربين DSLR اکتفاء نکرده و تصميم دارد در بازار دوربين هاي کوچک تازه وارد 4 به 3 هم حسابي قدرت نمايي کند. در همين راستا اين شرکت، به طور رسمي ورود خود را به دنياي دوربي هاي DSLR را به همگان اعلام کرد.

بدنه حسگر، کاربري
 

طراحي بدنه دوربين بسيار شبيه به مدل G1 و GH1 است، البته به دليل حذف سيستم منظره ياب چشمي بسيار باريک و سبک تر شده است. جايگاه قرار گيري دکمه هاي کنترل دوربين نيز مانند دو مدل فوق است، اما اين دوربين برخلاف چيزي که به نظر مي رسد، بسيار محکم بوده و به دليل وجود گريپ افقي به راحتي در دست جا مي گيرد. دسترسي به بسياري از دکمه ها و تنظيمات به راحتي و با يک دست امکان پذير است و هنگامي که اين دوربين را در دست مي گيريد، نسبت به در دست گرفتن يک دوربين کامپکت با اندازه اي مشابه احساس بهتري خواهيد داشت.
در قلب اين دوربين از يک حسگر 12/1 مگاپيکسلي LiveMos در فرمت 4 به 3 و با بزرگنمايي دو برابر استفاده شده است. اين حسگر با حسگري که در دوربين G به کار رفته کاملاً مشابه است. محدوده حساسيت اين حسگر نه چندان مناسب، اما راضي کننده است (اين حسگر قابليت عکاسي در محدوده حساسيت 100 تا3200 را دارد).
صفحه نمايش اصلي اين دوربين يکي از بهترين صفحه نمايش ها در اين سطح از دوربين ها است. صفحه نمايش سه اينچي آن با دقت 460 هزار نقطه و نسبت 3 به 2 تعداد نقاطي دو برابر دوربين اليمپوس EP-1 دارد.
نکته بسيار مهم در مورد اين محصول اين است که بدون استفاده از مبدل سيستم 4 به 3 کوچک به 4 به 3 استاندارد نمي توان از لنزهاي استاندارد فرمت 4 به 3 در اين محصول استفاده کرد. در اين دوربين مي توان از يک منظره ياب الکترونيکي که به صورت جداگانه عرضه مي شود، استفاده کرد. ميزان برزگنمايي اين منظره ياب 0/25 برابر بوده و دقت آن 202 هزار پيکسل است. به دليل بزرگنمايي کم اين منظره ياب، تصاويري که در آن ديده مي شوند، کوچک بوده و کاربر قادر به ديدن پيکسل ها نيست، اما اين منظره ياب بسيار روشن و داراي ميزان تضاد بالايي است (البته کاربر مي تواند منظره ياب را رو به بالا تا نود درجه حرکت دهد).
حالت نمايش زنده در اين دوربين بسيار کارآمد است و همان طور که مي دانيد، در اين محصول فقط مي توان به وسيله نمايش زنده به عکاسي پرداخت. در غير اين صورت بايد منظره ياب الکترونيکي را جداگانه خريداري کرده و روي آن نصب کرد. استفاده از 23 نقطه فوکوس خودکار و سيستم تشخيص چهره، فوکوس بسيار سريع و دقيق را در اين محصول ضمانت مي کند. همچنين در حالت نمايش زنده امکان بزرگنمايي سوژه به ميزان پنج يا ده برابر امکان پذير است (اين ويژگي امکان بازبيني دقيق و صحت فوکوس روي سوژه را براي کاربر فراهم مي کند).
نکته اي ديگر که در مورد حالت نمايش زنده دوربين وجود دارد، اين است که با انتخاب حالت فوکوس دستي به محض استفاده از حلقه چرخان دور لنز براي تنظيم فوکوس، دوربين بدون کوچک ترين تأخيري روي سوژه عکس به ميزان پنج برابر (قابل افزايش تا ده برابر ) بزرگنمايي مي کند تا مانند بزگنمايي سوژه در حالت فوکوس خودکار، عمل فوکوس با دقت انجام شود.
در اين محصول، امکان بازبيني ميزان عمق در عکس قبل از فشردن دکمه شاتر و گرفتن عکس وجود دارد و اين عمل توسط دکمه DOF انجام مي شود. با استفاده از اين ويژگي، کاربر به راحتي مي تواند ميزان عمق ميدان مورد نظر خود را بدون گرفتن عکس به درستي انتخاب کند. در کنار اين خصوصيت، يک ويژگي جالب ديگر نيز در اين محصول ديده مي شود. اين ويژگي به کاربر امکان مي دهد، نتيجه اعمال سرعت شاتر دوربين را روي سوژه هاي متحرک يا سوژه هاي داراي حرکت سريع قبل از فشردن دکمه شاتر مشاهده کند. سيستم نورسنجي در اين دوربين داراي کيفيت بسيار بالايي است و اين کيفيت بالاي نورسنجي، مديون سيستم نورسنجي 144 نقطه اين دوربين است که کارايي خوبي در محيط هاي مختلف دارد.

ميزان نويز در عکس هاي JPEG و RAW
 

يک نکته بسيار پراهميت در مودر دوربين GF1 اين است که حساسيت واقعي اين دوربين در کيفيت عکس JPEG‎‏، 25‏‏‎ درصد بيشتر از چيزي است که در تنظيمات دوربين مشاهده مي شود. به طور مثال، حساسيت 100 در اين دوربين برابر با 125 و حساسيت 400 برابر با 500 است که اين موضوع يک ضعف تقريباً بزرگ براي اين محصول به شما مي آيد.
ميزان نويز در عکس هاي گرفته شده با اين دوربين در محدوده حساسيت 100 تا 1600 چه در فرمت RAW و چه در فرمت JPEG در حد استاندارد است، اما در مقايسه با اليمپوس E-P1 سيستم کاهش نويز اين دوربين، 30 تا 35 درصد ضعيف تر است. البته GF1 در حساسيت 3200 داراي سطح نويز بالايي است و به همين دليل پيشنهاد نمي کنيم از اين حساسيت براي عکاسي استفاده کنيد.

ميزان جزئيات در عکس هاي JPEG و RAW
 

بديهي است دوربين GF1 به دليل عدم اعمال کاهش نويز قدرتمند روي تصاوير، داراي جزئيات بسيار خوبي است. با اين حال، جزئيات تصاوير JPEG در محدوده حساسيت 100 تا 1600 در دوربين اليمپوس E-P1 به مراتب بيشتر از پاناسونيک GF1 بوده و داراي کيفيت مطلوب تري است. اما در فرمت فکس RAW عکس اين مطلب اتفاق مي افتد و در کيفيت عکس RAW جزئيات تصاوير GF1 حدود سي درصد شفاف تر و واضح تر از دوربين E-P1 اليمپوس است.

فيلم برداري با GF1
 

به نظر مي رسد قابليت فيلم برداري در پاناسونيک GF1 نسبت به اليمپوس E-P1 جدي تر گرفته شده است، زيرا قابليت ضبط تصاوير در فرمت AVCHD در دقت 720×1280 پيکسل و با سرعت سي فريم در ثانيه در دوربين GF1 فراهم آمده است. اين فرمت از فيلم برداري به مراتب بهتر از فرمت Motion JPEG بوده و داراي حجم کمتري است (البته در GF1 نيز قابليت فيلم برداري با فرمت Motion JPEG نيز وجود دارد). کيفيت کلي فيلم برداري GF1 تفاوت چنداني با اليمپوس E-P1 ندارد و ضبط صدا همراه فيلم برداري بر خلاف اليمپوس E-P1 به صورت تک کاناله انجام مي شود، اما با استفاده از فرمت AVCHD امکان فيلم برداري طولاني مدت تا حدود صد دقيقه به صورت متوالي فراهم مي شود و در عين حال فضاي کمتري از کارت حافظه اشغال مي شود.

سرعت دوربين، عمر باتري، کارت حافظه
 

سرعت عکاسي پيوسته در اين دوربين چندان رضايت بخش نيست، اما بايد به اين نکته توجه داشت که در مقايسه با 95 درصد دوربين هاي DSLR موجود در بازار، سرعت عکاسي پيوسته در حالت نمايش زنده اين دوربين سريع تر است.
سرعت عکاسي پيوسته در اين دوربين با استفاده از کارت حافظه SDHC با سرعت خواندن و نوشتن سي مگابايت بر ثانيه در فرمت JPEG به سه فريم در ثانيه مي رسد (اما به صورت نا محدود ) که در اين حالت عمليات نوشتن روي کارت حافظه پس از 1/5 ثانيه پايان مي پذيرد.
در فرمت عکس RAW سرعت عکاسي پيوسته به 3/2 فريم در ثانيه مي رسد و عمليات نوشتن روي کارت حافظه پس از دوازده ثانيه پايان مي يابد (در اين حالت حداکثر تا پنج فريم در هر بار شات گرفته مي شود و مانند حالت JPEG تعداد عکس ها نامحدود نيست).
اين دوربين از يک باتري 7/2 ولتي با ظرفيت 1250 ميلي آمپر ساعت بهره مي برد که با يک بار شارژ انرژي لازم براي گرفتن 380 عکس را بر اساس استاندارد CIPA فراهم مي کند. علاوه بر اين، پاناسونيک با استفاده از در گاه کارت حافظه SD سازگار با کارت هاي حافظه ‎‎SD‏، SDHC‏ و MMC خيال کاربران را از بابت کارت حافظه راحت کرده است.

نظر نويسنده
 

دوربين GF1 براي افراي طراحي شده که کيفيت دوربين هاي DSLR را در بدنه اي جمع و جور و سبک جست و جو مي کنند و مي خواهند تجربه استفاده از دوربين هاي DSLR نه چندان حرفه اي را در دوربين هاي کامپکت داشته باشند. البته اگر طرفدار عکاسي از حيات وحش و صحنه هاي ورزشي هستيد، بايد دور اين دوربين را خط بکشيد.

مزايا
 

کيفيت عکس مناسب تا حساسيت 1600، کيفيت ساخت عالي و صفحه نمايش مناسب، ارگونوميک خوب و وزن سبک، فوکوس خودکار سريع، نمايش زنده منحصر به فرد، فيلم برداري با فرمت AVCHD

معايب
 

کيفيت نامناسب جزئيات عکس در حالت JPEG، لنز هاي محدود براي انتخاب، فلاش داخلي ضعيف، نبود لرزشگير داخل بدنه و روي لنز بيست ميلي متري
منبع: مجله عصر شبکه، شماره ي 108